, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τελέστηκαν με λαμπρότητα τα 101 χρόνια από την απόβαση στην Καλλίπολη

anzac-limnosΟι εορτασμοί μνήμης για τα 101 χρόνια από την Απόβαση στην Καλλίπολη και το ANZAC Day, τελέστηκαν στην Λήμνο στις 20 και 21 Απριλίου 2016, δείχνοντας για ακόμα μια φορά στην παγκόσμια κοινότητα, την συμμετοχή του νησιού  στο παγκόσμιο αυτό ιστορικό δρώμενο. Ακριβώς όπως και το 1915, η αναγνώριση της ιστορικής μνήμης και της συμμετοχής του νησιού, ήταν πάρα πολύ σημαντική και μαζική.
Διαβάστε επίσης:

Το νησί του Βορείου Αιγαίου που… «ευνοήθηκε» από το προσφυγικό!

Κάτοικοι του νησιού, μαθητές σχολείων, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, μαζί με εκπρόσωπους ξένων χωρών ( Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία), απέδωσαν τον απαραίτητο σεβασμό στους νεκρούς όλων των κρατών που πολέμησαν και άφησαν τα κορμιά τους στην Καλλίπολη, αλλά και στα ιερά χώματα της Λήμνου, στα συμμαχικά νεκροταφεία του Μούδρου, του Πορτιανού ,αλλά και στο Μουσουλμανικό  Συμμαχικό νεκροταφείο.
Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του ANZAC από την Λήμνο» για ακόμα μια φορά συνδιοργάνωσαν με τις αρχές του νησιού, τους εορτασμούς, κάνοντας μεταξύ των άλλων, την επίσημη ανακοίνωση διεθνούς έρευνας ανάδειξης και επίσημης απόδειξης της συμμετοχής της Λήμνου στον Α παγκόσμιο Πόλεμο. Μ αυτόν τον τρόπο και μαζί με την παγκόσμια πανεπιστημιακή και ιστορική κοινότητα, θα αποδείξουμε την σοβαρότητα της πολιτιστικής –πολιτισμικής σχέσης που αναδύθηκε από την παραμονή στην Λήμνο περισσότερων από 160000 στρατιωτών πριν, κατά, αλλά και μετά  τη διάρκεια της εκστρατείας, στην συνολική διάρκειας του Α Παγκοσμίου Πολέμου.  Έτσι με σοβαρότητα και περισυλλογή, θα βαδίσουμε, θα αποδείξουμε και θα ζητήσουμε από όλους τους εμπλεκόμενους, να γίνει ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας Υπογραφής της Συνθήκης του Μούδρου, στον φυσικό του χώρο, τον  Μούδρο της Λήμνου, με την πρέπουσα λαμπρότητα του παγκόσμιου Δρώμενου. Το καινούργιο επίσης Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης που εγκαινιάστηκε στον ίδιο χώρο που έγιναν όλα τα ιστορικά δρώμενα , θα χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο γνώσης για τους επισκέπτες του αλλά και τους ιστορικούς που θα θέλουν να δούν ζωντανές αναπαραστάσεις της θέσης της Λήμνου στην Παγκόσμια Ιστορία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.