, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ρώσοι στην Χαλκιδική… last year! Φέτος είναι top προορισμός για Βορειοευρωπαίους!

Xalkidiki copy
«Μαύρη» και αδήλωτη εργασία, υποστελέχωση υπηρεσιών και νοσοκομείων, ακριβές ξαπλώστρες, «γαλάζιες» σημαίες και ωραίες παραλίες. Αυτά και άλλα πολλά «βλέπει» εάν επισκεφτεί κανείς τη Χαλκιδική, τον νούμερο ένα ταξιδιωτικό προορισμό για τους Έλληνες και τους ξένους στην Βόρεια Ελλάδα. Λίγες ημέρες μετά και την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος μιλά στην Karfitsa για τα προβλήματα αλλά και τα προτερήματα της περιοχής και επιμένει πως «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει»!

Συνέντευξη στον Β. Στολάκη  / φωτο Σ. Αυγητίδης
Σύμφωνα με τον «τοπικό άρχοντα» η ύπαρξη των προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστόπουλου» και την Ειδομένη έχει αρνητικό αντίκτυπο στις κρατήσεις σύμφωνα με την μέχρι σήμερα εικόνα. «Η φετινή τουριστική κίνηση θα είναι μη αναμενόμενη. Θέλω να πιστεύω ότι η Χαλκιδική θα αντέξει. Ο Μάιος εξαιτίας των προσφύγων και της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας πήγε πίσω. Ευελπιστούμε πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε τα σημερινά δεδομένα» ισχυρίζεται ο κ. Γιώργος. «Μακάρι να μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί» συμπληρώνει. Ο ίδιος εκτιμά πως η πτώση στις κρατήσεις σε σχέση με την περσινή τουριστική περίοδο ανέρχεται στο 15%, παρ’ όλα αυτά ελπίζει ότι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα μπορέσουν να «σώσουν» τη χασούρα.  Ο κ. Γιώργος υπογραμμίζει ότι σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και σε συνεργασία με τους δήμους η Χαλκιδική είναι έτοιμη να υποδεχτεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο τουρίστες. «Η Χαλκιδική προσφέρεται για κάθε είδους βαλάντια. Κανείς μπορεί να βρει σε εξαιρετικούς τόπους φθηνά καταλύματα και δωμάτια ξενοδοχείων. Αν βέβαια το σηκώνει η τσέπη του τότε θα περάσει καταπληκτικά σε πεντάστερα ξενοδοχεία του νομού. Η Χαλκιδική είναι μια περιοχή δυο ταχυτήτων. Όχι αποκλειστικά σε επίπεδο ανάπτυξης αλλά και τουριστικού προϊόντος. Πάρα πολλοί μας γνωρίζουν για τις παραλίες και τις θάλασσές μας. Άλλοι πάλι μας προτιμούν για την ενδοχώρα μας. Μας επισκέπτονται όχι μόνο για κολύμπι αλλά και για… πεζοπορία και ορειβασία» λέει ο κ. Γιάννης Γιώργος. Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των τουριστών ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής σημειώνει πως στον τόπο του φιλοξενούνται πολίτες από όλο τον κόσμο. Εξηγεί επίσης πως τα εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο και σε Σιθωνία και Κασσάνδρα, αφού οι Ρώσοι τουρίστες κάθε χρόνο γίνονται όλο και λιγότεροι. «Βούλγαροι, Σέρβοι και Ρουμάνοι μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Φέτος έχουμε μεγάλη ζήτηση και από τις Βόρειες χώρες. Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία, Γαλλία, Βρετανία επιστρέφουν ξανά στο νομό Χαλκιδικής. Αυτές τις παραδοσιακές αγορές τις είχαμε χάσει. Έρχονται επισκέπτες των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή των Βαλκανίων» λέει ο κ. Γιώργος.
