, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δημοσκόποι! Προσοχή στις… μετακινήσεις

Βασιλειάδης
του Δημήτρη Βασιλειάδη*
Η περίοδος της ΔΕΘ σηματοδοτεί την έναρξη και της πολιτικής περιόδου. Αυτό σημαίνει πως θα δούμε και τις πρώτες δημοκοπήσεις που θα προσπαθήσουν να αποτυπώσουν το γενικότερο κλίμα που θα επικρατήσει. Πέρα από τις σταθερές, πρόθεση ψήφου, καταλληλότητα για πρωθυπουργός κλπ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι ερωτήσεις για την οικονομική κατάσταση, τις προσδοκίες των πολιτών για το επόμενο διάστημα καθώς επίσης και οι ερωτήσεις για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Πάντως σίγουρα θα έχετε προσέξει πως δεν έχουμε και τόσες δημοσκοπήσεις όσες παλιότερα. Ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός και δεν έχει να κάνει ούτε με την αξιοπιστία τους, ούτε γιατί «πουλάνε» λιγότερο απ’ ό,τι παλιά.
Αυτό το οποίο πάντα κοιτάμε με ενδιαφέρον στις πολιτικές μετρήσεις είναι η πρόθεση ψήφου ή τα ποσοστά εκλογικής επιρροής. Η πρόθεση ψήφου είναι το άθροισμα της συσπείρωσης (δηλαδή αυτός που πριν ψήφισε το Χ κόμμα και αν τώρα είχαμε εκλογές θα ψήφιζε το ίδιο) και των μετακινήσεων (δηλαδή αυτός που στις τελευταίες εκλογές ψήφισε το Χ κόμμα και τώρα ψηφίζει κάποιο άλλο, μετακινείται).
Τον δείκτη της συσπείρωσης είναι εύκολο να τον «πιάσεις» σαν δημοσκόπος, ακόμα και αν είσαι νέος στον χώρο. Αυτό που είναι δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα και πιο σημαντικό, είναι να βρεις τα σωστά ποσοστά των μετακινήσεων και εκεί συμβαίνουν τα λάθη για τους δημοσκόπους.
Αν λοιπόν ένα κόμμα όπως τώρα για παράδειγμα η ΝΔ έχει υψηλό δείκτη συσπείρωσης, αυτό σημαίνει απλά ότι σε μεγάλο βαθμό (και στην καλύτερη περίπτωση) την ψηφίζουν οι ίδιοι που την επέλεξαν και την τελευταία φορά. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να χαίρεσαι. Χρειάζεσαι κομμάτι εκλογικού σώματος που ΔΕΝ σε ψήφισε για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τον αντίπαλο σου. Άρα τι πρέπει στην πραγματικότητα να έχεις για να χαίρεσαι δικαιολογημένα; Μετακινήσεις! Αυτές θα σου δώσουν την νίκη και όχι η συσπείρωση. Ούτε η ψαλίδα είναι σημαντική (μπορεί άλλωστε ως δημοσκόπος να «χάσεις» και αυτό το μέγεθος και έχει συμβεί πολλές φορές), ούτε η πρόθεση ψήφου είναι ικανή να σου «πει» τι ακριβώς θα συμβεί στις εκλογές. Οι μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων είναι το αντικείμενο της μελέτης και τίποτε άλλο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, που έχει χαμηλή συσπείρωση δεν σημαίνει ότι έχασε τις εκλογές. Και εδώ οι μετακινήσεις είναι αυτές που θα καθορίσουν το ποσοστό του. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του που δεν «μιλάει» στις μετρήσεις. Αυτό το κομμάτι  την ημέρα των εκλογών προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί; Όποιος απαντήσει σε αυτό το ερώτημα θα έχει εκτιμήσει σωστά και το αποτέλεσμα.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.