, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΘΕΜΑ KARFITSA: Ο… "κομπιουτεράς" της ΔΕΘ!

Κεντρική Τζήκας

Όνειρό του είναι να δει την Ελλάδα να γίνεται Silicon Valley των Βαλκανίων. Εκτιμά πως η χώρα μας έχει την δυνατότητα και για το λόγο αυτό τα τελευταία τριάντα χρόνια που ασχολείται με την τεχνολογία, την καινοτομία και την πληροφορική προσπαθεί από τις διάφορες θέσεις στις οποίες έχει βρεθεί «να πείσει την πολιτεία να αναδείξει  την τεχνολογία σε στρατηγική βιομηχανία για την Ελλάδα, όπως είναι ο τουρισμός και ο πολιτισμός». Ο λόγος για τον Τάσο Τζήκα, τον πρόεδρο της ΔΕΘ και για τους φίλους του τον… «κομπιουτερά» της Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος στο παρελθόν βρέθηκε στο… παρα πέντε από τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου της Θεσσαλονίκης.
του Βαγγέλη Στολάκη
Ο Τάσος Τζήκας εκτός από τη θέση του προέδρου της ΔΕΘ- HELEXPO Α.Ε. κατέχει επίσης θέσεις προέδρου στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και στο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.». Στο παρελθόν διετέλεσε, επί δεκαπενταετία, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), στον οποίο σήμερα κατέχει τη θέση του επίτιμου προέδρου.
Έμφαση στην τεχνολογία
Ο κ. Τζήκας είναι ένας… πολυθεσίτης της πληροφορικής. Και γιατί να μην είναι; Κατέχει το… άθλημα καλύτερα από όλους. Ασχολείται με τον τομέα της πληροφορικής, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα. Αρχικά εργάστηκε ως τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και το 1986 βρέθηκε με άλλους τέσσερις φίλους (που είχαν ήδη γνωριστεί στο Ελληνικό Ναυτικό) στην παρέα της Singular Software, μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρίες πληροφορικής που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού. Διετέλεσε στην αρχή διευθύνων σύμβουλος της Singular Βορείου Ελλάδος Α.Ε. και μετά την συγχώνευση της εταιρίας με την Delta, ολόκληρης της ενοποιημένης εταιρίας Singular Software. Παρέμεινε στο «τιμόνι» της ως το 2005 και στη συνέχεια αποχώρησε. Η Singular Software, ήταν η πρώτη εταιρία του κλάδου που εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1994.
Παράλληλα με την ενασχόλησή του με την μεγαλύτερη, ίσως, εταιρία πληροφορικής, που ειδικεύεται στα λογισμικά συστήματα, ο Τάσος Τζήκας μέσα από διάφορα projects προσπάθησε στο παρελθόν (και εξακολουθεί να το κάνει μέχρι σήμερα) να προωθήσει την πληροφορική στη χώρα μας. Γνωρίζοντας καλά πως η Ελλάδα βρίσκεται στις top χώρες εξειδικευμένων επιστημόνων και μηχανικών του κόσμου μαζί με άλλους 80 περίπου επιχειρηματίες του κλάδου το 2001 ξεκίνησε τη δημιουργία του πρώτου Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης. Σήμερα κατέχει εκεί τη θέση του προέδρου.
Από το 1986 μέχρι σήμερα ο Τάσος Τζήκας βρίσκεται μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αφού παίρνει το αεροπλάνο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να μεταβεί από την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας στην… κανονική πρωτεύουσα! Αν τον ρωτήσει κανείς για ποιο λόγο επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να αναπτύξει τις επιχειρηματικές του δράσεις και ιδέες θα δηλώσει πως το έπραξε επειδή είναι… αθεράπευτα Θεσσαλονικιός.
Από το Βαρδάρη και το Διοικητήριο στη… ΔΕΘ
Γεννημένος το 1958 στην Θεσσαλονίκη μεγάλωσε στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή του Διοικητηρίου. Εκεί έπαιζε ποδόσφαιρο μικρός, μια συνήθεια που συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Ο πατέρας του είχε ένα από τα πιο ξακουστά ζαχαροπλαστεία της περιοχής του Βαρδάρη «ΤΟ ΝΕΟΝ». Τελείωσε το Δ’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Από το 1987 μέχρι και το 2011, οπότε και ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ- HELEXPO και το 2013 πρόεδρος, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής σε ιδιωτικές εταιρίες. Σημειώνεται πως το 2011 είπε το «ναι» και στην πρόταση που του έγινε να αναλάβει τη θέση του προέδρου στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Μιλώντας στην KARFITSA ο κ. Τζήκας πιστεύει πως η φετινή 81η ΔΕΘ θα είναι μια διοργάνωση «ορόσημο» γιατί: «Θα είναι τιμώμενη χώρα η Ρωσία, μία μεγάλη αγορά και ιστορική φίλη της Ελλάδας. Επίσης περισσότερα από 35 επιμελητήρια επιλέγουν την ΔΕΘ για να προβάλουν τις επιχειρήσεις τους. Τρίτον, θα υπάρξουν πολλές πολιτιστικές και θεματικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικά δρώμενα, συναυλίες και το θεματικό πάρκο των παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Εκτιμώ πως είναι η καλύτερη έκθεση των τελευταίων χρόνων» σχολιάζει ο κ. Τζήκας.
