, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Σε ένα χρόνο θα έχει εξοφλήσει το Δημόσιο τους ιδιώτες»

stathakis_sikonei_xeria
Τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη θα χρειασθεί να περιμένουν να εξοφληθούν από το Δημόσιο, οι ιδιώτες. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά την έναρξη του φόρουμ «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», που διοργανώνεται από το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, στόχος είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες «να μηδενιστούν τους επόμενους 12 μήνες».
Όπως είπε ο κ.Σταθάκης, η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου είναι μία από τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας με τους θεσμούς, ενώ πρόσθεσε ότι η Παρευξείνια Τράπεζα μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός επανέλαβε την πρόβλεψη ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους η χώρα αναμένεται να μπει σε τροχιά ανάκαμψης με τη λήψη ενός πακέτου οικονομικών μέτρων. Σ’ αυτά, όπως σημείωσε, περιλαμβάνεται τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, μέσω των οποίων θα περάσουν στην πραγματική οικονομία 4 δισ. ευρώ και μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν στα 8 δισ. ευρώ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Μέσα στην εβδομάδα, είπε ο κ.Σταθάκης, θα πάει στη Βουλή για ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει προτεραιότητα στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και και τις επενδύσεις στους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της Παρευξείνιας Τράπεζας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι έχουν γίνει 15 χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 47,5 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το 2016. Συνολικά, την επόμενη τριετία αναμένονται χρηματοδοτήσεις από την Παρευξείνια Τράπεζα συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ.
«Προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή ως πόλο ανάπτυξης», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις αλλαγές που συντελούνται. Στόχος μας είναι η στήριξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.