, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Να εκμεταλλευτούμε τη γεωστρατηγική μας θέση

 
karamanlis-new-660370
του Νικολάου Καραμανλή
Το ταξίδι του Τζακ Λιου στην Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και την έκρηξη οργής του «σουλτάνου» Ερντογάν, ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν κάθε πρόβλημα περισσότερο από τη γεωπολιτική του σκοπιά και λιγότερο από τη στενά οικονομική. Γι’ αυτό και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνέδεσε το ζήτημα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, σημειώνοντας –πολύ σωστά– ότι για να εξακολουθήσει η Ελλάδα να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, σε μία περιοχή του πλανήτη πιο ασταθή και από νιτρογλυκερίνη πλέον, πρέπει «να ενισχυθεί η δημοσιονομική της δομή». Εύλογα, θα παρατηρήσει κανείς πως τα δάνεια της Ελλάδας είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και όχι στις ΗΠΑ, όμως αμφιβάλλει κανείς για το εάν η Ουάσινγκτον μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις και αποφάσεις στη γηραιά ήπειρο;
Όχι, ο «θείος Σαμ» δεν μας αγάπησε ξαφνικά. Ούτε, φυσικά, πρόκειται να υπάρξει ανοχή στη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία. Μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτή η περιβόητη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, την οποία οι εταίροι είχαν υποσχεθεί στον Αντώνη Σαμαρά αλλά δεν υλοποίησαν ποτέ, καθώς επίσης και να μείνουν στην άκρη κάποιες παράλογες απαιτήσεις που περισσότερο ζημιά θα έκαναν ούτως ή άλλως. Με απλά λόγια, ο Τζακ Λιου μάς «έκλεισε το μάτι» ότι τώρα είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να μετατραπεί στο τελευταίο οχυρό ασφάλειας και σταθερότητας της Δύσης. Τώρα είναι η ευκαιρία η Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική θέση που κατέχει στον παγκόσμιο χάρτη.
Πέρα από κάθε θεωρία συνωμοσίας, το σίγουρο είναι πως η ζημιά που προκάλεσε στην Τουρκία το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανεξέλεγκτος και καχύποπτος απέναντι στους πάντες πλέον, προβαίνει σε σαρωτικές εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις –που όλοι γνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στη γείτονα–, στις υπηρεσίες ασφαλείας (Αστυνομία, MIT), στα υπουργεία, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Η ισορροπία θα αργήσει πολλά χρόνια να επανέλθει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται πως οι σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ μπαίνουν στην «κατάψυξη», με την οικονομία να χάνει έδαφος, τον στρατό αποψιλωμένο από έμπειρους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς και τα χτυπήματα των τρομοκρατών να μη σταματάνε. Ο Τούρκος πρόεδρος αντιδρά τουλάχιστον σπασμωδικά όταν πιέζεται –όπως συμβαίνει τώρα– και οι Αμερικάνοι θέλουν να διασφαλίσουν πως, όσο απρόβλεπτα κι αν κινηθεί ο Ερντογάν, θα συνεχίσουν να ελέγχουν την περιοχή.
Και κάτι τελευταίο. Την προηγούμενη εβδομάδα επεσήμανα ότι η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει ακόμη με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Τώρα, η διαφαινόμενη σύγκρουση Βρυξελλών – Άγκυρας δείχνει ότι ο κίνδυνος να βρεθεί και πάλι η Ελλάδα στη δίνη του κυκλώνα αυξάνεται.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.