Τα προβλήματα στην περιοχή βέβαια είναι πολλά και τα συναντά κανείς, από τη στιγμή που θα μπει στο αυτοκίνητό του και θα κατευθυνθεί από τη Θεσσαλονίκη στην Χαλκιδική. Το τμήμα του δρόμου από τα Μουδανιά έως την Ποτίδαια παραμένει κλειστό, ωστόσο αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία τον Ιούλιο. «Η οικονομική δυσπραγία και η μη δυνατότητα του εργολάβου να βρει πόρους για να συνεχίσει είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει το έργο και αυτό να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής. Σημειώνεται πως σε επίπεδο υποδομών η Χαλκιδική μετρά πολλές ελλείψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δρόμος Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου ο οποίος χρίζει άμεσης αποκατάστασης. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει ότι «η άνοδος και η αύξηση του αριθμού των τουριστών δείχνει πως παρέχουμε καλές υπηρεσίες και έχουμε ικανοποιημένους πελάτες. Αναφορικά με την υγειονομική περίθαλψη σε επίπεδο νομού ο ίδιος σχολιάζει πως η κρατική μηχανή υστερεί και αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός ιδιωτών γιατρών που ανοίγουν ιατρεία σε διάφορα σημεία της Χαλκιδικής, όπως είναι η Νικήτη, ο Πολύγυρος και η Γερακινή για όσο κρατά η τουριστική περίοδος, και με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Στα προβλήματα της περιοχής οι κάτοικοι και οι φορείς απαντούν με καθαρές παραλίες και… γαλάζιες σημαίες. «Η Χαλκιδική θα είναι και φέτος στις πρώτες θέσεις στις γαλάζιες σημαίες της Ελλάδας. Έχουμε καθαρά νερά και καθαρές θάλασσες και το αποδεικνύουμε κάθε χρόνο» υπογραμμίζει ο κ. Γιώργος. Ο Γιάννης Γιώργος μιλώντας στην Karfitsa απευθύνει κάλεσμα και σε υποψηφίους επενδυτές της περιοχής. «Αν και το κλίμα δεν είναι θετικό για επενδύσεις στη χώρα, όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή μας θα πρέπει να γνωρίζουν πως η Χαλκιδική προσφέρεται».
Ακρίβεια και η φτώχεια που θέλει καλοπέραση
Τι απαντά όμως ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής σε όσους κάνουν λόγο για ακριβές ξαπλώστρες, καφέδες… on the beach και μαύρη και αδήλωτη εργασία; «Υπάρχουν εκπληκτικά καταλύματα και παραθαλάσσιοι χώροι όπου θα βρει κανείς φθηνές ξαπλώστρες, καφέδες και φαγητό. Δεν είναι απαραίτητο να επιλέγουμε τα top μέρη που θα μας… γδάρουν. Δεν είναι αυτή η πλειονότητα και η πραγματική εικόνα του νομού Χαλκιδικής. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που εκμεταλλεύονται τους τουρίστες. Οι πραγματικοί επαγγελματίες δεν κάνουν… ταρζανιές. Δεν επιθυμούν σε ένα καλοκαίρι να γίνουν πλούσιοι» ισχυρίζεται και καλεί τους συντοπίτες του να συμβάλλουν στην πάταξη της «μαύρης εργασίας», φαινόμενο συχνό στην περιοχή. «Όσο μπορούμε πρέπει να τηρούμε όσα οι νόμοι ορίζουν. Η Επιθεώρηση εργασίας υπολειτουργεί σε ένα νομό με μόνιμο πληθυσμό 100.000 κατοίκων που το καλοκαίρι γίνεται νομός του… ενός εκατομμυρίου. Για να πατάξουμε το δουλεμπόριο θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή διάθεση από μέρους της κοινωνίας να στελεχώσει τις υπηρεσίες ελέγχου που θα κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή και την μαύρη εργασίας» συμπληρώνει ο κ. Γιώργος.
MEGALH MIKRH 1 mikri 4 mikri 5

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.