, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η… σούμα του Πολυνομοσχεδίου και των νέων μέτρων

 
panagiotis_kokkoris_ekloges2015
του Παναγιώτη Κοκκόρη*
Τα νέα φορολογικά μέτρα που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή είναι πολύ αμφίβολο, αν θα αποδώσουν ως προς την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων. Ταυτόχρονα βάσιμος είναι ο φόβος ότι θα επιτείνουν την ύφεση στην πραγματική οικονομία της χώρας μας. Το πολυνομοσχέδιο αυξάνει 12 είδη φόρων με προσδοκία επιπλέον είσπραξης συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ. Μεταξύ αυτών έχουμε την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. από 23 σε 24%, παρότι τόσο η διεθνής, όσο και η εγχώρια εμπειρία αποδεικνύουν ότι η αύξηση στον Φ.Π.Α. ποτέ δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, καθώς προκαλεί μείωση της κατανάλωσης. Και είναι κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά που περιορίζουν τις αγορές τους, αφού ήδη οριακά έχουν πρόσβαση σε αρκετά αγαθά και υπηρεσίες που τώρα με την αύξηση θα γίνουν εντελώς απρόσιτα. Ακόμα προβλέπεται αύξηση στον ειδικό φόρο στα καύσιμα και στο φόρο κατανάλωσης φυσικού αερίου. Η επιβάρυνση αυτή παραδοσιακά παρασύρει προς τα πάνω τις τιμές σε σωρεία αγαθώς κι υπηρεσιών. Επίσης, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην μπύρα, αλκοολούχα ποτά  και στα τσιγάρα. Επιπλέον ακριβαίνουν λόγω αύξησης της φορολογίας ο καπνός, τα ξενοδοχεία – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας. Επιβάλλεται, ακόμα, ειδικό τέλος ανά χρήστη συνδρομητικής τηλεόρασης και αύξηση στη φορολογία στοιχηματικών επενδύσεων (δηλαδή στις στοιχηματικές εταιρείες, αλλά και στα κέρδη από τα στοιχήματα). Αυτά τα μικρά ποσοστά που αυξάνουν τη φορολογία σε ένα τέτοιο ευρύ φάσμα αγαθών και  δραστηριοτήτων έχουν ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται έξοδα που φτάνουν σε ένα μεγάλο ποσό ανά νοικοκυριό και ανά επιχείρηση.
Σηματοδοτείται μια ακόμα μια επιπλέον φορολογική επιδρομή που, αν συνδυαστεί με την αύξηση των εισφορών, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών του φόρου εισοδήματος, του φόρου αλληλεγγύης, και του φόρου των ενοικίων δημιουργεί αβάστακτα βάρη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επιχειρηματίες,  νοικοκυριά και πολίτες φτάνουν να  δίνουν περισσότερα στο κράτος συνολικά από αυτά που αποκτούν, ενώ από την άλλη πλευρά δεν υφίσταται ο παράγοντας ανταποδοτικότητα. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι τα χρήματα των φόρων δεν «επιστρέφουν» στον φορολογούμενο. Όχι μόνο δεν καλλιεργείται η φορολογική συνείδηση, αλλά θα γιγαντωθεί η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της ηθικής νομιμοποίησής τους. Κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση που έχει ανάγκη η χώρα, αφού αντί να διευρύνεται η φορολογική βάση (αντί να ζητούνται λιγότερα από περισσότερους), συρρικνώνεται (ζητούνται περισσότερα από λιγότερους). Η κατάρρευση, όμως της μεσαίας τάξης οδηγεί σε πιο βαθιά ύφεση. Η αλματώδης αύξηση του κόστους στη διατήρηση των επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε περισσότερα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας. Άρα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα θα εμφανίσουν νέα υστέρηση λόγω της νέας φτωχοποίησης που θα επέλθει.  Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, λοιπόν, ανατροφοδοτείται από τα μέτρα του Πολυνομοσχεδίου και έξοδος από το τούνελ δεν προβλέπεται …
*Ο κ. Κοκκόρης είναι σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ και πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.