, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΜΟΝΟ στην "Κ" – Το κέντρο προσφύγων του πιο… "ακριβού" δήμου!

ΒΑΣΙΛΙΚΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΑ
Επί ποδός κάτοικοι στο πρώην εργοστάσιο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Πολυγύρου… Xαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο  Θέρμης με κατοίκους που διαμαρτύρονταν για τις ικανότητες των αιρετών και λίγο έλειψε να έρθουν στα… χέρια! Τι είπε στο ΔΣ ο δήμαρχος Θέρμης για όσους αντιδρούν στη δημιουργία κέντρου προσφύγων έξω από τα χωράφια και τα σπίτια τους και τι του απάντησαν… Σήμερα η karfitsa, πήγε στη νέα δομή φιλοξενίας και κατέγραψε το χώρο και την περιοχή…

Οι αστυνομικές αρχές περιμένουν να τους παραδοθεί το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή της Θέρμης στο δρόμο προς Πολύγυρο και Βασιλικά, στη στροφή προς Σουρωτή, το οποίο θα έχει… τεράστια χωρητικότητα (βλ στις παλιές σιταποθήκες, στο κτιριακό συγκρότημα ‘COMPLEX A’ στο κτήμα «Γ. και Γ. Κορδογιάννης και ΣΙΑ Ο.Ε.»)
O συγκεκριμένος χώρος δεν είναι έτοιμος, καθώς ο στρατός πραγματοποιεί ακόμη εργασίες στο εσωτερικό του… Σήμερα, όπως αποκαλύπτει η karfitsa, καθαρίζουν το χώρο και μεταφέρουν κινητές τουαλέτες, έξω από το εργοστάσιο… (Bλ φωτο από το νέο κέντρο προσφύγων στον πιο… “ακριβό” δήμο, στο δήμο Θέρμης, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο υπουργός προστασίας του πολίτη Ν. Τόσκας).
Να θυμίσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες, οι κάτοικοι της περιοχής -που αν γίνουν πραγματικοτητα όσα ακούγονται, θα είναι λιγότεροι από τους πρόσφυγες  (3.000) – έκλεισαν τους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας… Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω ρημάζουν τα κτίρια των ιαματικών λουτρών του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στον ίδιο δρόμο από Θεσσαλονίκη προς Χαλκιδικη,  υπάρχει ενεργό στρατόπεδο όπως και το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο (του Σέδες)
Στο μεταξύ, οι αιρετοί του δήμου Θέρμης “έχουν βγει στα κάγκελα” από την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει – όπως είπε ο δήμαρχος Θέρμης – για μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων τα λουτρά, ιδιοκτησίας δήμου Θεσσαλονίκης σε περιοχή του δήμου Θέρμης!(βλ φωτο). Αυτή η πρόταση δεν είναι καινούρια. Εδώ και μήνες ο κ Μπουτάρης θέλει να δώσει τις εγκαταστάσεις των ιαματικών που ρημάζουν, αν και προεκλογικά έλεγε ότι θα τις αξιοποιούσε για το λόγο που έγιναν! Όπως είχε πει ο ίδιος, υπάρχει πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που χρηματοδοτεί χώρους υποδοχής προσφύγων, “κάτι που θα γέμιζε τα ταμεία του  υπερχρεωμένου δήμου του…” όπως μας είπε αιρετός της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο ο δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος αντέδρασε σε συνεδρίαση του ΔΣ Θέρμης τονίζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση-απόφαση Μπουτάρη. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως δεν πρόκειται να το  δεχτεί κι το έκανε σαφές και στο υπουργείο προσθέτοντας ότι  ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν προσωρινά στις παλιές σιταποθήκες  στο κτιριακό συγκρότημα ‘COMPLEX A’ στο κτήμα «Γ. και Γ. Κορδογιάννης και ΣΙΑ Ο.Ε.» ( Βλ σημερινές φωτο) δεν θα ξεπεράσει τους 1.500 ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι αν η δέσμευση  Μουζάλα, περί αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλη τη χώρα δεν γίνει πράξη, τότε «θα βγει δυναμικά μπροστά» μαζί με τους κατοίκους που ήδη αντιδρούν λόγω ελλιπούς αστυνόμευσης σε περιοχές του δήμου…
500 στρέμματα θερμοκήπια και καλλιέργειες…
Τα Βασιλικά με τη Λακκιά είναι μια κωμόπολη… 4.163 κατοίκων.Το δασόκτημα Βασιλικών στη θέση Αη Γιάννης υπάρχει ένα υπέροχο δάσος με… μονοπάτια, που οδηγούν στον οικισμό του Μονοπηγάδου. Ο πρωτογενής τομέας ανάπτυξης (γεωργία, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, κτηνοτροφία) αποτελούν την κύρια απασχόληση στη δημοτική ενότητα Βασιλικών. Μόνο στα Βασιλικά υπάρχουν περί τα 500 στρέμματα θερμοκηπίων με κύριες καλλιέργειες τα κολοκύθια και τις τομάτες.  Οι οικισμός Λακκιά βρίσκεται 30 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης και 10 χλμ. ανατολικά της Θέρμης. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του παλιού ηφαιστείου Λάναρη. Οι κάτοικοι της ειναι πρόσφυγες του οικισμού Ντερέκοϊ (Derekoy) της Μ.Ασίας… (πληροφορίες από το site του δήμου Θέρμης)
ΒΑΣΙΛΙΚΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΑ
BASILIKA
ΒΑΣΙΛΙΚΑ
BASILIKA
BASILIKA
ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΗΣ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.