, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εκτιμήσεις για 18.000 επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο

louketa-eΣτοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δίνει νέα έρευνα της Marc για την ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία όλοι οι δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο»
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύει η Realnews, το τελευταίο τετράμηνο του έτους θα είναι καυτό, με χιλιάδες επιπλέον επιχειρήσεις να κλείνουν και χιλιάδες εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία.
Τα στοιχεία σε αριθμούς   
Μέχρι τα τέλη του 2016 αναμένεται να βάλουν λουκέτο ακόμη 18.000 επιχειρήσεις που έρχονται να προστεθούν στις 18.000 που έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, με επιπλέον 38.000 εργαζομένους να οδηγούνται στην ανεργία.
Συνολικά 4 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο με τη βιωσιμότητά τους να κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 280.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους μισθούς, ενώ 2 στους 10 προτίθενται να μειώσουν περαιτέρω τους μισθούς ή τις ώρες εργασίας έως το τέλος του 2016.
Βαρίδι για τις ΜΜΕ αποτελούν τα χρέη που έχουν σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, και ΔΕΚΟ: Τέσσερις στις 10 ΜΜΕ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία, μία στις πέντε στις ΔΕΚΟ, ενώ μία στις δέκα δηλαδή 70.000 επιχειρήσεις έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Επιπλέον, 45.000 επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών. Στα 235 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων Σε περίπου 235 δισ. ευρώ – 55 περισσότερα από το ΑΕΠ της χώρας – αναμένονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν οι Ελληνες πολίτες σε εφορία, ταμεία, και δάνεια ακόμη και για λογαριασμούς ρεύματος και νερού.
Μόνο στις εφορίες 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν 89,8 δισ. ευρώ και – μάταια – το ΥΠΟΙΚ αναζητεί τα χρήματα αυτά μέσω των κατασχέσεων! Οσον αφορά τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι οφειλέτες έφθασαν τους 649.709 τον Ιούνιο, με τα ληξιπρόθεσμα να αγγίζουν τα 26 δισ. ευρώ. Σε ένα μήνα μόνο μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου οι οφειλέτες των Ταμείων αυξήθηκαν κατά 21.338. πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών που έχει καταγραφεί από τα Ταμεία.
Σε ελεύθερη πτώση η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ
Οι Έλληνες περιορίζουν πλέον τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στο ελαιόλαδο και ζυμαρικά (10%), γαλακτοκομικά (8%), φρούτα και λαχανικά (6%). Παράγοντες της αγοράς αναμένουν μεγαλύτερη αποχή από την κατανάλωση λόγω της συρρίκνωσης των ειδοσημάτων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει με απώλειες περίπου 5%.
dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.