, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στα 15 εκατ. ευρώ το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών για το 2017

epitropi diavoulefsis 1Ολοκληρώθηκε ο μεγάλος κύκλος της Διαβούλευσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό 2017.
Όπως αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωση του η  διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 66 μέλη (τα 49 είναι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων και τα 17 πολίτες που προέκυψαν από κλήρωση), να «ανάβουν το πράσινο φως» για την υλοποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος για το νέο έτος.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης παρουσίασε αναλυτικά ένα τεχνικό πρόγραμμα που αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ, και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Ζιγκερίδης ανακοίνωσε  τη βούληση της δημοτικής αρχής για τη σταδιακή μείωση του δημοτικού φόρου, το «πάγωμα» των Δημοτικών Τελών και την απαλλαγή ευπαθών κοινωνικά δημοτών από αυτά, συγχαίροντας τη διοίκηση για τις επιλογές αυτές.
 
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι από τους ελάχιστους στη χώρα που έγκαιρα ολοκληρώνει τη διαδικασία της Διαβούλευσης και είναι έτοιμος να προχωρήσει στην ψήφιση τόσο του προϋπολογισμού όσο και του τεχνικού προγράμματος που επιβάλλεται από τη νομοθεσία. Το σημαντικότερο, όμως, σύμφωνα με τον Σίμο Δανιηλίδη, είναι το γεγονός ότι υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που μάλιστα χρηματοδοτούνται από το δημοτικό ταμείο. Κι αυτό συμβαίνει όταν «πολλοί δήμοι της χώρας, σχεδόν η πλειοψηφία δεν είχαν σοβαρά και ολοκληρωμένα προγράμματα τεχνικών έργων τα τελευταία χρόνια, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε απλές παρεμβάσεις», όπως είπε.
«Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης και ύφεσης, ακολουθώντας πιστά τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, της εντιμότητας και της χρηστής και ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών, ο δήμος μας αξιοποιεί ένα σοβαρό, δεκάδων εκατ. ευρώ, αποθεματικό, υλοποιώντας δεκάδες έργα και προγράμματα, που σταθερά αλλάζουν την εικόνα στο δήμο μας και τον καθιστούν ως τον πιο ελκυστικό και λειτουργικό δήμο, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία. Και αν δεν υπήρχαν σοβαρά εμπόδια στην πορεία μας, με μεγαλύτερο αυτό των κάπιταλ κοντρόλς, πολλά μεγάλα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί και θα αποτελούσαν την αφετηρία μιας νέας δυναμικής και ποιοτικής πορείας του τόπου μας, με κυρίαρχο στοιχείο την εξυπηρέτηση των συμπολιτών και συνδημοτών μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, τονίζοντας την ετοιμότητα των Υπηρεσιών για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την υλοποίηση των μεγάλων στόχων του δήμου.
 
Νέοι ποιοτικοί προσανατολισμοί
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών συλλόγων και φορέων στη διαμόρφωση ενός φιλόδοξου και αναπτυξιακού τεχνικού προγράμματος, ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.
«Σχεδόν το 80% των προτάσεων των συνδημοτών μας και των συλλογικοτήτων συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα που από κοινού καταρτίσαμε. Κι αυτό που για πάρα πολλούς δήμους αποτελεί ζητούμενο και διακύβευμα, στο δήμο μας αποτελεί μόνιμη πραγματικότητα προχωρώντας σταθερά στην εκτέλεση μεγάλων έργων που δίνουν απαντήσεις στις σύγχρονες απαιτήσεις και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τη νέα χρονιά σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα περίπου 15 εκατ. ευρώ που στηρίζεται στο δημοτικό ταμείο, όταν οι χρηματοδοτήσεις των δήμων έχουν μειωθεί δραματικά και οι δημόσιες ή δημοτικές επενδύσεις παραμένουν παγωμένες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Α.Σαουλίδης.
Τα νέα στοιχεία που ξεχωρίζουν το τεχνικό πρόγραμμα του 2017, όπως αναλυτικά παρουσίασε, είναι:

