, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Καταργούν αστυνομικό τμήμα ενώ δεν έχει… έξοδα"

 
Μάλιστα, πριν ακόμη φθάσει η σχετική εγκύκλιος σε… search (αναζήτηση) στη Google φαίνεται οριστικά… κλειστό! (δείτε παρακάτω φωτο)
“Το συγκεκριμένο τμήμα στεγάζεται σε κτήριο χωρίς έξοδα, με εξασφαλισμένη τη συντήρηση του από το Δήμο και διαθέτει κρατητήριο δέκα ατόμων που πληροί τους κανόνες ασφαλείας ενώ καλύπτει μια αγροτική περιοχή με πληθυσμό περισσότερο από (10.000) δέκα χιλιάδες κατοίκους και παρέχει ασφάλεια στην τοπική αγροτική κοινωνία και οικονομία”
—-
Το θέμα της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Κρύας Βρύσης συζητήθηκε  στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πέλλας. Μετά και την τοποθέτηση όλων των δημοτικών παρατάξεων το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την κατάργηση του Α.Τ.Φ. Κρύας Βρύσης αναλύοντας τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη και τη λειτουργία του:
1. Το Αστυνομικό τμήμα στεγάζεται σε κτήριο χωρίς έξοδα, με εξασφαλισμένη τη συντήρηση του από το Δήμο Πέλλας και διαθέτει κρατητήριο δέκα ατόμων που πληροί τους κανόνες ασφαλείας.
2. Καλύπτει μια αγροτική περιοχή με πληθυσμό περισσότερο από (10.000) δέκα χιλιάδες κατοίκους και παρέχει ασφάλεια στη λειτουργία του υποκαταστήματος ΕΛ.ΤΑ., το οποίο εξυπηρετεί δεκάδες συνταξιούχος, στη λειτουργία των υποκαταστημάτων της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των βιομηχανιών, των πρατηρίων υγρών καυσίμων και των επιχειρήσεων που στηρίζουν την τοπική οικονομία.
3. Ο Δήμος Πέλλας αν και καλύπτει πληθυσμιακά το 45% της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας η αστυνομική δύναμη που διαθέτει είναι πολύ χαμηλή αναλογικά με τον αριθμό ένστολων που υπηρετούν στην Π.Ε. Πέλλας.
4. Στη Δημοτική Ενότητα Κρύας Βρύσης, είναι συχνά τα φαινόμενα παραβατικότητας, κλοπών αγροτικών προϊόντων και μηχανημάτων αλλά και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών λόγω των πολλών οδών διαφυγής. Επιπρόσθετα, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης εργατών γης εμφανίζονται πολλοί παράνομοι μετανάστες με αποτέλεσμα το τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του νομού να παρουσιάζει τη μεγαλύτερή του δραστηριότητα στο Δήμο Πέλλας και ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα Κρύας Βρύσης.
Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε ομόφωνα:
1. Να ζητηθεί από τους τοπικούς βουλευτές – εφόσον συμφωνούν με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου – να δηλώσουν δημόσια και έμπρακτα την στήριξη τους για την παραμονή του Α.Τ.Φ. Κρύας Βρύσης και να συμμετέχουν από κοινού στην προσπάθεια αναθεώρησης του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος.
2. Να κληθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να καταδειχθεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας για παραμονή και λειτουργία του Α.Τ.Φ. Κρύας Βρύσης.
3. Η σύσσωμη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στην τοπική κοινωνία και η συμπαράσταση του σε οποιαδήποτε κινητοποίηση.

Επιστολή με την οποία εκφράζει την έντονη διαφωνία και διαμαρτυρία του για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Κρύας Βρύσης απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο κ. Θεοδωρίδης, είχε αναφερθεί στο παρελθόν για μια σειρά από βάσιμα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία η μόνη λύση για την Πέλλα είναι η διατήρηση και ενδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής μας. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ήταν ο πρώτος που είχε κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» πριν από τέσσερα περίπου χρόνια με την υπ’ αριθ. 1367/18-2-2011 επιστολή του για την επερχόμενη κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Κρύας Βρύσης και Άρνισσας, όμως, τότε κάποια κυβερνητικά στελέχη είχαν σπεύσει να διαψεύσουν αυτήν την εξέλιξη. Στο νέο σχέδιο προεδρικού διατάγματος η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας εντελώς ατεκμηρίωτα προχωράει στην κατάργηση του Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης Ακολουθεί η επιστολή του κ. Αντιπεριφερειάρχη:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αρχικά, με αφορμή το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών τμημάτων στην Επικράτεια θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Κρύας Βρύσης και ζητούμε την διατήρηση και ενίσχυσή τους με προσωπικό και υποδομές.
Σε προηγούμενη επιστολή είχα αναφερθεί ότι πρόκειται για μια κατ’ επίφαση διαβούλευση του σχεδίου αναδιάρθρωσης με την οποία δίνεται η εικόνα ότι είναι ήδη προαποφασισμένη η υλοποίηση του προγραμματισμού που έχει κάνει η Κυβέρνηση και μάλιστα ότι αυτή γίνεται χωρίς ουσιαστικό στρατηγικό σχεδιασμό. Στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είχαμε αναφέρει τις περιπτώσεις των δύο Αστυνομικών Τμημάτων που περιλαμβάνονται στα αρχικώς προς κατάργηση Τμήματα και με επιχειρήματά μας, διατηρήσατε πολύ σωστά, το Αστυνομικό Σταθμό Άρνισσας. Στην περίπτωση όμως του Δήμου Πέλλας, αφήνεται έναν Δήμο των 65.000 κατοίκων με ένα αστυνομικό τμήμα, καταργώντας το Α.Τ. Κρύας Βρύσης.
