, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ό,τι δεν κατάφερε ο υπουργός με το ένα νι…

 
Νυφούδης
του Νίκου Νυφούδη*
Αυτό που δεν κατάφερε με άγαρμπους τακτικισμούς να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, το κατάφερε με ένα ξεκάθαρο δημοψήφισμα, με ένα καθαρό ερώτημα ο David Cameron. Ταρακούνησε τον κόσμο. Όχι μόνο την ΕΕ, προσέξτε. Διότι πολύ απλά τα μεγέθη των κρατών, οικονομικά και όχι μόνο, δεν είναι σημειολογικά. Του εναντίον. Έχουν απόλυτη σημασία, στον παγκόσμιο χάρτη της γεωπολιτικής. Είναι προφανές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση της Μέρκελ -λιτότητα και ανισότητα-, του Κώστα Καραμανλή -δημόσιες σπατάλες και χάος στην οικονομία- αλλά ούτε και του Βρετανού πρωθυπουργού -κερκόπορτα στις επενδύσεις αγνώστου προσελεύσεως χρημάτων- ήταν η Ένωση που ονειρεύτηκαν ο Σουμάν, ο Μπεχ, ο Αντενάουερ, ο Μονέ και ο Τσώρτσιλ. Η Ένωση των ανθρώπων, της κοινής πορείας και του πολιτισμού. Της Δημοκρατίας και της παύσης του πυρός.
Είναι επίσης προφανές πως το οικονομικό μοντέλο που μας διδάξανε στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια δεν ήταν άλλο από αυτό που υπαγορεύσανε οι νικητές κάθε εποχής. Και ποιοι ήταν αυτοί; Μα φυσικά το μεγάλο κεφάλαιο. Λαξεύοντας την ανθρώπινη συμπεριφορά ανάλογα με  την παραγωγή. Χάνοντας την ουσία των σχέσεων, των κοινωνιών και της δημιουργικότητας. Της ανθρώπινης ζωής. Με κάθε ευκαιρία που μου δίνεται στη Μεγάλη Βρετανία και αλλού, δεν σταματώ να τονίζω πως κανένας άλλος λαός της Ευρώπης δεν θα άντεχε μία τόσο βαθειά και ισχυρή κρίση. Και γιατί αντέξαμε; Διότι παρά τη φθορά, τα λάθη και της παραλείψεις του μέσου Έλληνα δεν παύει να διατηρούμε ισχυρή την έννοια της οικογένειας και της συλλογικότητας. Σ” αυτό το γεγονός, που συνδυάζεται με το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης που καταφέρνει να κρατάει τον κόσμο στα σπίτια του, οφείλεται πως παρά τα προβλήματα υπάρχουμε σχεδόν αλώβητοι. Σε μια αντίστοιχη περίπτωση στη Μ. Βρετανία ένα συντριπτικό ποσοστό θα ήταν άστεγοι, στα συσσίτια και στον αλκοολισμό.
Συνομιλώντας με τον Paul Mason, έπειτα από την υποστήριξη του Bremain, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα. Και είναι πολύ σημαντική αυτή η στάση ενός από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ένωσης. Η ΕΕ μπορεί να μην μας αρέσει όπως έχει γίνει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τη χαρίσουμε, είναι το μήνυμα που στέλνουμε. Την 24η Ιουνίου ξημέρωσε μια καινούρια μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαφορετική. Καλύτερη ή χειρότερη θα φανεί. Ο κύριος Ευρωπαίος** και η παρέα του έχουν πολλή δουλειά και πρωτίστως να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους. Ας αναζητήσουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν.
* Ο Νίκος Νυφούδης είναι δημιουργός του «The Life Goddess» στο Λονδίνο και υπεύθυνος του τομέα Εξαγωγών στο Ποτάμι

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.