, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Για τη Θεσσαλονίκη ας έχω και… χασούρα"

ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ
Ποιος είναι τελικά ο δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας; Γιατί παραμένει πάντα στην επικαιρότητα; Μήπως γιατί δεν φοβάται ή καλύτερα μήπως γιατί… επιδιώκει να πηγαίνει κόντρα στο κύμα, για να κάνει τη διαφορά; Η εφημερίδα karfitsa παρουσιάζει μερικούς σταθμούς του αιρετού που αν και έχει κάποια ηλικία, παραμένει ίσως ένας από τους πιο… νέους της τοπικής αυτοδιοίκησης
Στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Μπουτάρης στην εφημερίδα KARFITSA δήλωνε απογοητευμένος από νέους ανθρώπους, με τους οποίους συνεργάσθηκε και εμπιστεύθηκε με την πρώτη ματιά! Ίσως, όπως λένε οι φίλοι του, φταίει το γεγονός ότι περιμένει από τους άλλους αυτό που περιμένει και από τον εαυτό του. Φρέσκες… νεανικές και αντικομφορμιστικές ιδέες που θα ξε… αγκυλώσουν την πόλη από παλιές νοοτροπίες και από “παλιά βάσανα”, όπως τη μεμψιμοιρία και τη συνεχή γκρίνια για το κράτος των Αθηνών. Ως ένα σημείο, μάλλον τα έχει καταφέρει. Με «το καλημέρα» – και με την προσπάθεια της τότε αντιδημάρχου Μαρίας Πασχαλίδου –  κοίταξε προς… Ευρώπη και όχι προς Αττική (ΒΛ ΠΑΝΩ ΦΩΤΟ) Έφερε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και ταυτόχρονα μπόλικη διαφήμιση  και πολύ περισσότερους – αν κρίνει κανείς από τις κρατήσεις και τα στοιχεία των ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ)
Μπουτάρης / φωτο Σάββας Αυγητίδης
Τα αμπέλια του και η ζωή του…
Γεννήθηκε στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής, τον Ιούνιο του 1942, από αστική οικογένεια της Θεσσαλονίκης με καταγωγή από το Νυμφαίο Φλώρινας – το οποίο επίσης αναμόρφωσε μαζί με τον Νίκο Μέρτζο. Ο προπάππους του, Ιωάννης Μπουτάρης, ήταν πρωτεργάτης της Μακεδονικής Επανάστασης (1866-1867) και ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Φιλικής Εταιρείας. Ίσως λοιπόν να μη φταίνε τα φεγγάρια – για την επαναστατική του προσωπικότητα – αλλά τα γονίδια… Στην αρχή ήθελε να μπαρκάρει και του κέντρισε το ενδιαφέρον η Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Η γνωριμία του όμως με μια εργαζόμενη στο Ινστιτούτο Οίνου θα αποδειχθεί καθοριστική. Τα αμπέλια, ο τρύγος, τα κρασιά ήταν η μοίρα του νεαρού πτυχιούχου χημικού. Απέκτησε δίπλωμα Οινολόγου και στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αγόρασε τις πρώτες του εκτάσεις στη Νάουσα. Το όραμά του πήρε μεθοδικά –όπως αρέσκεται να δουλεύει μέχρι και σήμερα– σάρκα και οστά, εφαρμόζοντας την πρωτοποριακή για την εποχή μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας. Η δεκαετία του ’80 βρίσκει την εταιρεία της οικογένειας Μπουτάρη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ως μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου. «Με τον αδερφό μου (σ.σ. Κωνσταντίνος Μπουτάρης) είχαμε διαφορετικούς ρόλους. Εγώ ήμουν ο… wine maker και εκείνος o money maker» έχει πει πολλές φορές…
18χρονος Μπουτάρης
Η φωτογραφία του πορτοφολιού…
Αρχικά, όπως είχε πει στη Μ. Καραπαναγιωτίδου, βρίσκονταν στο πορτοφόλι της Αθηνάς Μπουτάρη, με την οποία έζησε δύο φορές τον έντονο και… μοναδικό έρωτα. Μετά το θάνατο της, η ίδια φωτογραφία – από τα μαθητικά τους χρόνια – βρίσκεται στο πορτοφόλι του δημάρχου. Από τα… 14 του η Αθηνά Μπουτάρη (έφυγε από τη ζωή το 2007) τον αγάπησε και τον στήριξε χωρίς προϋποθέσεις. Αν και όπως λέει ο ίδιος ήταν απασχολημενος και πολλές φορές… λιωμένος αυτή ήταν δίπλα του και δίπλα στα τρία τους παιδιά, τη Φανή, τον Στέλιο και τον Μιχάλη. «Παντρεύτηκαν το 1964, χώρισαν για να ξεμπουκώσουν και τα ξαναέφτιαξαν διότι ήταν φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον…» αναφέρει άνθρωπος που είναι η «σκια» του κυρ Γιάννη. Για χάρη της Αθηνάς εντάχθηκε και στο Κέντρο Αποτοξίνωσης, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημά του με τον αλκοολισμό. Ήταν ο μοναδικός της όρος για να είναι και πάλι μαζί… Και ήταν, μέχρι που ο θάνατος τους χώρισε! Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν κρύβεται. Σκέπτεται δυνατά και θυμίζει σε πολλούς την πολυτέλεια της διατύπωσης της άποψης δημόσια, χωρίς φόβο για παράπλευρες απώλειες. Συνηθίζει να λέει, ότι δεν μπορεί ο κόσμος να το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Δεν δίστασε να μιλήσει ακόμη και για τις διαφορές με τον αδερφό του, που στα μέσα της δεκαετίας του ’90 τον οδήγησαν στο να αποχωρήσει από την οικογενειακή επιχείρηση. Το 1997 ίδρυσε τη δική του εταιρεία με την ετικέτα κρασιών «Κτήμα κυρ Γιάννη», με αμπελώνες στις δύο πλευρές του όρους Βέρμιο, κερδίζοντας άμεσα μια σημαντική θέση στην ελληνική και στις ξένες αγορές (ιδιαίτερα στην Κίνα).
