, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Φέραμε ορκωτούς λογιστές στην tv100 για να βρούμε άκρη…"

ΦΙΛΙΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ
 
Βρίσκεται στο «πεζοδρόμιο» του ρεπορτάζ από το 1994. Το 2011 κλήθηκε να αναλάβει το βυθιζόμενο «καράβι» των Δημοτικών ΜΜΕ και φαίνεται να έχει καταφέρει να το επαναφέρει. Ο λόγος για τον γενικό διευθυντή της TV 100 Φίλιο Στάγκο που ανοίγει τα χαρτιά του στην Karfitsa και μιλά για όλους και για όλα. Πόσο στοιχίζει η ΔΕΠΘΕ, τι έγινε όταν έκλεισε η ΕΡΤ και γιατί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
 Γιάννης Μπουτάρης δεν «παρελαύνει» από το πρωί μέχρι τη βράδυ στη δημοτική τηλεόραση…
 
Συνέντευξη στην Έλενα Καραβασίλη 
 
-Ποιο ήταν το προσωπικό σας στοίχημα όταν αναλάβατε τη δημοτική ραδιοτηλεόραση και που βρίσκεστε μετά από πέντε χρόνια στο “τιμόνι” της;
-Όταν, μεσούσης της κρίσης, δέχθηκα να αναλάβω τη Γενική Διεύθυνση της ΔΕΠΘΕ, το ζητούμενο – και δεν υπερβάλω – ήταν η διάσωση αυτού του ιστορικού δημόσιου φορέα ενημέρωσης. Το 2009 η ΔΕΠΘΕ στοίχιζε στο Δήμο περί τα 9 εκατ. ευρώ. Από την αρχή τέθηκε ο στόχος της μείωσης – εντός τριετίας – της ετήσιας επιχορήγησης στα 3 με 3,5 εκατ. ευρώ. Αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί. Διανύουμε ήδη το τρίτο έτος (από το 2014) που η δημοτική επιχορήγηση έχει περιοριστεί στα 3,3 εκατ. ευρώ. Οφείλω εδώ να επισημάνω δύο πράγματα. Πρώτον, αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων από τους 210 σε 118, αλλά και των αποδοχών τους, οι οποίες, ελέω μνημονιακών διατάξεων, συρρικνώθηκαν τουλάχιστον κατά 40%. Δεύτερον, όταν σχεδιάζαμε την αναδιάρθρωση της δημοτικής εταιρείας, γινόταν ακόμα λόγος για ανάκαμψη της οικονομίας εντός του 2012, γεγονός που θα μας επέτρεπε να αυξήσουμε τα διαφημιστικά μας έσοδα, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών μας. Αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν συνέβη. Για την ιστορία, να σας πω ότι όταν ανέλαβα αυτήν την τεράστια ευθύνη, έθεσα τρεις όρους. Ο πρώτος αφορούσε το εύρος της προσαρμογής, καθώς περαιτέρω μείωση της επιχορήγησης θα είχε σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο δεύτερος είχε να κάνει με την αυτονόητη υποχρέωση ενός τέτοιου οργανισμού να συμβάλλει στη διαφάνεια του τοπικού πολιτικού μας συστήματος μέσω της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Εδώ δεν χρειάστηκε να δοθεί “μάχη”, καθώς αποτελούσε επιθυμία του ίδιου του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο τρίτος όρος αφορούσε τη θωράκιση της διοίκησης από πολιτικές παρεμβάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το προσωπικό. Όταν απολύεις κόσμο, έστω και με σκοπό να διασώσεις θέσεις εργασίας, δεν είναι ηθικό να προσλαμβάνεις άλλους “ημέτερους” στη θέση τους. Μπορώ να πω ότι αυτά τα 5,5 χρόνια δεν δέχθηκα την παραμικρή τέτοιου είδους πίεση. 
 
