, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουν οι γυναίκες για την υγεία του κόλπου τους

kolpos-gunaikaΗ υγεία του κόλπου είναι ένα θέμα που απασχολεί συχνά τις γυναίκες, κυρίως λόγω των παθογόνων μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις, φλεγμονές και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα στην ευαίσθητη περιοχή.
Άλλες κοινές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν συχνά οι περισσότερες γυναίκες είναι η κολπική ξηρότητα, οι ουρολοιμώξεις και οι πόνοι περιόδου.
Βάζοντας τα παρακάτω τρόφιμα στη διατροφή σας, θα είστε καλύτερα προστατευμένες και θα αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά αυτές τις περιπτώσεις.
Τσάι και χυμός κράνμπερι για τις ουρολοιμώξεις
Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και βοηθούν στην καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων. Πίνοντας 2 έως 3 φλιτζάνια την ημέρα, είστε καλύτερα προστατευμένες.
Ο χυμός κράνμπερι είναι επίσης αποτελεσματικός στην καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων, καθώς περιέχει ενώσεις που καταπολεμούν τα βακτηρίδια που τις προκαλούν. Επειδή όμως περιέχει ζάχαρη, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Ψάρια για τους πόνους περιόδου
Εάν υποφέρετε κάθε φορά που έρχεται η περίοδός σας, πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα ψάρια. Οι κράμπες στην κοιλιά προκαλούνται από την απελευθέρωση των ενώσεων που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες βοηθούν στις συσπάσεις των μυών της μήτρας. Τα ωμέγα τρία λιπαρά οξέα όμως που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου.
Προβιοτικά για τις λοιμώξεις
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά σας εφοδιάζουν με φυσικά φιλικά βακτήρια που βοηθούν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ένα είδος φιλικών βακτηρίων είναι ο lactobacillus acidophilus ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία του κόλπου και βρίσκεται στο ζωντανό γιαούρτι, στο ξινόγαλα και το κεφίρ. Καταναλώνοντας κάθε μέρα μία μερίδα από ένα από τα παραπάνω τρόφιμα μειώνετε δραματικά τον κίνδυνο προσβολής από κολπικές μολύνσεις.
Μήλα για μεγαλύτερη απόλαυση στο σεξ
Ένα μήλο την ημέρα δεν κάνει μόνο τον γιατρό πέρα αλλά συμβάλλει και στην υγεία του κόλπου. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μήλα πάνω από μια φορά την ημέρα, είχαν υψηλότερα επίπεδα λίπανσης του κόλπου και καλύτερη σεξουαλική απόδοση σε σύγκριση με όσες έτρωγαν μήλα λιγότερο από μία φορά ημέρα. Το γεγονός πιθανώς οφείλεται σε μία ένωση που έχουν τα μήλα και η οποία μιμείται τη γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη. Επίσης οι πολυφαινόλες που έχουν, βοηθούν στην ενίσχυση της ροής του αίματος στον κολπικό ιστό, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την κορύφωση.
Σόγια για την κολπική ξηρότητα
Η κολπική ξηρότητα οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία βοηθούν στην ελαστικότητα και την λίπανση του κόλπου. Τα οιστρογόνα μειώνονται λόγω της εμμηνόπαυσης, του τοκετού, του θηλασμού, καθώς και της χρήσης κάποιων φαρμάκων. Προσπαθήστε να τρώτε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα σόγιας, τα οποία περιέχουν ενώσεις που μιμούνται τα οιστρογόνα.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.