, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καταλυτικής σημασίας η ΔΕΘ για την οικονομική ζωή της χώρας

Παναγιώτης Παπαδόπουλος
του Παναγιώτη Παπαδόπουλου*
Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη, για την ελληνική οικονομία και για τον κάθε φορολογούμενο. Οι φοροδοτικές αντοχές των  Ελλήνων εξαντλήθηκαν, την ώρα που η εικόνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στέλνει τα πλέον απαισιόδοξα μηνύματα. Τα λουκέτα στις μικρομεσαίες, διαδέχονται το ένα το άλλο. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν κλείσει περισσότερες από 244.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί 843.000 θέσεις εργασίας. Ζοφερή είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη με τις επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη δραστηριότητα τους, το εν λόγω διάστημα, να αγγίζει περί τις 11.500, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τις 50.000.
Η κρίσιμη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, με την οποία είναι συνυφασμένες και οι προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας, είναι η στροφή σε μια νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία, που θα στηρίζεται στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Θα αντλεί ώθηση από νέες παραγωγικές δραστηριότητες και επενδύσεις, από την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και από τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
Προς αυτή την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και των νέων συνεργασιών καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκη μέσα στην μακραίωνη ιστορίας της έχει δημιουργήσει μια στερεή παράδοση και έχει καταστεί σύμβολο για τη πόλη. Η φετινή 81η ΔΕΘ, συνιστά στιγμή-ορόσημο για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, καθώς συμπίπτει με μια ξεχωριστή επέτειο, αυτή των 90ων γενεθλίων του.
Στο πλαίσιο αυτό δυναμικό παρών στη φετινή διοργάνωση θα δώσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει την ομπρέλα για επιχειρήσεις – μέλη του που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην φετινή έκθεση. Ακολουθώντας την πάγια τακτική στήριξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και της εκθεσιακής του πολιτικής, που στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των μελών του, το ΒΕΘ και οι επιχειρήσεις – μέλη του θα βρίσκονται στο περίπτερο 13. Είναι δεδομένο ότι η 81η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μία περίοδο για την ανάπτυξη της χώρας και την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.
Ωστόσο ο θεσμός της έκθεσης μέσα στη μακρόχρονη πορεία του –σε λαμπρές,  αλλά και δύσκολες, ακόμη και σε σκοτεινές, περιόδους– παρουσιάζει με συνέπεια την Ελλάδα της παραγωγής, την Ελλάδα που καινοτομεί, την Ελλάδα που είναι αποφασισμένη με σκληρή δουλειά να πάει μπροστά. Η ΔΕΘ παρά την κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε μπορεί και πρέπει να προσφέρει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι το επιχειρείν είναι ζωντανό και έτοιμο για δράση. Μπορεί να καταδείξει τα πλεονεκτήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και να προβάλλει με έμφαση τις διεξόδους, που οδηγούν στην επίτευξη ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών.
Αναπτυξιακών ρυθμών που φαίνεται να έχουμε απολέσει καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κοινωνία πορευτήκαμε έχοντας ως οδηγό την κατανάλωση και αδιαφορώντας για την παραγωγή, με αποτέλεσμα όταν οι κρουνοί της δανειοδότησης στέρεψαν η ελληνική οικονομία να βρεθεί σε αδιέξοδο. Ξαφνικά με έναν πολύ σκληρό τρόπο είδαμε πόσο ανταγωνιστικό είναι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ενώ διαπιστώσαμε ότι η ίδια η επιβίωσή μας αποτελεί συνάρτηση από την προσαρμογή της εθνικής οικονομίας στην σκληρή πραγματικότητα του διεθνούς ανταγωνισμού. Πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη για την διαμόρφωση ενός παραγωγικού, ορθολογικού και εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου.
Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί το εν λόγω μοντέλο είναι να αντιληφθούμε ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξης μπορούν να προέλθουν μόνο μέσα από την συντονισμένη προσπάθεια των επιχειρήσεων, του κράτους και όλων των παραγωγικών φορέων της οικονομίας.
Όλοι μαζί αναλαμβάνοντας δράση μπορούμε να συνεισφέρουμε ώστε η ΔΕΘ-Helexpo να ενισχυθεί προς όφελος της πόλης και των πολιτών, και να γίνει  εκ νέου ο σημαντικότερος μοχλός για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
*Ο κ. Παπαδόπουλος είναι Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.