, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας

flamingo-aksiosΚάλεσμα συνεργασίας στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και της Θεσσαλονίκης, για την προστασία της περιοχής του Εθνικού Πάρκο Δέλτα Αξιού, μιας περιοχής με πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία σπάνια και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, απευθύνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, καθ. Θεμιστοκλής Κουιμτζής, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας που εορτάζεται στις 22 Μαΐου.
Η ορνιθοπανίδα είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής αυτής, και ο βασικός λόγος που αυτή κηρύχθηκε προστατευόμενη, καθώς εδώ έχουν καταγραφεί 295 είδη πουλιών, το 66% των πουλιών που συναντώνται στη χώρα μας. Ο πορφυροτσικνιάς, ο νυχτοκόρακας, το νεροχελίδονο, η αγκαθοκαλημάνα, η λαγγόνα, ο μαυροκέφαλος γλάρος και η χαλκόκοτα είναι μερικά από τα σημαντικά είδη πουλιών που συναντώνται στην περιοχή.
Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή είναι σημαντική και για άλλα είδη ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως η βίδρα, η αγριόγατα, ο λύκος και ο ασβός, ενώ επίσης είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του λαγόγυρου, ενός μικρού εδαφόβιου θηλαστικού, οι πληθυσμοί του οποίου έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας. Τέλος στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού συναντώνται προστατευόμενα είδη φυτών, όπως ο κρίνος της θάλασσας, καθώς και 17 προστατευόμενους τύπους οικοτόπων.
Ο Φορέας Διαχείρισης προσκαλεί τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων, να γνωρίσουν την βιοποικιλότητα της περιοχής, επισκεπτόμενοι την νέα ενημερωτική έκθεση στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού που βρίσκεται στη Χαλάστρα, από όπου μπορούν να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό για να πραγματοποιήσουν την περιήγησή τους στη φύση. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ.2310 794811 και www.axiosdelta.gr.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.