, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πορεία… σωτηρίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα κάνουν στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ!

ΕΣΥ
«Πορεία σωτηρίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας», μήκους 6 χιλιομέτρων με ενδιάμεσους σταθμούς σε μεγάλα νοσοκομεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, εξήγγειλε για τις 9 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της ΔΕΘ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.
Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί από το Ιπποκράτειο και θα περάσει από τα νοσοκομεία Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Γεώργιος Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος, πριν καταλήξει στο Διοικητήριο (υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης). Στις 10 Σεπτεμβρίου τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ θα συμμετάσχουν στο γενικό συλλαλητήριο ενόψει της 81ης ΔΕΘ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου θα γίνονται κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, υποστηρίζοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής του και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς προμηθευτές των νοσοκομείων, που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ το 2017.
«Διακόσιες κλίνες εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές, υπάρχουν λίστες αναμονής ενός έτους για χειρουργεία και οι ασθενείς αναγκάζονται να δωρίζουν στα νοσοκομεία υλικά για να χειρουργηθούν. Έχουμε κλινικές-φαντάσματα. Η διακομιδή βρίσκεται σε κακό χάλι γιατί έχουμε πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα, από τα οποία λείπουν καύσιμα και πληρώματα» ισχυρίστηκε ο κ. Γιαννάκος. Πρόσθεσε ότι βάσει δημοσιευμένων στοιχείων των ετών 2015-2016, τα νοσοκομεία θα λάβουν φέτος συνολικά μόνο 1,156 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. πέρυσι, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνουν άμεσα 10.000 προσλήψεις μονίμων.
Κατά τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, Δημήτρη Μαυρόπουλο, στις γενικές εφημερίες οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν έως 12 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το προσωπικό του νοσοκομείου “Άγιος Δημήτριος” έχει μειωθεί, λέει, κατά 35% τα τελευταία χρόνια. Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου, κάποιος που θέλει να κλείσει σήμερα ραντεβού για χειρουργείο θα χειρουργηθεί… τον Αύγουστο του 2017, ενώ στην εντατική μονάδα οι δύο από τις 10 κλίνες δεν λειτουργούν ελλείψει προσωπικού.

Κάλυψη δαπανών από τα… παγκάρια

«Στα όρια του μπλακ άουτ» βρίσκεται το νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς” σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Πέτρο Κετικίδη. Συχνά οι δαπάνες για μη ιατρικό εξοπλισμό (π.χ. για μια χαλασμένη βρύση) καλύπτονται από τα χρήματα στα παγκάρια των εκκλησιών των νοσοκομείων, σημείωσε. «Δημόσιες δαπάνες για προμήθεια τέτοιων υλικών και συντήρηση κτηρίων δεν υπάρχουν. Ή από το ΕΣΠΑ θα προέλθουν τα χρήματα ή από δωρεές» είπε. Πρόσθεσε ότι διεκόπη η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων της Παθολογικής για έναν μήνα, λόγω του ότι ο γιατρός, που είχε μετακινηθεί από Κέντρο Υγείας, πήρε την κανονική θερινή του άδεια. Μεγάλη έλλειψη, υποστήριξε, καταγράφεται και σε τραυματιοφορείς (ένας για 280 κρεβάτια στη νυχτερινή βάρδια).
Στο ΑΧΕΠΑ απαιτούνται περίπου επτά ώρες αναμονής στις εφημερίες, υπάρχουν λίστες αναμονής ακόμη και ενός χρόνου σε χειρουργεία, ενώ για κάποια από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν έναν χρόνο. Η έλλειψη εργαζομένων ανέρχεται στο 50% στο διοικητικό προσωπικό και στο 40% στο νοσηλευτικό, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Αναστασία Πολίτου.
Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.