, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αυτοψία στις… αποθήκες φιλοξενίας στα Βασιλικά

ΒΑΣΙΛΙΚΑ
“Από τη μία οι πρόσφυγες αντέδρασαν γιατί ο χώρος είναι ακατάλληλος. Έκανα αυτοψία και το νερό είναι μία ίντσα (σ.σ. η σωλήνωση). Σε μια οικία η σύνδεση είναι μισή ίντσα. Τη νύχτα έχουν δεξαμενές που γεμίζουν. Οι τουαλέτες είναι χημικές, δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Η ζέστη μεσα στα τούνελ είναι αφόρητη. Έχουμε δύο ανεμιστήρες στα 100 μέτρα. Δεν φτάνει. Επάνω είναι έξι φύλλα λαμαρίνες και το έβδομο είναι αμίαντου”
«Σε κάποια στιγμή, οχτώ η ώρα, και αναίτια εκτροχιάστηκε η κατάσταση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί», επισημαίνει στον Alpha 96,5 ο Στέλιος Δούμπλιος, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βασιλικών δήμου Θέρμης, για τη χθεσινή ένταση μεταξύ κατοίκων και μεταναστών, στον περίγυρο του κέντρου φιλοξενίας έξω από τα Βασιλικά. Από τη μία οι πρόσφυγες «αντέδρασαν γιατί ο χώρος είναι ακατάλληλος. Έκανα αυτοψία και το νερό είναι μία ίντσα (σ.σ. η σωλήνωση). Σε μια οικία η σύνδεση είναι μισή ίντσα. Τη νύχτα έχουν δεξαμενές που γεμίζουν. Οι τουαλέτες είναι χημικές, δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Η ζέστη μες στα τούνελ είναι αφόρητη. Έχουμε δύο ανεμιστήρες στα 100 μέτρα. Δεν φτάνει. Επάνω είναι έξι φύλλα λαμαρίνες και το έβδομο είναι αμίαντου», εξηγεί ο κ. Δούμπλιος.
Από την άλλη, όπως γνωστοποιεί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικών, ορισμένοι κάτοικοι αντιδρούν στη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας καθώς «είναι ανημέρωτοι. Δεν ήρθε κανείς κυβερνητικός να ενημερώσει. Είναι λογικό να αντιδρούν. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν μας συμφέρει να υπάρχει ένταση. Όλους μας βοηθάει να υπάρχει ειρήνη». 
Την ίδια ώρα, ο κ. Δούμπλιος καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους τοπικούς βουλευτές πως «στην τοπική κοινότητα δεν φάνηκε κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ», ούτε από την αντιπολίτευση, παρά μόνο το «ΚΚΕ ήρθε και εξέφρασε τις δικές τους απόψεις». Ο ίδιος καλεί όλες τις πλευρές να ηρεμήσουν προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. «Η θέση μας (σ.σ. ως τοπική κοινότητα) ήταν αρνητική γιατί δεν κάνει ο χώρος. Είναι πάνω στην εθνική οδό. Είμαστε αξιολύπητοι. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μία κατάσταση σαν αυτή. Είμαι μόνος μου και τρέχω ένα θέμα το οποίο δεν είναι δική μου δουλειά», διατρανώνει ο κ. Δούμπλιος (κάτω φωτο Σάββας Αυγητίδης – www.e-photopress.blogspot.com)
ΒΑΣΙΛΙΚΑ
 
Με αφορμή την άφιξη των προσφύγων στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στις αποθήκες Κορδογιάννη έγινε σήμερα το πρωί συνάντηση του δημάρχου Θέρμης Θόδωρου Παπαδόπουλου και μελών της διοίκησης του δήμου με την Επιτροπή Κατοίκων του Δήμου προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και οι εντάσεις που παρατηρήθηκαν κατά την πρώτη μέρα εγκατάστασης των προσφύγων.
Από την κοινή σύσκεψη προέκυψαν τα ακόλουθα:
Ο αριθμός των φιλοξενούμενων είναι μεγάλος για τη χωρητικότητα του συγκεκριμένου χώρου, όπως εγκαίρως είχε εκτιμήσει το δημοτικό συμβούλιο όταν είχε επισκεφθεί τις αποθήκες, αλλά και η Επιτροπή των κατοίκων. «Εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει ότι ο χώρος είναι εξαιρετικά μικρός, ότι θα υπάρξει συνωστισμός γι’ αυτό ζητείται να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση ώστε να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες παραμονής για τους πρόσφυγες».
Διαπιστώθηκε αδυναμία από τους υπευθύνους για τη διαφύλαξη και τον έλεγχο του χώρου καθώς και θέματα ασφάλειας των προσφύγων και των κατοίκων αλλά και της περιοχής. (Δείτε περισσότερα εδώ)
Εκφράζεται η πλήρης διαφωνία για τη λειτουργία άλλης δομής φιλοξενίας προσφύγων σε ιδιωτικό χώρο μέσα στα γεωγραφικά όρια του δήμου. Δήμος και Επιτροπή κατοίκων εμμένουν στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για λειτουργία ενός και μόνο κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή «Τσαΐρια», όπως πριν από μήνες έχουμε προτείνει.
Θα επιδιωχθεί άμεση συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των αρμοδίων φορέων οι οποίοι εμπλέκονται στη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας, ώστε να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν και να ληφθεί μέριμνα για την πρόληψη τυχόν νέων.
Η δημοτική αρχή μαζί με την Επιτροπή των κατοίκων και τη διαπαραταξιακή επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου θα είναι σε συνεχή διαβούλευση για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν σε σχέση με τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας.
«Δήμος και κάτοικοι ενωμένοι θα εργαστούμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων καθώς και για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Οτιδήποτε γίνει έξω από τα ανωτέρω και από αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει θα μας βρει αντίθετους και απέναντι σε κάθε αρμόδιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.