, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το φυσικό αέριο "πηγαίνει" σε νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης

ΕΠΑ
“Η διείσδυση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης εκ μέρους της ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ” σημειώνει σχετική ανακοίνωση η οποία συνεχίζει “Ωστόσο δεν θα ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση πριν από τον προσεχή Οκτώβριο, όταν θα κατατεθεί το 5ετές «business plan» της εταιρίας. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο συνολικός αριθμός των συνδέσεων φυσικού αερίου υπερβαίνει τις 204.000.Κύρια πρόκληση είναι να συνεχίσει η Εταιρεία την αναπτυξιακή της πορεία, παρέχοντας απρόσκοπτα το φυσικό αέριο σε περισσότερο πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, τηρώντας παράλληλα το ίδιο υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε δίκτυα και εγκαταστάσεις, και παρέχοντας ταυτόχρονα όλα τα σημαντικά οφέλη του. Παράλληλα, αποτελεί πρόκληση η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών, με χρήση νέων τεχνολογιών. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να παρέχεται πλήθος καινοτόμων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μειώνοντας έτσι το χρόνο εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Εδώ και αρκετό καιρό η επιχείρηση δέχεται τα αιτήματα παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματικών φορέων περιοχών όπου δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη το φυσικό αέριο και συγκεκριμένα στον Λαγκαδά, Κουφάλια, Χαλάστρα, Νέα Μεσήμβρια, Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Φίλυρο, Χορτιάτη, Βασιλικά, Μηχανιώνα, Επανομή. Παρά τη σημαντική οικονομική ύφεση που διανύει η ελληνική αγορά και αναγνωρίζοντας ότι το φυσικό αέριο είναι σταθερά η πρώτη επιλογή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, η ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κατά το έτος 2016 συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα κατασκευάζοντας σε 12 Καλλικρατικούς Δήμους νέα δίκτυα φυσικού αερίου συνολικού μήκους 20 χλμ, ενώ το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει σε 8,4 εκ. €.Η κάλυψη του δικτύου στους περισσότερους Δήμους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τροφοδοτηθεί άμεσα η πλειονότητα των καταναλωτών από το ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. Λεωνίδα Μπακούρα, «Η εταιρία βάσει επιχειρησιακού σχεδίου, εξετάζει την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για την υλοποίηση όμως των σχετικών επενδύσεων, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι, το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και η διασφάλιση της απόδοσης των επενδύσεων σε δίκτυα και συνδέσεις μέσω ενός εύλογου και αποδοτικού κόστους κεφαλαίου.  Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη διαμόρφωση τιμολογίων για την υπηρεσία διανομής που θα είναι ικανοποιητικά για τους μετόχους και θα διασφαλίζουν και εξοικονόμηση στους καταναλωτές Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης θα υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφού πρώτα εγκριθεί από τους μετόχους και το Δ.Σ. της εταιρείας. Εφόσον λάβει το «πράσινο φως» τότε θα προχωρήσει στην επέκταση του και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Κάτι όμως που δε θα γνωρίζουμε πριν το τέλος του έτους».
Οι συνθήκες για τη διείσδυση του φυσικού αερίου είναι ευνοϊκές, καθώς το φυσικό αέριο παραμένει η πλέον ελκυστική πηγή ενέργειας, κάτι που αποδεικνύεται και από το βαθμό διείσδυσης όπου ξεπερνά το 54%. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της χρήσης του φυσικού αερίου είναι το σημαντικό οικονομικό όφελος συγκρινόμενο με τα συμβατικά καύσιμα, η ευκολία χρήσης και η φιλικότητα που προσφέρει προς το περιβάλλον.  Το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερο σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης και το ηλεκτρικό ρεύμα, όχι μόνο σήμερα αλλά και ιστορικά. Από την έναρξη λειτουργίας της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ως σήμερα, η μέση εξοικονόμηση που προσφέρει το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις υπερβαίνει το 29% σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης, το 42% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης και άνω του 60% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το φυσικό αέριο θα γίνει ακόμα πιο φθηνό, καθώς με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα με την εφαρμογή του Ν. 4389/2016 ( ΦΕΚ 94 Α – Άρθρο 61) μειώθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης για οικιακή χρήση από 1,5 €/GJ σε 0,3 €/GJ (από 5,4 €/MWh σε 1,08 €/MWh). Πρακτικά για την τσέπη του καταναλωτή αυτό μεταφράζεται σε 5,5 λεπτά ανά κυβικό με τις σημερινές τιμές. Παράλληλα με την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (με σημερινές τιμές αυξάνεται κατά 6 λεπτά το λίτρο ) αυτό σημαίνει ότι το φυσικό αέριο τη χειμερινή περίοδο θα είναι ακόμα πιο οικονομικό και ανταγωνιστικό καύσιμο και θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση στον οικιακό καταναλωτή”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.