, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Π. Σκουρλέτης: Στόχος η ακύρωση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ

skourletis
«Δεν εξυπηρετεί τίποτα η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση παρά μόνο μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή» τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην Kontra news:
Ένα από τα θερμά μέτωπα του Σεπτεμβρίου κ. υπουργέ, είναι το θέμα της ΔΕΗ. Και επανειλημμένα έχετε διατυπώσει τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πουλήσει το 17%. Τι να περιμένουν οι έλληνες πολίτες γύρω από το θέμα αυτό;
Το θέμα του 17% της ΔΕΗ δεν είναι στον κατάλογο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης και άρα δεν αναμένεται κάποια συζήτηση μέσα στον Σεπτέμβριο. Είναι βέβαια αλήθεια πως κληρονομήσαμε το θέμα αυτό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πρόθεση όμως της κυβέρνησής μας είναι να μεταφέρουμε το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας  περιουσίας ακυρώνοντας την πώλησή του. Δεν εξυπηρετεί τίποτα η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση παρά μόνο μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, όπως και οι προοπτικές στον ενεργειακό τομέα. Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στον αντίποδα της πολιτικής που ασκήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησής του, όπως εξάλλου φάνηκε με το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, όπου υιοθετήθηκε η δική μας άποψη. Δίκτυα και μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις είναι σπουδαία εργαλεία για ότι έρχεται και η αξιοποίησή τους είναι επιβεβλημένη. Στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος διένυσε μεγάλη θεσμική απόσταση όλα αυτά τα χρόνια, με αδυναμίες, με στρεβλώσεις, με αδικίες και με κατασπατάληση πόρων του δημοσίου και των νοικοκυριών, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονες μεθόδους, πατώντας γερά στην πραγματικότητα.
Αν οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν συμφωνήσουν είστε αποφασισμένος να πάτε ακόμα και σε ρήξη;
Η διαπραγμάτευση είναι μια διαρκής σχέση αντιπαλότητας με συμβιβασμούς, μικρές νίκες και υποχωρήσεις. Σημασία έχει να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, να έχουμε προτάσεις και σχέδιο. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν και έχει φανεί πως ο δρόμος για την απαλλαγή από τα μνημόνια είναι δύσβατος. Είναι καθήκον μας να δώσουμε το δικό μας στίγμα στις αλλαγές που συντελούνται, ξέρουμε πώς να το κάνουμε και είμαστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσουμε.
Φοβάστε ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να διατυπωθούν παράλογες απαιτήσεις από τους θεσμούς για τα εργασιακά; Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;
Δεν αποκλείω από ορισμένες πλευρές να διατυπωθούν ακραίες απαιτήσεις, ευελπιστώ όμως ότι η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος θα πείσει τους περισσότερους να προσέλθουν με μια διάθεση συνεννόησης. Άλλωστε οι συνολικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις δεν επιτρέπουν ακρότητες από την πλευρά των θεσμών. Ιδιαίτερα  στα θέματα των εργασιακών πρέπει η χώρα να πάψει να είναι το πειραματόζωο εφαρμογής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πρακτικών. Η έννοια της συλλογικής διαπραγμάτευσης πρέπει να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο σε μια προσπάθεια περιορισμού της ζημιάς που έχει επιφέρει η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.
Τι γίνεται με την υπόθεση του χρέους. Ανοίγει μεν μία κουβέντα, αλλά θεωρείτε ότι μπορεί να έχουμε  κάποια πρώτα θετικά δεδομένα στο ορατό μέλλον;
Στην υπόθεση τους χρέους νομίζω πως έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα που σχετίζονται με το γεγονός ότι όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει πως κάτι πρέπει να γίνει για την απομείωσή του. Βεβαίως αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθεί ένας οδικός χάρτης μέτρων, εκτιμώ πως βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο και στο σωστό δρόμο.
Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να έχει στην ατζέντα της – έστω και με πιο χαμηλούς τόνους – τις εκλογές. Βλέπετε ενδεχόμενο να επισπευτούν για κάποιο λόγο κ. υπουργέ;   
Το αίτημα των εκλογών εκ μέρους της  Νέας  Δημοκρατίας δημιούργησε μια τεράστια απόσταση ανάμεσα σε αυτήν και το κόσμο. Ήταν και είναι ένα αίτημα μακριά από τις ανάγκες της  συγκυρίας, του λαού και της χώρας. Το γεγονός ότι το αναφέρει όλο και πιο αραιά δείχνει πως έχει συνειδητοποιηθεί ότι δεν περπατάει μέσα στον ίδιο το λαό. Ας σταματήσουν λοιπόν να κάνουν τους τζάμπα μάγκες και ας πουν κάτι σοβαρό.
Κοινωνική κόπωση λόγω φόρων που θα φέρει και κοινωνική αντίδραση, φοβάστε;
Η φορολογική επιβάρυνση έχει αγγίξει τα όρια αντοχής της κοινωνίας, δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή επιπλέον επιβάρυνση. Θέλω να πιστεύω πως από εδώ και πέρα θα μιλάμε για μέτρα ελάφρυνσης και μόνο.
Ποιο θετικό αλλά και ρεαλιστικό μήνυμα πρέπει να στείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, στους εξουθενωμένους από τα μνημόνια Έλληνες πολίτες;
Η ειλικρινής χωρίς ωραιοποιήσεις παρουσίαση της πορείας της χώρας από τις εκλογές μέχρι σήμερα θα αποτελέσει τον καμβά της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ. Πετύχαμε πολλά, όχι όσα θα θέλαμε, υπάρχουν δυσκολίες μπροστά μας, δεν είμαστε οι γεννήτορες του εφαρμοζόμενου προγράμματος, εκτιμούμε πως τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, χωρίς βεβαιότητες πιστεύουμε πως θα πετύχουμε.
Τι νομίζετε ότι θα αλλάξει στο νέο τηλεοπτικό τοπίο κ. υπουργέ μετά τη δημοπράτηση των αδειών;
Η εφαρμογή του νέου νόμου για την αδειοδότηση σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το χώρο της ενημέρωσης αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία μιας και η ενημέρωση αποτελεί μια βασική παράμετρο στην λειτουργία της. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα κατά της ανομίας και της διαπλοκής. Επιτέλους οι καναλάρχες παύουν να δρουν ανεξέλεγκτα και μπαίνουν κανόνες.
Μετά τη ΔΕΘ και τη συμπλήρωση ενός έτους από  τις εκλογές, εκτιμάτε ότι θα βοηθούσε μια αλλαγή προσώπων σε κυβερνητικά πόστα;
Αυτή μάλλον είναι μια ερώτηση για τον Πρωθυπουργό.  Πάντως  σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση στο σύνολο της δεν εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Αν αποφασισθεί κάποιου είδους ανασχηματισμός φαντάζομαι πως θα γίνει με κριτήριο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Πηγή: left.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.