Αναφορικά με το Αστυνομικό Τμήμα της Κρύας Βρύσης, το οποίο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο και δεν επιβαρύνει το δημόσιο, υπογραμμίζουμε ότι η κατάργησή του θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στο αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, όπως έξαρση εγκληματικότητας, αύξηση των περιστατικών παραβατικότητας και δυσλειτουργία διεκπεραίωσης σχετικών γραφειοκρατικών υποθέσεων εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλοδαπών εργατών γης από τρίτες χώρες.
Επιπρόσθετα, το Αστυνομικό Τμήμα της Κρύας Βρύσης έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες σε επείγοντα και άκρως σοβαρά περιστατικά που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια. Άλλωστε, η ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών και της Κρύας Βρύσης πολύ συχνά ελέγχεται από τις αστυνομικές υπηρεσίες όχι μόνο της Πέλλας, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, για περιστατικά που έχουν σχέση με διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, αφού ο μεγάλος κάμπος ευνοεί την ύπαρξη τέτοιων καλλιεργειών. Και σε αυτό το κομμάτι το Αστυνομικό Τμήμα της Κρύας Βρύσης προχωρά σε συντονισμένες ενέργειες και επιχειρήσεις καταστολής με σημαντικές επιτυχίες.
Γεωγραφικά, το Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης ανήκει στον Δήμο Πέλλας ο οποίος, με τον πληθυσμό να φτάνει τις 65 χιλιάδες κατοίκους κατατάσσεται δέκατος (10ος) της Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και τριακοστός όγδοος (38ος) πανελλαδικά. Δηλαδή, με την κατάργηση του πολύ σημαντικού, λόγω της γεωγραφίας του, Αστυνομικού Τμήματος αποδυναμώνεται ένας από της μεγαλύτερους Δήμους της Χώρας.
Επιπλέον, η απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα στελέχη των Αστυνομικών Υπηρεσιών των Γιαννιτσών, όπου βρίσκεται η έδρα του Δήμου Πέλλας είναι πολύ μεγάλη ενώ, οι αρμοδιότητες φτάνουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων. Έτσι, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, τη στιγμή μάλιστα που στον εν λόγω Δήμο ανήκουν τριάντα τρεις (33) Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο χρόνος κάλυψης της απόστασης Τ.Κ. Αθύρων – Τ. Κ. Σταυροδρομίου είναι μία (1) ώρα!
Μία πρόταση, την οποία είχαμε καταθέσει παλιότερα αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση θα ήταν η επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος Κρύας Βρύσης με στελέχη που σήμερα υπηρετούν στις υπηρεσίες των Γιαννιτσών, με παράλληλη όμως αύξηση αρμοδιοτήτων του Α.Τ. Κρύας Βρύσης στη Δημοτική Ενότητα Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση υπαλλήλων από το Αστυνομικό Τμήμα Γιαννιτσών, παραμένει το Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης αναβαθμισμένο και καλύπτονται στον τομέα της αστυνόμευσης κοντινές μεταξύ τους περιοχές αποτελεσματικά και άμεσα.
Συν τοις άλλοις, η τοπική οικονομία θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, διότι, η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος θα επιφέρει ένα «ντόμινο» αποχωρήσεων υπηρεσιών που έχουν απομείνει στην περιοχή καθώς και κλείσιμο επιχειρήσεων. Άρα, η πολιτική της Κυβέρνησης κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν την ανάπτυξης και της προόδου.
Θα θέλαμε ακόμη να σχολιάσουμε την αύξηση των περιπολιών για την καλύτερη αστυνόμευση που αναφέρεται ως η απάντηση στην κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων. Αυτή η επιλογή δεν είναι λύση, ιδίως όταν οι υποδομές και, συγκεκριμένα, τα περιπολικά που θα χρησιμοποιούνται από τα στελέχη των Αστυνομικών Τμημάτων είναι σε άθλια κατάσταση, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αποτελεσματική αστυνόμευση των περιοχών.
Ως εκ τούτου, αντιδρούμε στην κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Κρύας Βρύσης και ζητούμε την ενίσχυση των δομών της για την ακόμη καλύτερη αστυνόμευση των περιοχών, σε μία ακριτική Περιφερειακή Ενότητα με της γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Η λογική των «τυφλών» δημοσιονομικών περικοπών δεν αρμόζει στην Ελληνική Περιφέρεια που υφίσταται της τραγικές συνέπειες των μνημονίων και, συνεχώς, αποδυναμώνεται.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στο Πρόγραμμα «Καλλικράτης» προσδιορίζεται στο 2017 και θα επιφέρει και χωροταξικές αλλαγές με δημιουργίες νέων δήμων. Συνεπώς προτείνουμε η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις τροποποιήσεις του «Καλλικράτη» ώστε να δημιουργηθεί μια λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει δεχτεί απανωτά χτυπήματα με κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και δεν μπορεί να υποστεί κάτι ανάλογο με το Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης που βρίσκεται σε περιοχή με πολλά και δυσανάλογα προβλήματα.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία, ζητάμε να εξετάσετε με προσοχή το αίτημά της και παραμένουμε στη διάθεσή της για περισσότερες πληροφορίες.
Με εκτίμηση,
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.