-Είχατε δηλώσει ότι στόχος σας είναι να φέρετε στο προσκήνιο την πόλη και να δώσετε το λόγο στον πολίτη. Αυτό το έχετε πετύχει;
 
-Νομίζω ναι, σε μεγάλο βαθμό. Όλοι γνωρίζουμε ότι η κρίση που διανύει η χώρα μας είναι πολυεπίπεδη. Θεωρώ ότι στον πυρήνα της εθνικής μας παθογένειας βρίσκεται ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας του ελληνικού κράτους και αυτό έχει την αντανάκλασή του και στα media. Είμαστε “υπερπληροφορημένοι” αναφορικά με το κεντρικό πολιτικό σύστημα (κυβέρνηση-Βουλή) και αντίστοιχα, ελλιπέστατα ενημερωμένοι για το τοπικό ή το υπερεθνικό. Ως πολίτες, όμως, εκλέγουμε αντιπροσώπους στο δήμο, στην περιφέρεια ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επηρεαζόμαστε από τις αποφάσεις τους. Η λογοδοσία τους συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία της ενημέρωσης. Αν εσείς δεν ρωτήσετε για το δημόσιο χρήμα που δαπανάται στη ΔΕΠΘΕ, δεν θα το κάνει κανείς συνάδελφός σας από την Αθήνα. Έτσι λοιπόν, είπαμε από την αρχή ότι η δημοτική επιχορήγηση αποσκοπεί στην υποστήριξη και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ενημερωτικής λειτουργίας της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης και ότι η ενίσχυση του ψυχαγωγικού μας προγράμματος θα προέρχεται αποκλειστικά από τα διαφημιστικά μας έσοδα. Αυτό υπηρετούμε. Μάρτυράς μας είναι το ενημερωτικό πρόγραμμα της TV100 και του FM100 κι ας μας κρίνει ο καθένας. Για το λόγο αυτό, και για να “ανοίξουμε” ακόμη περισσότερο τα μέσα αυτά στην τοπική κοινωνία, μετατρέψαμε τον FM100,6 σε εθελοντικό ραδιόφωνο, όπου προσφέρουμε τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους εκπομπές Δήμοι, επιμελητήρια, πολιτιστικοί φορείς, ΜΚΟ, σχολεία, ραδιοερασιτέχνες κλπ. Ο σταθμός αυτός δεν έχει εμπορική λειτουργία και δεν επιτρέπει την πολιτικολογία, με τη στενή έννοια του όρου. 
 
-Είστε χρόνια δημοσιογράφος. Τι πιστεύετε ότι ενδιαφέρει πλέον τον κόσμο από ειδησεογραφικής άποψης;
-Δημοσιογραφώ επαγγελματικά από το 1994, υπηρετώντας κυρίως το διεθνές ρεπορτάζ και το ρεπορτάζ της Ε.Ε. Όπως είπα και προηγουμένως, θεωρώ καθήκον των ελληνικών ΜΜΕ να εντείνουν την ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο αλλά και για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες απ’ όπου – και λόγω κρίσης – “εισάγουμε” τη νομοθεσία μας σε ποσοστό άνω του 80%. Θεωρώ επίσης ότι το κοινό αποζητά αυτό που αποτελεί έτσι κι αλλιώς ευθύνη μας, δηλαδή να “οργανώνουμε” υπεύθυνα τον δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα της κοινωνίας και όχι να τον συσκοτίζουμε επενδύοντας στον “καυγά”. Είμαστε, καλώς ή κακώς, το μόνο ανάχωμα απέναντι στον λαϊκισμό που τόσο έχει ταλανίσει τον τόπο μας. Στο βαθμό που δεν το πράξαμε, είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση. Τα παραδείγματα πολλά. 
 
-Αν είχατε το χρόνο, τι είδους εκπομπή θα θέλατε να παρουσιάσετε;
-Από τότε που ανέλαβα διοικητικά καθήκοντα, έχω στερηθεί τις χαρές της πιο δημιουργικής πλευράς του επαγγέλματός μας. Αν μιλάμε για την TV100, θα ήθελα να κάνω σειρά ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Μου λείπει η έρευνα και το ρεπορτάζ. 
 
-Τι απαντάτε στον κ. Λεβέντη που σε ομιλία του στο δημαρχείο έκανε λόγο για υπερπληθώρα εργαζομένων στην TV100;
-Οι απαντήσεις έχουν δοθεί δημοσίως από μένα και τους συνεργάτες μου. Δεν θέλω να επανέλθω. Στους πολίτες που μας διαβάζουν θέλω να πω ότι οι μισοί υπάλληλοι με τις μισές αποδοχές παράγουν διπλάσιο έργο σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό σημαίνει αύξηση της παραγωγικότητας κατά τουλάχιστον 500%. Κάνετε τους υπολογισμούς.
 
