, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Για την επάρκεια των εμβολίων για την ηπατίτιδα Α ζητά να μάθει ο ΙΣΑ

emvoliasmos-paidiwn
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του, για την έλλειψη εμβολίων για την ηπατίτιδα Α, την ώρα που αυξάνονται τα περιστατικά της νόσου, στα Κέντρα Φιλοξενίας. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχθεί, εμβόλια έχουν αρχίσει να εκλείπουν τους τελευταίους μήνες από την ελληνική αγορά καθώς δεν είχαν γίνει εγκαίρως οι αναγκαίες παραγγελίες στις εταιρίες που τα παράγουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες.
Την έλλειψη του εμβολίου για την ηπατίτιδα Α, παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Α. Μπένος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, στην οποία αποδίδει το πρόβλημα στην αδυναμία της παρασκευάστριας εταιρίας να εφοδιάσει την αγορά.
Ο ΙΣΑ παρακολουθεί την κατάσταση και ζητά από το υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει εάν έχει μεριμνήσει για την επάρκεια των εμβολίων στην ελληνική αγορά κάνοντας τις αναγκαίες παραγγελίες, με δεδομένο ότι ήταν αναμενόμενες οι αυξημένες ανάγκες της χώρας.
«Η έλλειψη του εμβολίου της ηπατίτιδας Α που συνεπάγεται σοβαρούς κίνδυνους τόσο για τη ζωή των προσφύγων όσο και για τη δημόσια υγεία, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο το υπουργείου Υγείας είχε εκτιμήσει τις αυξημένες ανάγκες της χώρας για εμβόλια και έχει λάβει μέτρα ενημερώνοντας τις παρασκευάστριες εταιρίες να διαθέσουν μεγαλύτερες ποσότητες στην ελληνική αγορά. Εάν δεν το έχει κάνει εγκαίρως -όπως αποδεικνύεται ότι έχει γίνει με το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α-, υπάρχει κίνδυνος μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να παρουσιαστούν ελλείψεις και σε άλλα βασικά εμβόλια» σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.
Ο ΙΣΑ ζητά από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ απαντήσεις σχετικά με το πότε ξεκίνησε να παρουσιάζεται έλλειψη εμβολίων για την ηπατίτιδα Α και για ποιο λόγο δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως η παρασκευάστρια εταιρία να εισάγει τις απαιτούμενες ποσότητες και πότε πρόκειται να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Ακόμα, ζητά ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των εμβολίων, με δεδομένο τις αναμενόμενες αυξημένες ανάγκες λόγω των προσφύγων και των μεταναστών και ποια εμβόλια έχει ζητηθεί από τις παρασκευάστριες εταιρίες να διαθέσουν μεγαλύτερες ποσότητες και ποιες είναι οι επιπλέον παραγγελίες που έχουν γίνει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.