, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι φοιτητές «σώζουν» τα… χρεωμένα ακίνητα

 
enoikio
«Ανάσα» στην αγορά και στους ιδιοκτήτες ακινήτων της Θεσσαλονίκης δίνει η μετακίνηση φοιτητών, που μετά την ανακοίνωση των βάσεων ξεκίνησαν το «κυνήγι» εύρεσης κατοικίας. Όπως λένε στην Karfitsa οι επιχειρηματίες του κλάδου, τα ζητούμενα από φοιτητές και γονείς έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με τους περισσότερους να έχουν ξεκινήσει την έρευνα ήδη από τον Ιούλιο. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναγκάζονται να καθυστερήσουν για κάποιους μήνες τη μίσθωση ακινήτων- καθώς οι οικονομικές τους υποχρεώσεις δεν τους επιτρέπουν να πράξουν διαφορετικά- κι έτσι το «παζάρι» της τιμής και η διαπραγμάτευση, συνεχίζεται μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων.
Της Έλενας Καραβασίλη 
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης, τα μικρά και ανακαινισμένα διαμερίσματα είναι ήδη sold out! «Πλέον έχουν μείνει στην αγορά σπίτια που είτε είναι ακριβά είτε δεν έχουν ανακαινιστεί. Το 90% των διαμερισμάτων που ήταν περιποιημένα και ανακαινισμένα έχουν ήδη νοικιαστεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια καινούρια δυάρια, που ξεφεύγουν όμως στην τιμή (ξεκινούν από 400 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 700 ευρώ στο ιστορικό κέντρο) και κάποια άλλα διαμερίσματα που είναι όμως σε κακή κατάσταση. Τα στούντιο έχουν ήδη εξαντληθεί και έχουν μείνει κάποια σπίτια περιφερειακά από το επίκεντρο ζήτησης, σε περιοχές όπως είναι για παράδειγμα η Τούμπα». Ο κ. Πασαλίδης αναφέρει ότι γονείς και φοιτητές ξεκίνησαν να κάνουν την έρευνά τους στην αγορά της Θεσσαλονίκης, ήδη από τις 20 Ιουλίου. «Από τότε που ανακοινώθηκαν οι βάσεις,  διανύουμε την κορύφωση των ενοικιάσεων και η δουλειά είναι αυξημένη», λέει.
Επένδυσαν και «κέρδισαν»
Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που επέλεξαν να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, προκειμένου να καταφέρουν να τα δώσουν γρήγορα και να «χτυπήσουν» καλύτερη τιμή. «Εκεί παρατηρούμε μία αύξηση στις τιμές των ενοικίων που φτάνει στο 20%, ενώ για τα ίδια τ.μ. στα μη ανακαινισμένα σπίτια σημειώθηκε μία πτώση τις τάξεως του 10-20% στα μισθώματα. Όσοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μία δαπάνη ώστε να φτιάξουν τα σπίτια τους, θα δούνε ένα σταθερό και αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα ώστε να καλύψουν τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις τους.  Από την άλλη όσοι δε μπόρεσαν να κάνουν μία τέτοια επένδυση, είναι πολύ πιθανόν να αφήσουν αμίσθωτα τα ακίνητά τους. Εκτιμώ πως η κινητικότητα των φοιτητών και ο αγώνας για την εύρεση κατοικίας, θα διαρκέσει μέχρι και τον Οκτώβριο. Είναι γεγονός πως αρκετοί γονείς παρατείνουν τη μίσθωση διότι έχουν άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις να καλύψουν», σημειώνει ο ίδιος.