-Ο κ. Μπουτάρης είναι ένα πρόσωπο που εκτοξεύει τα νούμερα τηλεθέασης όπου κι αν εμφανίζεται. Γιατί δεν έχετε επιλέξει να βρίσκεται στα πάνελ των εκπομπών σας πιο συχνά;
-Γιατί αυτό θα υπονόμευε το κύρος του Δημάρχου αλλά κυρίως την αξιοπιστία των δημοτικών μέσων που υπηρετώ. Πολλές φορές δεχόμαστε κριτική γιατί τηρούμε ίσες αποστάσεις από πρόσωπα και παρατάξεις. Αλλά η επιχορήγηση της ΔΕΠΘΕ δεν είναι χρήματα δικά μου, ούτε του Μπουτάρη. Είναι του κοινωνικού συνόλου. Αν “δανειστούμε” την ακτινοβολία του Μπουτάρη για να αυξήσουμε πρόσκαιρα τα νούμερά μας, υποθηκεύουμε το μέλλον των δημοτικών μέσων. Αντίθετα, η ουδέτερη στάση μας πιστώνεται και στον Δήμαρχο και στην “Πρωτοβουλία”. Μετά από πέντε χρόνια έχουμε πολύ σοβαρές ενδείξεις – σε μεγαλύτερο δείγμα από τα “μηχανάκια” της AGB – ότι ο κόσμος της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μας εμπιστεύεται για την ενημέρωσή του. Πάντως, πρέπει να γνωρίζετε ότι θεσμική θωράκιση από πολιτικές παρεμβάσεις είναι αδύνατη χωρίς τη θέληση του εκάστοτε δημάρχου. Προς τιμήν του, ο κ. Μπουτάρης έσπευσε να εγκαταλείψει τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΠΘΕ και προχώρησε σε άριστες επιλογές, τόσο στο πρόσωπο της κ. Ασλανίδου, όσο και σήμερα με τον κ. Νεστορίδη. 
 
-Ποια λάθη έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις της ΤV100; 
-Θα έπρεπε να μιλώ για ώρες. Μονομέρεια στην ενημέρωση, αυτισμός σε σχέση με τα πραγματικά ζητήματα της πόλης, εγκατάλειψη των υποδομών και κυρίως μία κουλτούρα πελατειακής “τακτοποίησης” κάποιων στελεχών με αποτέλεσμα να απουσιάζουν, ακόμα και σήμερα, από το έμψυχο δυναμικό μας ορισμένες ζωτικές ειδικότητες.
 
-Υπάρχουν ακόμη ανοιχτές «τρύπες» που επιβαρύνουν το σημερινό προϋπολογισμό; 
-Δυστυχώς ναι. Μιλάμε για πρωτοφανή προχειρότητα στην τήρηση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας κατά το παρελθόν. Για ανεπιβεβαίωτες οφειλές, ακίνητες επί δεκαετίες. Είμαστε οι πρώτοι, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, που φέραμε ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν τη ΔΕΠΘΕ. Σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους για τη χρήση του 2014 κι εκεί θα δείτε ότι τα “ανοίγματα” ανάγονται στην εποχή των “παχέων αγελάδων”, πολύ πριν την κρίση που κληθήκαμε να διαχειριστούμε.
 
-Τι κινήσεις θα κάνετε με σκοπό να κερδίσετε μεγαλύτερο μερίδιο της διαφημιστικής πίτας; 
-Είναι ένα στοίχημα που προϋποθέτει ότι η πίτα που αναφέρετε υφίσταται. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε το πρόγραμμά μας σε παζάρι τηλεπωλήσεων όπως κάνουν οι ιδιωτικοί φορείς – δηλαδή οι ανταγωνιστές μας – παραβιάζοντας κατάφορα την εθνική νομοθεσία. Θα κάνουμε και τηλεπωλήσεις, όχι όμως περισσότερο από μία ώρα την ημέρα. Θεωρούμε ότι αργά η γρήγορα, ο επιχειρηματικός κόσμος της Μακεδονίας να αναγνωρίσει την ποιότητα της δουλειάς μας και θα θελήσει να προβληθεί μέσα από τη δημοτική ραδιοτηλεόραση. 
 
