, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Όχι» από το Μαξίμου στα προληπτικά μέτρα

Maximou-paraskhniako4-660x300
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ατζέντα της σύσκεψης βρέθηκε το κυβερνητικό έργο, και ειδικά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και οι τουρκικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση αποτιμά θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ επιμένει πως τηρούνται οι κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό και φορολογικό.
Μάλιστα, στην κυβέρνηση επιμένουν πως τα προληπτικά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ δεν αποτελούν βάση συζήτησης, αλλά, αντιθέτως, η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά των δανειστών.
Τι συζητήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη:
Προσφυγικό
Σε σχέση με το προσφυγικό, διαπιστώθηκε η τήρηση της σχετικής συμφωνίας με την Ε.Ε. από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο πλήρης μηδενισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τις 6 τελευταίες ημέρες.
Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο
Όσον αφορά τη δραστηριότητα της Τουρκίας και τις εντάσεις στις Οινούσσες, η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με προσοχή και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δεν συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος.
Ασφαλιστικό και φορολογικό
Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικής διαπραγμάτευσης και συμφωνίας, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.
Διαβάστε περισσότερα στο paraskhnio.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.