, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Βουτιά» της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα-Στην ίδια θέση με… τη Βενεζουέλα!

trapeza oura 1Αίσθηση προκαλεί η κυριολεκτικά καταβαράθρωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας στον παγκόσμιο χάρτη σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας για το 2016, όπως παρουσιάστηκαν από το «Institute for Management Development» (IMD).
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΒΒΕ ως εθνικός αντιπρόσωπος του Ινστιτούτου στην Ελλάδα έδειξαν σημαντική υποχώρηση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά, αφού από την 50η όπου βρισκόταν, «κύλησε» στην 56η θέση μεταξύ 61 χωρών.
Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερεις μεγάλες ομάδες παραγόντων: η «Οικονομική Αποδοτικότητα», η «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», η «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και οι «Υποδομές». (συνολικά αξιολογούνται περισσότεροι από 340 δείκτες).

  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην πεντηκοστή όγδοη θέση (58η) για το 2015, διατηρώντας την ίδια θέση όπως και την προηγούμενη χρονιά,
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα υποχωρεί κατά δύο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας την 59η θέση, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. (Η Ελλάδα «τρίτη» από το τέλος)
  • Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται σημαντική υποχώρηση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται 57η από την 43η θέση που κατείχε το 2013, σημειώνοντας υποχώρηση κατά δεκατέσσερις (14) θέσεις, και, τέλος,
  • Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται επίσης επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας κατά τρεις θέσεις: συγκεκριμένα από την 35η θέση του 2014, η χώρα μας για το 2015 κατατάσσεται στην 38η θέση, οπισθοδρομώντας και επιστρέφοντας περίπου στη θέση που είχε το 2013.

Υπογραμμίζουμε ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σήμερα (2016) και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας, αφορούν τις επιδόσεις της χώρας μας κατά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2015.
«Ο ιδιωτικός τομέας πλήρωσε ακριβά»
Σε παράγοντες όπως Capital controls, πολιτική αβεβαιότητα, κυβερνητική αναβλητικότητα, αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και έλλειμα διεθνούς αξιοπιστίας, αποδίδει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης σε δήλωση του την υποχώρηση της χώρας μας στη συγκεκριμένη κλίμακα ανταγωνιστικότητας. «Στα στοιχεία του IMD καταγράφεται με τον πιο δραματικό τρόπο ποιος πραγματικά έχει πληρώσει ακριβά την κρίση: ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαββάκης.
Κάνοντας ο ίδιος τη συγκριτική ανάλυση των στοιχείων, επισημαίνει ότι για το 2015, η χώρας μας βρίσκεται ως προς την ανταγωνιστικότητα της μόνο πάνω από την ευρισκόμενη σε κοινωνική αναταραχή Βραζιλία (57η θέση), την Ουκρανία (59η θέση) που βιώνει εμπόλεμη κατάσταση και τη Βενεζουέλα (61η θέση) η οποία πωλεί τα αποθέματά της σε χρυσό για να εισάγει είδη πρώτης ανάγκης.
«Οι θυσίες της τελευταίας επταετίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Γι’ αυτό, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί και με ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Πως; Με παροχή ρευστότητας, με αλλαγή του επενδυτικού και φορολογικού περιβάλλοντος, με φιλική αντιμετώπιση από το κράτος και τους δημόσιους λειτουργούς των υγιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που στηρίζουν τη χώρα διαχρονικά με επενδύσεις, πληρώνοντας υπέρογκους φόρους και διατηρώντας θέσεις εργασίας, και, πάνω απ’ όλα, με την προσήλωση της Κυβέρνησης και του πολιτικού προσωπικού στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.
Καταλήγοντας ο κ. Σαββάκης ζητά από την κυβέρνηση να στηρίξει εμπράκτως την μεταποιητική δραστηριότητα, με συγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική και άρση των προσκομμάτων στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, με αποκλειστικό στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
«Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν έγκαιρα και με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα όσα προτείνουμε, είμαστε βέβαιοι ότι η «ζημιά», που σας ανέφερα στην αρχή, έναν χρόνο μετά θα είναι πραγματικά ανεπανόρθωτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαββάκης.
Μετά το Καζακστάν η… Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 56η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 61 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ κατά επτά (6) θέσεις σε σχέση με την περυσινή της κατάταξη. Μάλιστα, η Ελλάδα σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στη συνολική κατάταξη, μετά από εκείνην του Καζακστάν (47η θέση) το οποίο υποχωρεί κατά 13 θέσεις από την περυσινή κατάταξη.
Η επιδείνωση της κατάταξης της χώρας μας αποδίδεται:

  • στην επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κλίματος, που μεταφράζεται σε κατακρήμνιση του δείκτη «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» της ελληνικής οικονομίας κατά δεκατέσσερις (14) θέσεις, και,
  • στην υποχώρηση της επίδοσης στους επιμέρους δείκτες Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας και Υποδομών κατά δυο (2) και τρεις (3) θέσεις αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι..

Η Ιρλανδία του μνημονίου… «πετάει»!
Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2015, και οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών χωρών παγκοσμίως, είναι κατά σειρά: η Σουηδία (στην 5η θέση), η Δανία (στη 6η θέση), η Ιρλανδία (στην 7η θέση) και η Ολλανδία (στην 8η θέση). Ουσιαστικά, τη δεύτερη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες, και αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμη μια χρονιά, έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι χώρες από την Ευρώπη που συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες τριάντα (30) ανταγωνιστικότερες οικονομίες παγκοσμίως, είναι: το Λουξεμβούργο (11η θέση), η Γερμανία (12η), το Ηνωμένο Βασίλειο (18η), η Φιλανδία (20η), το Βέλγιο (22η), η Αυστρία (24η), η Τσεχία (27η) και η Λιθουανία (30η).
Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη, δηλαδή από την 30η έως την 61η θέση, βρίσκονται κατά σειρά: η Εσθονία (31η), η Γαλλία (32η), η Πολωνία (33η), η Ισπανία (34η), η Ιταλία (35η), η Λετονία (37η), η Πορτογαλία (39η), η Σλοβακία (40η), η Σλοβενία (43η), η Ουγγαρία (46η), η Ρουμανία (49η), η Βουλγαρία (50η), η Ελλάδα (56η) και η Κροατία (58η).
Η σημαντική βελτίωση της κατάταξης πολλών χωρών της Ευρώπης, κυρίως δε χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης, στηρίζεται στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, ο οποίος κατάφερε να προσφέρει ένα περιβάλλον που σταθεροποίησε τις οικονομίες από την επίδραση της κρίσης και δημιούργησε τα απαραίτητα περιθώρια ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.