, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δηλητηριώδες ψάρι σε ελληνικά ύδατα!

leontocaro-645x250
Στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα (μεταξύ Μακρύ Γιαλού και Κουτσουρά) του Ν. Λασιθίου αναφέρθηκε για πρώτη φορά η παρουσία του ξενικού ψαριού Pterois miles (devil firefish, common lionfish, λεοντόψαρο).
Σύμφωνα με το Ενυδρείο Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το ψάρι συλλέχθηκε από τον ψαρά κ. Χαρίλαο Φραγκάκη κατά τη διενέργεια επαγγελματικής αλιείας και έχει μεταφερθεί ζωντανό στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης από το προσωπικό του. Το είδος κατάγεται από την Ερυθρά Θάλασσα και εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η παρουσία του έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ενώ η πρώτη παρατήρηση στα Ελληνικά νερά έγινε στην περιοχή της Ρόδου (καλοκαίρι 2015) και έχει ανακοινωθεί σε επιστημονικό περιοδικό από το προσωπικό του ΥΣΡ.
Κρίνεται απαραίτητη η προειδοποίηση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων καθώς και του ευρύτερου κοινού της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα εξ αιτίας των δηλητηριωδών του ακανθών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.