-Πιστεύετε ότι κερδίσατε το τηλεοπτικό κοινό τη χρονική περίοδο που η ΕΡΤ3 ήταν κλειστή;
-Αρνούμαι να μπω σε αυτήν την συζήτηση. Τα μεγέθη ήταν και παραμένουν πολύ διαφορετικά, ο προϋπολογισμός μας υποπολλαπλάσιος της ΕΤ3 και οι ρόλοι μας διακριτοί. 
 
-Κατά το παρελθόν υπήρχαν αρκετά δημοσιεύματα που έβαζαν «λουκέτο» σε δημοτική τηλεόραση και ραδιόφωνο, έχει ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος;
-Κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού. Περάσαμε το σκόπελο της αδειοδότησης, χάρη στην ομόθυμη στήριξη όλων των πολιτικών παραγόντων του τόπου. Το ζητούμενο όμως δεν είναι να μην σε κλείσουν. Θέλω να πιστεύω ότι αποδείξαμε την χρησιμότητά μας για τον τόπο. Το ζητούμενο είναι να μπορείς να κάνεις ο,τι χρειάζεται ώστε να έχεις ρόλο και στο μέλλον. Προτιμώ να μιλήσω για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Χρειαζόμαστε χρήματα, περί τις 400.000 ευρώ, για να ολοκληρώσουμε την αναβάθμιση των υποδομών μας. Συγκεκριμένα, νέες κάμερες για το στούντιο, νέο τηλεφωνικό κέντρο, εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ρομποτικών καμερών εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να μειώσουμε τη δαπάνη της μονάδας εξωτερικών μεταδόσεων και πολλά άλλα. Επίσης, το αρχείο μας μέχρι το 2011 είναι ακόμα σε κασέτες και κάθε μέρα που περνά χωρίς να ψηφιοποιείται, αυξάνει τον κίνδυνο να χαθεί οριστικά και αμετάκλητα. Για το σκοπό αυτό προσδοκούμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να επωφεληθούμε από κάποια χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Είναι ένα έργο που υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, πρέπει επιτέλους να είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιες προσλήψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Από το 2013 αλλάζουμε κάθε δύο μήνες ηχολήπτη γιατί μόνο με δίμηνη σύμβαση μπορούμε να απασχολήσουμε κάποιον. Οι τεχνικοί μας έχουν βγει σχεδόν όλοι στη σύνταξη. Αν δεν αλλάξει κάτι, σύντομα θα χαθεί η δυναμική που δημιουργήσαμε με κόπο και ιδρώτα. Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο λεπτομερούς έκθεσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντίστοιχα, υπάρχουν και οι θετικές προκλήσεις. Ο κ. Μπουτάρης έχει αναγγείλει τη βούλησή του να μετατρέψει τη ΔΕΠΘΕ σε έναν φορέα διαδημοτικό, σε ένα σύνθετο σχήμα που μπορεί να συμπεριλάβει και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Η ανταπόκριση από άλλους δημάρχους αλλά και από τον κ. Τζιτζικώστα είναι θετική. Απομένει η νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίξει το δρόμο. Η άλλη μεγάλη πρόκληση για το αμέσως επόμενο διάστημα αφορά τη διοργάνωση και φιλοξενία, το Μάιο του 2017, στη Θεσσαλονίκη του Παγκόσμιου Συνεδρίου INPUT για τις δημόσιες τηλεοράσεις. Έχουμε αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της διοργάνωσης σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Ινστιτούτο Γκέτε. Θα είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να επιμορφώσουμε το προσωπικό μας, να δικτυωθούμε με τους συναδέλφους μας απ’ όλο τον κόσμο, να αναπτύξουμε έναν διάλογο για το περιεχόμενο της δημόσιας τηλεόρασης αλλά και να προβάλουμε τη Θεσσαλονίκη σε ένα πολύ σημαντικό διεθνές κοινό. Σκεφτείτε ότι πριν από μας διοργανωτές ήταν πόλεις όπως το Σίντνεϊ, το Ελσίνκι και το Τόκιο και το 2018 θα είναι η Νέα Υόρκη. Δεν είναι λίγο. 
 
Το θέμα δημοσιεύεται στην εφημερίδα KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.