Πρόεδρος τριών κυβερνήσεων
Η αλήθεια είναι, πως τόσο ο Τάσος Τζήκας όσο και ο CEO της εταιρίας, Κυριάκος Ποζρικίδης μετρούν την επιτυχία της στρατηγικής που ακολουθούν σε… αριθμούς. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξει τις πύλες της η 81η ΔΕΘ, έχει καλυφθεί σχεδόν το σύνολο των θέσεων για τους εκθέτες (ξεπερνούν τους χίλιους) και υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι… εξαψήφιος και θα έχει μπροστά δυάρι (πέρσι «κόπηκαν» 216.000 εισιτήρια).  Η επιτυχία της πολιτικής του διδύμου Τζήκα – Ποζρικίδη είναι δεδομένη. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που ο πρώτος βρίσκεται στην ηγεσία του φορέα από το 2011, αρχικά ως διευθύνων σύμβουλος και από το 2013 ως σήμερα στη θέση του προέδρου παρά το γεγονός ότι άλλαξαν… τρεις κυβερνήσεις. Σημαντικό επίτευγμα για τον ίδιο είναι η ενοποίηση της ΔΕΘ με τη HELEXPO. «Ήταν μια κρίσιμη απόφαση για την ανάκαμψη και την επανεκκίνηση του φορέα. Η διάσπαση του 1999 δημιούργησε προβλήματα και στις δυο εταιρίες» λέει. Θεωρεί δε, «εξαιρετικό το γεγονός ότι όλοι οι φορείς της πόλης έχουν κοινή γραμμή απέναντι στη ΔΕΘ. Συμφωνούνε όλοι με την πρότασή μας να παραμείνει η ΔΕΘ στο κέντρο, να αναπλαστεί με σύγχρονους αρχιτεκτονικούς και περιβαλλοντικούς όρους και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο στις εγκαταστάσεις της» αναφέρει χαρακτηριστικά.
 Η υποψηφιότητα για τη Θεσσαλονίκη
Αν και τα τελευταία χρόνια ζει στην Καλαμαριά, παραμένει παιδί του κέντρου και νοιάζεται για την γειτονιά του. Το 2014 πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Συλλόγου «Φίλων Πλατείας Διοικητηρίου» με σκοπό να ξαναγίνει η πλατεία μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπως ήταν παλιά, μαρμάρινη και λειτουργική. Η αγάπη του για την πόλη, τον οδήγησε πολύ κοντά στην διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου το 2010. Ο Τάσος Τζήκας, έχοντας το… χρίσμα του διαπαραταξιακού οργάνου, αποτελούμενου από εκπροσώπους της τότε αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης με δήμαρχο τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ανακοίνωσε ως επικεφαλής της κίνησης πολιτών «Θεσσαλονίκη- Δημιουργική Πόλη» πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Απέσυρε την υποψηφιότητά του όταν ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε υποψηφιότητα και έδωσε τη στήριξή του στο σημερινό δήμαρχο της πόλης.
Από την περίοδο της μεταπολίτευσης, που ήταν φοιτητής και ευαισθητοποιημένος πολιτικά, του έχει μείνει η τάση να ασχολείται με τα κοινά, τόσο του κλάδου, όσο και της πόλης.
Αν ρωτήσει κανείς τους συνεργάτες του στη ΔΕΘ τι γνώμη έχουν για τον πρόεδρό τους, δε θα βρει κάποιον που θα μιλήσει αρνητικά. «Είναι ένας εξαιρετικός, δημιουργικός και καλόψυχος άνθρωπος. Καλοπροαίρετος και χωρίς υστεροβουλία» αναφέρει στην KARFITSA στενός του συνεργάτης.
Όταν δεν βρίσκεται στην ΔΕΘ, το ΣΕΠΕ ή την «Τεχνόπολη» θα τρέχει (τον αποκαλούν fit και αθλητικό τύπο), θα ακούει μουσική, κυρίως ροκ ή θα παίζει μπάλα – το όνειρό του ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής – με τον ΠΑΟ Διοικητηρίου. Αν και κομπιουτεράς τρελαίνεται για… βιβλία! Είναι περήφανος για τη βλάχικη καταγωγή του, όπως ο Μπουτάρης και ο Τζιτζικώστας, ΠΑΟΚτσής και λάτρης της υγιεινής διατροφής. Είναι παντρεμένος με τη γραφίστρια και σχεδιάστρια κοσμημάτων Τζίνα Νάτση και πατέρας της Ζωής και του Ρήγα, φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Δερτούζος Βετεράνοι ΠΑΟΔ EPSON050 EPSON026 EPSON014 Τζήκας Τσίπρας Τζήκας Οικογένεια

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.