, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει με την προσφυγική κρίση

 
karamanlis-new-660370
του Νικολάου Καραμανλή
Μπορεί η διαχείριση του «Brexit», ο κίνδυνος να «σκάσουν» οι ιταλικές τράπεζες, ακόμη και η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού μνημονίου να κυριαρχούν στις συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, ωστόσο δεν πρέπει κανείς να λησμονεί ότι πάνω από τη γηραιά ήπειρο εξακολουθεί να πλανάται ένα ακόμη «φάντασμα». Αναφέρομαι, φυσικά, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, αφού μπορεί μεν οι ροές από τα μικρασιατικά παράλια να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, κανείς, όμως, δεν θα πόνταρε με βεβαιότητα στο ότι αυτή η νηνεμία θα συνεχιστεί. Πολύ, δε, περισσότερο με την Άγκυρα να στέλνει σε κάθε ευκαιρία μηνύματα προς την Ε.Ε. ότι δεν τηρεί τη συμφωνία και να απειλεί –εμμέσως πλην σαφώς– ότι θα ανοίξει ξανά την «κάνουλα», στέλνοντας στα ελληνικά νησιά χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.
Την ίδια ώρα, ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι οι όποιες μετεγκαταστάσεις προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία στις άλλες χώρες τις Ε.Ε. γίνονται με το σταγονόμετρο. Το επισημαίνει, μάλιστα, στην τελευταία έκθεσή της και η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «η διαδικασία υπολείπεται κατά πολύ του στόχου», που καλεί τα κράτη-μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Μάλιστα, η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί», στο ερώτημα εάν υπάρχουν σχέδια για κυρώσεις ή πρόστιμα στις χώρες οι οποίες δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό σημάδι για την Ελλάδα. Τα τελευταία γεγονότα στη Λέρο, άλλωστε, δείχνουν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη η τακτική των προσωρινών δομών, καθώς άνθρωποι στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες (υπό τον αφόρητο για πολλές ώρες της ημέρας ελληνικό ήλιο) και ξεσπούν επί δικαίους και αδίκους.
Σε κλίμα εντελώς αντίθετο με τον εφησυχασμό που μοιάζει να επικρατεί πλέον στις Βρυξέλλες για το θέμα, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σημειώνει ότι «αν ξανάνοιγε ο βαλκανικός διάδρομος για λίγο, θα αποδεικνυόταν ότι η προσφυγική κρίση δεν έχει καθόλου ξεπεραστεί. Οι αιτίες της παραμένουν οι ίδιες με πριν από έναν χρόνο, όπως και η επιθυμία των μεταναστών για μια ζωή με ειρήνη και ελευθερία στην καρδιά της Ευρώπης». Γι’ αυτό και η πατρίδα μας οφείλει να αφουγκραστεί τα όσα λαμβάνουν χώρα και κυρίως να προετοιμαστεί για ένα νέο κύμα που, εάν τελικά σκάσει, αυτήν τη φορά θα τη βρει «αποκομμένη» από την υπόλοιπη Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και αυτό είναι ευθύνη δική μας, όχι των αρτηριοσκληρωτικών τεχνοκρατών της Ε.Ε., που δεν δείχνουν ότι μπορούν να ξαναβάλουν στις ράγες το τρένο το οποίο δημιούργησε η γενιά του Αντενάουερ, του Ντε Γκολ, του Σουμάν, του Χέλμουτ Σμιτ και των άλλων μεγάλων ηγετών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.