, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Πράξεις απαιτούνται και όχι λόγια για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης»

 
Σιμόπουλος
του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*
Βασική προϋπόθεση για να αναβαθμιστεί μια περιοχή στα αστικά κέντρα, όταν δεν είναι αμιγούς κατοικίας, είναι και να προσελκύσει επαγγελματικές δραστηριότητες, μέσου και υψηλού επιπέδου, κυρίως εμπορικές και παροχής υπηρεσιών. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση αυτών των δραστηριοτήτων παίζει και η αναβάθμιση των υποδομών, με ευθύνη προφανώς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας. Η Δυτική Είσοδος της πόλης, βλέπουμε να αποτελεί αντίθετο παράδειγμα. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, δυστυχώς, ο δήμος Θεσσαλονίκης ουσιαστικά απουσιάζει, ενώ επικοινωνιακά δηλώνει παρόν με εκδηλώσεις για την περιοχή που κάποιες μάλιστα γίνονται στο κέντρο της πόλης.
Απαιτείται, λοιπόν, από όλες τις πλευρές του δημοτικού συμβουλίου πίεση στη Διοίκηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένα έργα στην περιοχή (πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης κλπ.), αλλά και να είναι ιδιαίτερα αυστηρή, πάντα στα πλαίσια των νόμων, στην τήρηση όλων εκείνων των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων. Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρέπει να συντονίσει τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Μενεμένης-Αμπελοκήπων και Κορδελιού – Ευόσμου, ώστε επιτέλους να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την αναβάθμιση της οδού Μοναστηρίου και το έργο να ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Η πολιτεία, τέλος, να διερευνήσει τη δυνατότητα η Ζώνη Καινοτομίας να συνεχίσει να έχει ως έδρα της την ανατολική Θεσσαλονίκη , αλλά οι εταιρείες που θα εγκαθίστανται σ’ αυτήν να έχουν τη δυνατότητα μέσω κινήτρων να χρησιμοποιούν κενά βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια, σε όλη την πόλη, απόφαση που προφανώς θα ευνοήσει τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στα πρότυπα επίσης της Ανάπλασης της Οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, τη μελέτη της οποίας χρηματοδότησε το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, οι φορείς της πόλης ενωμένοι μπορούν να διεκδικήσουν πόρους για τη συνολική ανάπλαση της περιοχής, εντάσσοντας στην προσπάθεια και την περιοχή με τις βιοτεχνίες που μαραζώνει στην περιοχή της Πτολεμαίων. Πάλι υπάρχουν τρόποι, ακόμη και με το πακέτο Γιούνκερ, να χρηματοδοτηθούν τα έργα. Δίπλα σ’ αυτά,  έργα όπως η Ανάπλαση του Δυτικού Μετώπου του Θερμαϊκού, η Επέκταση του Μετρό προς Σταυρούπολη και η Αξιοποίηση των Στρατοπέδων θεωρούνται δράσεις «εκ των ων ουκ άνευ» για την ανάπτυξη της περιοχής.
Λύσεις πάντα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει παράλληλα θέληση, σχέδιο, μέθοδος και πολλή δουλειά.
Τα παραδείγματα των έργων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η υλοποίηση των οποίων φέρει τη σφραγίδα της προηγούμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικά. Μεταξύ αυτών, βέβαια, και  οι κόμβοι της Δυτικής Περιφερειακής, η ανισοπεδοποίηση της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη, η κατασκευή δεκάδων σχολικών αιθουσών και η ασφαλτόστρωση πολλών οδών. Η Δυτική Θεσσαλονίκη, αρχής γενομένης από το νότιο τμήμα του 2ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης μπορούν να «ανασάνουν».
*Ο κ. Σιμόπουλος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.