, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Αντιληφθείτε, επιτέλους, ότι η απασχόληση αργοπεθαίνει»

 
Αγορά Κυριακή Ερμού Καρόλου Ντηλ
Την ανάγκη επιστροφής στο ρεαλισμό και τη σηματοδότηση, έστω και την ύστατη στιγμή, του τέλους του κύκλου της αυταπάτης, επισημαίνει με υπόμνημα του προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Το υπόμνημα κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Παναγιώτης Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της συνάντησης του κ. Κατρούγκαλου με εκπροσώπους της ΚΕΕΕ, των επιμελητηρίων της χώρας, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ «η επιχειρηματική κοινότητα εξακολουθεί να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα.  Σημαντική εθνική πρόκληση για τη χώρα είναι η ανάταξη και η αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας, μέσα από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του εθνικού παραγωγικού μοντέλου και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «η αντιμετώπιση της ανεργίας και η στήριξη της απασχόλησης θα πρέπει να αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτής της κρίσιμης στόχευσης, οι αποφασιστικοί παράγοντες εντοπίζονται: στη συνεπή εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, στην επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, που δεν θα μένει στα λόγια, και σε ένα νέο ανταγωνιστικό δυναμισμό της οικονομίας που θα βασίζεται στην υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, στην παραγωγικότητα και στις επενδύσεις». «Είναι αδήριτη ανάγκη να υλοποιηθούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι προφανές ότι αν είχαν πραγματοποιηθεί εγκαίρως και σχεδιασμένα στο παρελθόν, οι επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση και στην αγορά εργασίας δεν θα ήταν τόσο βίαιες» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Το υπόμνημα
Στο υπόμνημά του το ΒΕΘ επισημαίνει ότι στηρίζει  πρωτοβουλίες και αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Πιο συγκεκριμένα προτείνει:
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η αύξηση των εισφορών πλήττει ευθέως την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
-Πάγωμα των παλαιότερων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ όταν ο ασφαλισμένος αποπληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν κατορθώσει να πληρώσει τις παλαιότερες υποχρεώσεις του να αφαιρούνται από τον ασφαλιστικό του χρόνο.
-Θέσπιση μπόνους για τους συνεπείς ασφαλισμένους του Οργανισμού.
-Μεγαλύτερη ευελιξία, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας.
-Συνέχιση της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε περιπτώσεις μη πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.
-Αποκατάσταση της αδικίας που αφορά τους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι θα πάρουν σημαντικά μειωμένες συντάξεις έναντι των παλαιότερων συνταξιούχων. Είναι παράλογο κάποιος που έχει εργαστεί για 15 χρόνια να λαμβάνει αντίστοιχη σύνταξη με κάποιον που έχει απασχοληθεί διπλάσιο χρόνο.
-Εξορθολογισμό των προστίμων που επιβάλει το ΙΚΑ σε περιπτώσεις ελέγχων σε επιχείρηση, στην οποία μπορεί να βρίσκεται συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη, ενώ ο ίδιος απουσιάζει χωρίς ωστόσο να είναι εργαζόμενος. Χαρακτηριστική περίπτωση ιδιοκτήτη επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, που υποχρεώθηκε να καταβάλει 10.550 ευρώ πρόστιμο επειδή κατά τον έλεγχο απουσίαζε ο ίδιος και στην επιχείρηση βρισκόταν συγγενικό του πρόσωπο.
– Απλοποίηση – κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.  Οι απλοί και καθαροί κανόνες εμπεδώνουν κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και την αγορά εργασίας.
-Σημαντική μείωση των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων.
-Αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας με σκοπό τη στενότερη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την οικονομία.
-Δημιουργία αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας για  στοχευμένο σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η ΚΕΕΕ έχει ήδη υποβάλλει πρόταση για την ανάληψη ενεργού ρόλου από το ΓΕΜΗ στο πλαίσιο του Συστήματος Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Ελλάδα.
-Τη θέσπιση ελεγκτικών μηχανισμών, στα πρότυπα του ΣΕΠΕ, προκειμένου να ελέγχεται η αδήλωτη επαγγελματική δραστηριοποίηση καθώς επίσης μηχανισμοί ελέγχου και για το παρεμπόριο που εξελίσσεται σε γάγγραινα για το στεγασμένο εμπόριο. Το ζητούμενο είναι η ύπαρξη της άδειας ασκήσεως επαγγελματικής δραστηριότητας καθώς και η εγγραφή στην αρμόδια ΔΟΥ. Αναμφισβήτητα η ύπαρξη όλων των προαπαιτούμενων για τη διασφάλιση της νόμιμης και πιστοποιημένης εργασίας θα βάλει τέλος στην επικινδυνότητα και στα λάθη που μπορούν να προκύψουν από ανειδίκευτους εργαζόμενους.
Ομαδικές  απολύσεις
Στο υπόμνημα γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τις ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες υπογραμμίζεται ότι καταφέρουν καίριο πλήγμα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, για αυτό θα πρέπει κανείς να προσεγγίσει το ζήτημα ως έσχατο μέσο επιτακτικών αναδιαρθρώσεων, με κοινωνικές ρήτρες που αφορούν στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων.
«Η αρνητική οικονομική συγκυρία και το θολό τοπίο του εργασιακού περιβάλλοντος, που συχνά μοιάζει με τη ‘ζώνη του λυκόφωτος’, για να μπουν στο χρονοντούλαπο, απαιτούν συναινέσεις, γόνιμο και ώριμο κοινωνικό διάλογο, εργασιακή ειρήνη και όραμα ανάπτυξης που θα προάγουν την υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργική ανταγωνιστικότητα» καταλήγει το υπόμνημα.
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.