  • η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την ανάδειξη της τοπικής αγοράς με εφαλτήριο τα μεγάλα έργα οδοποιΐας, ηλεκτροφωτισμού και αστικών αναπλάσεων με ειδική βαρύτητα στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων, μεταξύ των οποίων οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Επταπυργίου και Ανδρέου και Δημητρίου στις Συκιές και η λεωφόρος Γ.Παπανικολάου στα Πεύκα,
  • και η σχεδιασμένη ανάδειξη των δράσεων δασικής αναψυχής με την εκπόνηση μελετών για την ανάδειξη των ρεμάτων στα Πεύκα και των περιοχών Καρά-Τεπέ, Ατλαντίδας και Μπαρμπα-Γιώργη στο Σέιχ-Σου, με παράλληλη ενίσχυση και αναβάθμιση των χώρων πρασίνων στον αστικό ιστό.

 
Ο προϋπολογισμός
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Ζιγκερίδη, που έκανε αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών του δήμου, ο προϋπολογισμός του 2017 θα κυμανθεί στο επίπεδο των 67 εκατ. ευρώ, και «είναι ένας φιλόδοξος και ρεαλιστικός προϋπολογισμός», όπως είπε. Έμφαση έδωσε και στο υγιές ταμείο του δήμου, το ταμειακό υπόλοιπο του οποίου προβλέπεται να αυξηθεί στα 24,8 εκατ. ευρώ, «γεγονός που αποτελεί εγγύηση για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος».
«Τα στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία εάν λάβει κανείς υπόψη του τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης των δήμων για έργα (ΣΑΤΑ), που ξεπέρασε το 65%, και πολλοί δήμοι δίνουν τη μάχη ακόμη κι αυτής της επιβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, «το υγιές ταμείο του δήμου, με τη σωστή και ορθολογική διαχείρισή του, όχι μόνο μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε ένα άλλο μέλλον για τον τόπο μας, αλλά αποτελεί εγγύηση για όλα όσα σχεδιάζουμε. Μας επιτρέπει, επίσης, να ενισχύσουμε τη στήριξη και υποστήριξή μας στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται σκληρά από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, και ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες».
Έτσι, όπως ανακοίνωσε, αποτελεί επιλογή της διοίκησης στο νέο έτος να προχωρήσει:

  • στο «πάγωμα» των Δημοτικών Τελών για μια ακόμη φορά, παρά του ότι αυξάνεται το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων κατά 73% μετά την απόφαση του ΦΟΣΔΑ για τον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και τον ΣΜΑ (450.000 € επιπλέον επιβάρυνση για το δήμο Νεάπολης-Συκεών), στην οποία απόφαση η διοίκηση του δήμου αντέδρασε έντονα και διαφώνησε καταψηφίζοντάς την,
  • στην απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικά ομάδων από την καταβολή Δημοτικών Τελών,
  • στη σταδιακή μείωση του δημοτικού φόρου με στόχο να είναι ενιαίος σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και στο επίπεδο του 0,35 €/τ.μ.

«Όλα αυτά δεν αποτελούν ευχολόγια και απλοί σχεδιασμοί χάριν των εντυπώσεων. Είναι ένας οικονομικός και τεχνικός προγραμματισμός υλοποιήσιμος που στηρίζεται στις αυστηρές μελέτες και τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλουμε ώστε ο δήμος μας να διατηρήσει τη δυναμική του και να υλοποιούμε όλα όσα σχεδιάζουμε, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δεσμεύσεις που δεν ανακαλούνται και δεν αθετούνται», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, συγχαίροντας τα στελέχη και τις Υπηρεσίες του δήμου για το έργο τους, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους πολίτες και τους εκπροσώπους των συλλόγων και φορέων που συμμετείχαν στις διαδικασίες της διαβούλευσης με ιδέες και προτάσεις, εικόνα που καταγράφηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.