, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΑΥΤΟΨΙΑ "Κ": Καταστρέφουν την Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης! (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

????????????????????????????????????

Γκράφιτι-μουτζούρες έχουν «στολίσει» όλο το μήκος της Νέας Παραλίας.

Της Φιλίππα Βλαστού

«Υπάρχει ένα γενικότερο θέμα συμπεριφοράς των πολιτών στο δημόσιο χώρο. Είναι εξόφθαλμο και δεν χρειάζεται να έχει πολλές γνώσεις για να διαπιστώσει κάποιος ότι υπάρχει απαξίωση του δημοσίου χώρου και της Νέας Παραλίας», είπε στην KARFITSA o Θανάσης Παππάς, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, περιβάλλοντος και καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν οι πολίτες οι οποίοι ζουν στην Νέα Παραλία και την σέβονται και ένα μικρό ποσοστό δημοτών που προσπαθούν ότι υπάρχει να το… καταστρέφουν. Να παίρνουν το σουγιαδάκι και να γδέρνουν τα ξύλα, να κάνουν γκράφιτι παντού. Εμείς τα σβήνουμε και αυτή συνεχίζουν να τα κάνουν. Το φαινόμενο είναι πλέον… σύνηθες και συνεχόμενο μέχρι να συλληφθούν αυτοί που τα κάνουν. Είναι μικρή μερίδα πολιτών αλλά τα έργα τους είναι μεγάλα και μας αφήνουν κάγκελο», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Επιπλέον, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στους μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στη Νέα Παραλία και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν άδεια για πλανόδιο εμπόριο στο παραλιακό μέτωπο… Τις νυχτερινές ώρες κάνουμε εξορμήσεις και μαζεύουμε τα διάφορα σταντ και τα διάφορα καροτσάκια τα οποία τα αφήνουν μέχρι αργά το βράδυ αλυσοδεμένα σε διάφορες περιοχές της Νέας Παραλίας και τα κατάσχουμε ως ρύπους με βάση τον κανονισμό της καθαριότητας. Θα τα… εξολοθρεύσουμε μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Ο κ. Παππάς μέσα από την «karfitsa» γνωστοποίησε ότι «αυτό που θα εισηγηθώ τώρα στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη είναι να υπάρξουν ορισμένες θέσεις για στάσιμο εμπόριο στην Ν. Παραλία ώστε να είναι νόμιμοι, να μην έχουν… παντού γεννήτριες και να τους δίνουμε εμείς ρεύμα. Να είναι όμορφα αισθητικά. Θα γίνει λίαν συντόμως. Τόσο καιρό δεν είχε γίνει γιατί τώρα περιήλθε η Νέα Παραλία στον Δήμο Θεσσαλονίκης για χρήση».

Για κρούσματα κλοπών σε φυτά και… θάμνους κάνει λόγο ο Ευάγγελος Ματζίρης, προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης Κήπων. «Στο Πάρκο των Αναμνήσεων εντοπίζουμε κλοπές, επειδή εκεί έχουμε αρωματικά φυτά και θάμνους» είπε και πρόσθεσε ότι «συνήθως οι καταστροφές που εντοπίζουμε είναι στον χλοοτάπητα και απώλειες στα δέντρα και στους θάμνους ότι αφορά τους βλαστούς τους, είτε σπάσιμο των νεαρών βλαστών, είτε των νεαρών δέντρων». Ωστόσο, ο ίδιος  ανέφερε ότι «αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το αρδευτικό δίκτυο, επειδή έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι υπόγειο σύστημα άρδευσης και πολλές φορές οι βλάβες που υπάρχουν εκεί δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές έχει συνέπεια κάποιες φορές να έχουμε υδατικό… στρες στα φυτά, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην είναι εύρωστα και η εικόνα τους να μην είναι ικανοποιητική και να μην έχουν την ανάπτυξη που προβλεπόταν».

Παρ’ όλα αυτά ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο οποίος είχε αναλάβει το σχέδιο ανάπλασης της Νέας Παραλίας θεωρεί ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στη Ν. Παραλία «έχουμε θέμα στις μικρές δεξαμενές νερού… στον κήπο του Νερού και ειδικότερα στον καταρράκτη που δεν λειτουργεί. Από τα τότε που κατασκευάστηκε, το 2008, δεν συντηρήθηκε ποτέ.  Σε άλλους κήπους που έχουν να κάνουν με το πράσινο, το χρώμα στο γρασίδι είναι κίτρινο και όχι πράσινο… έχουν ξεραθεί δέντρα ο κόσμος δεν τα βλέπει αλλά εμείς επειδή ξέρουμε τα βλέπουμε. Υπάρχει αποδυνάμωση του πρασίνου. Στον Κήπο των Εποχών μεγάλος όγκος των  ξερών χόρτων έχει να κάνει λίγο με αυτό που προδιαγράφει η μελέτη, τώρα όμως έχουν υπερβάλει και θα έπρεπε να τα έχουν κουρέψει» και επισήμανε ότι «οι πάγκοι με τους μικροπωλητές  ρυπαίνουν το περιβάλλον, την οπτική και ακουστική ποιότητα του μέρους». Ο ίδιος εξήγησε πως «Αυτά τα προβλήματα προκύπτουν γιατί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει κάποια συντήρηση». Για την καθαριότητα όμως υπογράμμισε ότι «πάει καλά σε γενικές γραμμές».

DSC_0179 DSC_0183 DSC_0194 DSC_0202 DSC_0206 DSC_0237 DSC_0252

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.