, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Ψήθηκε" η συνεργασία Τζιτζικώστα και κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης!

160622-AgPetroupoli4
Πρωτόκολλο και τριετή οδικό χάρτη συνεργασίας συμφώνησαν να υπογράψουν στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκιόργκι Πολτάβτσενκο, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του World Economic Forum της Αγίας Πετρούπολης, όπου έγινε και η αδελφοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής με την Περιφερειακή Ενότητα του Κουρόρθνι της Αγ. Πετρούπολης.
Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Πολτάβτσενκο συμφώνησαν να επεκταθεί η συνεργασία των δυο περιοχών σε επίπεδο ολόκληρων των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Αγίας Πετρούπολης και να γίνει πιο στενή και πολυεπίπεδη.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στη συνάντησή του με τη ρωσική αντιπροσωπεία, στην οποία εκτός του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης Όλεγκ Μάρκοφ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης της Αγ. Πετρούπολης Γεβγκένι Γκριγόριεφ και ο Διοικητής του Κουρόρθνι Αλεξέι Κουίμοφ, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικών, επενδυτικών και τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Επίσης, παρουσίασε το σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα, που περιλαμβάνει και το Άγιον Όρος, τόπο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους Ρώσους, αλλά και το υψηλό επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών που παρέχονται στην Κεντρική Μακεδονία, τη λειτουργία ορισμένων από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στα Βαλκάνια, αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που εμφανίζει η περιοχή, ώστε να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο με την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, του αεροδρομίου «Μακεδονία», του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου που διαθέτει.
«Συμφωνήσαμε με τον Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης να συστήσουμε δυο ομάδες εργασίας, μία για κάθε περιοχή, οι οποίες θα προετοιμάσουν έναν τριετή οδικό χάρτη και το πρωτόκολλο συνεργασίας, που θα υπογράψουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, την οποία θα επισκεφτεί ο Κυβερνήτης, έπειτα από πρόσκλησή μου. Πρόκειται για μια σπουδαία συνεργασία, με αμοιβαία οφέλη και για τις δυο περιοχές. Οι ομάδες εργασίας, με επικεφαλής η μία τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Γιώργο και η άλλη τον Αναπληρωτή Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Όλεγκ Μάρκοφ, θα εξετάσουν όλα τα επιμέρους ζητήματα, ώστε η συνεργασία μας να ξεφύγει από το περιορισμένο πλαίσιο μιας αδελφοποίησης και να περάσει σε μια σειρά τομέων, όπως ο επιχειρηματικός – επενδυτικός, ο εμπορικός, ο τουριστικός, ο πολιτιστικός και ο εκπαιδευτικός. Στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να προωθήσει όλες τις δυνατές μορφές συνεργασίας, αφενός για την προσέλκυση τουριστών και επενδυτών, αφετέρου για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών ειδικά σε προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, που είναι εξαιρετικής ποιότητας και εξαγώγιμα για την περιοχή μας και τα οποία έχουν πληγεί μετά την επιβολή του εμπάργκο. Το κλίμα που συναντήσαμε ήταν εξαιρετικό και όταν αρθούν και τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στις συναλλαγές της ΕΕ με τη Ρωσία θεωρούμε πως η Κεντρική Μακεδονία θα είναι έτοιμη, με στρατηγικό πλεονέκτημα στα ζητήματα ανάπτυξης, που θα περιληφθούν στο πρωτόκολλο συνεργασίας και στον τριετή οδικό χάρτη», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Την αδελφοποίηση της Χαλκιδικής με το Κουρόρθνι της Αγίας Πετρούπολης υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος με τον Διοικητή του Κουρόρθνι Αλεξέι Κουίμοφ, οι οποίοι επισήμαναν τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι δυο περιοχές, καθώς θεωρούνται κατεξοχήν τουριστικές, με προαστιακό χαρακτήρα, δίπλα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Αγίας Πετρούπολης.
«Θεωρούμε ότι έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, μέσα από την αδελφοποίηση και τις συμφωνίες του Σεπτεμβρίου να αναπτύξουμε περαιτέρω τις εμπορικές μας σχέσεις με μια πολύ σημαντική αγορά και να έχει η περιοχή μας την καλύτερη δυνατή θέση, όταν αρθούν και οι όποιες απαγορεύσεις στις συναλλαγές μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Εργαστήκαμε σκληρά και οι δυο πλευρές, ώστε να επιτύχουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδελφοποίησης μέσα σε μόλις 45 μέρες, ενώ είναι πολύ σημαντικές οι δυνατότητες που θα δοθούν στις εξαγωγικές αγροτικές μας επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε μια τόσο μεγάλη αγορά. Παράλληλα, είναι εξέχουσας σημασίας η κοινή στόχευση για ανταλλαγές επιχειρηματικών αποστολών, αλλά και για επισκέψεις μαθητών για να γνωρίσουν τις δυο περιοχές, τον πολιτισμό και τον φυσικό τους πλούτο», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος ευχαρίστησε θερμά τον Σύμβουλο του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης για τις Διαπεριφερειακές Σχέσεις με την Ελλάδα Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να έχει επιτυχές αποτέλεσμα η αδελφοποίηση και η επικείμενη αναβαθμισμένη στενή συνεργασία των δυο πλευρών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.