, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απύθμενη η κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο

mastoras1
του Βασίλη Μάστορα
Το ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει μία από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας του. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε οργανωμένο «μέτωπο» παραγόντων από τις θεωρούμενες μεγάλες ομάδες που θα σήκωνε το λάβαρο της εξυγίανσης. Τι θα σήμαινε αυτό; Ότι θα πήγαινε ευθέως απέναντι στο ποδοσφαιρικό σύστημα το οποίο έχει δημιουργήσει, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Ολυμπιακός με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντα σε μία  προσπάθεια αντιπολίτευσης το διακύβευμα είναι η ανατροπή της διοίκησης της ΕΠΟ. Ο στόχος σαφώς και δεν έχει να κάνει με την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί μία εξαιρετική επίφαση, αλλά η ουσία του πράγματος είναι ο έλεγχος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Αυτό είναι το «χρυσόμαλλο δέρας» του πολέμου που διεξάγεται εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ των δύο «μετώπων» του ποδοσφαίρου: του Ολυμπιακού και αυτό που εκφράζεται από τους προέδρους του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Για τους ανυποψίαστους η ΚΕΔ επιλέγει τους διαιτητές που θα «σφυρίζουν» στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες και όχι πάντα με αξιολογικά κριτήρια. Και επειδή το σύστημα έχει ανάγκη από εξαρτημένους διαιτητές, λέγεται, ότι υπόσχεται αναρρίχηση στην διαιτητική ιεραρχία εκείνων των διαιτητών που το σέβονται. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων, που έχουν άμεσο συμφέρον για την αξιοπιστία της διαιτησίας, συμφώνησαν με τη διοίκηση της ΕΠΟ να ακολουθήσει η ΚΕΔ το «ισπανικό μοντέλο» ώστε να μετριασθεί το ενδεχόμενο διαπλοκής. Σύμφωνα με αυτό το Super League και Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα όριζαν τα δύο από τα τρία μέλη της ΚΕΔ και το τρίτο, που θα έχει τον ρόλο του επιδιαιτητή θα τον όριζε η ΕΠΟ με τη σύμφωνη γνώμη και των υπολοίπων. Η εξέλιξη αυτή είχε τη σύμφωνη γνώμη και της FIFA.

To «φιλέτο» της ΚΕΔ

Όποιοι όμως πίστεψαν ότι κάτι αλλάζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σύντομα διαπίστωσαν ότι το τοπίο παραμένει νοσηρό και οι μάχες στην αρένα του ποδοσφαίρου δεν έχουν τελειωμό. Η ΕΠΟ επιχείρησε με διάφορα τερτίπια να περάσει το δικό της στη σύνθεση της νέας ΚΕΔ, η Super League αντέδρασε, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Κοντονής διαπίστωσε ότι θα έχουμε μία από τα ίδια κι ως λύση αποφάσισε την αναβολή έναρξης του Πρωταθλήματος της Super League. Και επειδή σε κάθε πόλεμο υπάρχει και η διαπραγματευτική πλευρά η ΕΠΟ επιχείρησε, προφανώς με όπλο της ψήφο της την οποία έχει ανάγκη η UEFA που σύντομα θα έχει εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, να «παίξει» το τελευταίο της χαρτί.

Ποινικά διωκόμενη

Ποια διοίκηση της ΕΠΟ; Αυτή η οποία από τις 23 Αυγούστου έχει στην πλάτης βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο παραπέμπει τον πρόεδρο της, Γιώργο Γκιρτζίκη σε δίκη, σε βαθμό κακουργήματος με την κατηγορία της απιστίας. Σε δίκη παραπέμπονται επίσης άλλα πέντε μέλη της σημερινής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, καθώς και πρώην μέλη των ΔΣ της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2013. Η ιστορία αφορά την περίφημη υπόθεση κάρτα υγείας για την οποία σύμφωνα με τη δικαιοσύνη ζημιώθηκε η περιουσία της ΕΠΟ κατά 29 εκατ. ευρώ! Αίτηση αναίρεσης δεν θα γίνει, ούτε θα χρειαστεί να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη από τον Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό κι αυτό γιατί οι διωκόμενοι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Χωρίς plan b

Πάντως έχει αξία το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της FIFA  που ήρθαν στην Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου, έλυσαν το θέμα των προσώπων που θα απαρτίζουν τις Πειθαρχικές επιτροπές, στη σύνθεση των οποίων είχε παρανομήσει η ΕΠΟ αλλά δεν άγγιξε, άγνωστο γιατί, το «καυτό θέμα» της διαιτησίας το οποίο επίσης ήταν στην ατζέντα τους. «Η επιτροπή των FIFA/UEFA είναι ικανοποιημένη γιατί η ΕΠΟ ενήργησε και ανακάλεσε την απόφαση της επιτροπής έκτακτων θεμάτων από ην 1η Αυγούστου του 2016 σχετικά με την μετακίνηση δικαστών μεταξύ των οργάνων. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τα όσα μας υποσχέθηκε ο κ. Υπουργός στη συνάντηση που είχαμε στις 29 Αυγούστου δεν υφίσταται πλέον λόγος ώστε να μην άρει την απόφαση για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο» ανέφερε στην ανακοίνωση της η FIFA χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Η Super League με επιστολή στην EΠΟ ζητάει:
α) Nα εφαρμοστεί άμεσα το «ισπανικό μοντέλο» στη διαιτησία με ό,τι προβλέπει,
β) να περιληφθεί στον κανονισμό διαιτησίας και να σταλεί στις ομάδες της Super League το κείμενο που ορίζει τη λειτουργία του «ισπανικού μοντέλου» στα ισπανικά και στα ελληνικά και
γ) να επιλέξει ο Σαραϊδάρης τον “επιδιαιτητή” που θα κάνει τους ορισμούς σε περίπτωση διαφωνίας με τον Γκρούτση.
Απαντώντας, ο Γιώργος Γκιρτζίκης, θεωρεί ότι το περίφημο «ισπανικό μοντέλο» δεν είναι στη γνώση κανενός και ούτε έχει περάσει στον κανονισμό διαιτησίας, άρα θεσμικά είναι στον “αέρα”! Αυτό σημαίνει ότι τα πιστόλια είναι ακόμη έξω από τις θήκες και ότι η αναβολή της διεξαγωγής των αγώνων του Πρωταθλήματος δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα. Η μόνη ορατή λύση είναι η αλλαγή, μετά από έναν μήνα, της διοίκησης της ΕΠΟ. Εάν όμως και πάλι το ποδοσφαιρικό σύστημα καταφέρει να εκλέξει συμβούλους της επιρροής του, δεν υπάρχει plan b.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.