 
Μπουτάρης, φωτο Σάββας Αυγητίδης
Από ΚΚΕ ως… ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το μόνο που δεν έχει αποκαλύψει ξεκάθαρα είναι ποιο κόμμα ψήφισε ή ψηφίζει. Τοποθετείται στον ευρύτερο χώρο κάπου ανάμεσα στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά, αν και απεχθάνεται τις κομματικές ταμπέλες και την ξύλινη γλώσσα. Το 1992 ιδρύει την «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης» και καταθέτει τις δικές του προτάσεις για το πώς μπορεί να αλλάξει η πόλη. Το 2002 είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Τώρα» του ΚΚΕ και τον Αγάπιο Σαχίνη. Προσωπικότητα υπεράνω πολιτικών κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ τον τοποθετεί στις Ευρωεκλογές του 2004 στην τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου, ενώ το 2006 –ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος της πόλης με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη»– καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό 16%. Αριστερός αλλά ταυτόχρονα εχθρός του… κρατισμού και φανατικός… μεταρρυθμιστής, το 2009 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος Δράση, λίγο πριν να έρθει η μεγάλη στιγμή της εκλογής του σε δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Όπου αναδείχθηκε νικητής κόντρα στον Κώστα Γκιουλέκα, στον πρώτο σε ψήφους βουλευτή της ΝΔ! Προεκλογικά τον είχε στηρίξει η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσφατα (πριν τις εσωκομματικές εκλογές) ο ίδιος είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαλώντας έτσι τις άριστες σχέσεις που είχε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που τυγχάνει να είναι… ανιψιός του!
Παππάς Μπουτάρης, φωτο Σάββας Αυγητίδης
To μεγαλύτερο λάθος του Γ. Μπουτάρη
Μιλώντας στην «KARFITSA» για το βαθμό που βάζει στη διοίκηση του παραδέχθηκε ότι «έξω πάμε καλά και έχουμε αποτελέσματα, αλλά μέσα έχουμε… θεματάκια» (εσωκομματική αντιπολίτευση, φιλοδοξίες συνεργατών του που δεν έγιναν αντιδήμαρχοι ή δήμαρχοι κτλ). «Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την αποκομιδή των σκουπιδιών, το κυκλοφοριακό, την εξυπηρέτηση του πολίτη» είπε και αποκάλυψε ότι θα είναι υποψήφιος και το 2019 γιατί τώρα «έμαθε και τη δουλειά». Το σημερινό σχέδιο του συμπεριλαμβάνει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έργα με τη σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα. Όπως είπε στην «KARFITSA»: «δεν φοβάμαι τα δάνεια για τη Θεσσαλονίκη, έχουμε ανάγκη από έργα και θέσεις εργασίας… Εμείς θα τα κάνουμε». Όσο για το μεγαλύτερο του λάθος, όπως ομολόγησε ο ίδιος στην εφημερίδα μας, είναι ότι είναι πολύ… δημοκρατικός, υπονοώντας ότι κάποιοι δίπλα του, έχουν παρανοήσει τόσο τη θέση τους όσο και τις αρμοδιότητες τους, με τους οποίους έχει σήμερα προβλήματα, εν αντιθέσει με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στ. Καλαφάτη…
Ο δήμαρχος πάει και για άλλη θητεία…
Σήμερα, πολλοί λίγοι θυμούνται την προεκλογική του κόντρα με τον Μητροπολίτη Ανθιμο – με τον οποίο έχουν γίνει φιλαράκια όπως λέει – και άλλοι τόσοι προσέχουν τα τατουάζ, τα σκουλαρίκια και τα βραχιόλια του. Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει μπει πλέον στο στόχαστρο όσων πίστευαν ή πίστεψαν ότι δεν θα αντέξει για πολύ ή ότι απλά θα βαρεθεί και θα τα παρατήσει για κάτι άλλο… Η επιμονή του στην αλλαγή νοοτροπίας των Θεσσαλονικέων και οι επαφές που κάνει σε Ελλάδα και εξωτερικό με κορυφαίος πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες, καθώς και ότι… περπατάει και ζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης- εν αντιθέσει με άλλους αιρετούς – έχουν δημιουργήσει αν όχι τη βεβαιότητα, την αίσθηση όχι μόνο «γουστάρεις Μπουτάρη» αλλά και ο «Μπουτάρης γουστάρει» σε αυτή τη… δουλειά, αν και του αποδίδει 2.500 ευρώ το μήνα! Όπως λέει, ο δήμος δεν είναι… μπίζνα γι αυτόν και για τη Θεσσαλονίκη δεν πειράζει να έχει και… χασούρα!
Το θέμα δημοσιεύεται στην εφημερίδα KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.