«Νοικιάζονται σε χρόνο μηδέν» 
Ο Χρήστος Λιούρτας βρίσκεται στο χώρο των μεσιτικών γραφείων της Θεσσαλονίκης εδώ και 40 χρόνια. Όπως λέει στην εφημερίδα Karfitsa, η πλειοψηφία των φοιτητών ψάχνει για στούντιο και σπίτια που να μη ξεπερνούν τα 50 τ.μ.. «Οι εποχές που οι φοιτητές έψαχναν σπίτια για να μείνουν με συγκατοίκους έχουν παρέλθει. Πλέον αναζητούν μικρότερα διαμερίσματα για να μένουν μόνοι τους. Τα ενοίκια στα διαμερίσματα που έχουν αυξημένη ζήτηση, κυμαίνονται από 250 μέχρι 300 ευρώ. Αν πρόκειται για επιπλωμένο σπίτι τότε οι τιμές φτάνουν στα 350 ευρώ, ενώ τα μεγάλα επιπλωμένα διαμερίσματα δεν έχουν καθόλου ζήτηση. Όσο για τα μικρά ανακαινισμένα σπίτια, αυτά νοικιάζονται σε χρόνο μηδέν». Ο ίδιος σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια, «ευτυχώς οι ιδιοκτήτες κάνουν προσπάθειες για να βελτιώσουν το προϊόν τους. Στο παρελθόν, η κατάσταση των σπιτιών που βρίσκονται ιδίως στο κέντρο της πόλης ήταν τραγική. Πέρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Τούμπα, η Καλαμαριά και ο Εύοσμος, είναι περιοχές που έχουν ζήτηση από φοιτητές και μπορεί να βρει κανείς ωραία σπίτια σε καλές τιμές. Άλλωστε υπάρχει αστική συγκοινωνία που να εξυπηρετεί  στη μετακίνηση των φοιτητών».
Αύξηση 50% λόγω… διαδικτύου!
Αυτή την περίοδο, όπως σημειώνει ο κ. Λιούρτας, η αύξηση της κίνησης στην αγορά φτάνει στο 30%. «Οι φοιτητές ακόμη είναι περιπλανώμενοι και οι γονείς τρενάρουν την ενοικίαση διότι έχουν άλλες υποχρεώσεις που τρέχουν. Δηλαδή κάνουν πρώτα τις εγγραφές στο πανεπιστήμιο και η ανεύρεση κατοικίας έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Οπότε υπάρχει μία κινητικότητα μέχρι και τα Χριστούγεννα, διότι τους πρώτους μήνες του ακαδημαϊκού έτους βολεύονται σε φίλους και συγγενείς και στη συνέχεια βρίσκουν το δικό τους σπίτι». Παρότι ο κ. Λιούρτας βίωσε την περίοδο που οι ενοικιάσεις σπιτιών γινόντουσαν μέσω… τηλεφώνου, λέει πως το διαδίκτυο τους βοήθησε πάρα πολύ. «Έχουμε παρατηρήσει μία σημαντική αύξηση της δουλειάς που φτάνει στο 50%. Είναι σημαντικό εργαλείο για τους μεσίτες αλλά και για τους ίδιους τους πελάτες. Πλέον ο κόσμος δε θα μπει στη διαδικασία να κάνει βόλτες με τα πόδια προκειμένου να κάνει έρευνα αγοράς στα ενοικιαζόμενα σπίτια. Φανταστείτε πως στο παρελθόν νοικιάζαμε σπίτια μέσω τηλεφώνου σε φοιτητές που ερχόντουσαν από τη Ρόδο και την Κρήτη, αυτή η διαδικασία πια γίνεται μέσω διαδικτύου», αναφέρει. Και συνεχίζει: «τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο γραφείο δεχόμαστε περίπου 30 τηλέφωνα τη μέρα για ενοικιάσεις μικρών σπιτιών. Πρόκειται κυρίως για φοιτητές που είναι από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Από την Αθήνα οι φοιτητές που ψάχνουν σπίτι στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν το 20%, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από τη Θράκη μέχρι και τη Λαμία.  Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τα παιδιά προσπαθούν να εισάγονται σε σχολές που βρίσκονται πιο κοντά στον τόπο μόνιμης διαμονής τους, ώστε να είναι λιγότερα τα χιλιόμετρα και τα έξοδα φυσικά», καταλήγει ο κ. Λιούρτας.
Τι πρέπει να ξέρετε για τα ενοίκια
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή θέλοντας να προστατέψει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους από… κακοτοπιές, έφτιαξε έναν χρήσιμο οδηγό για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις αλλά και τι πρέπει να προσέξουν οι φοιτητές ψάχνοντας για σπίτι. Ψάχνοντας για σπίτι πρέπει να γνωρίζετε ότι: τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου. Είναι καλό να ελέγχεται την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.). Θα πρέπει να ελέγξετε καλά το σπίτι, για τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσετε να κατοικείται στο σπίτι. Πριν αποφασίσετε να υπογράψετε συμβόλαιο, ενημερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι η αμοιβή του και να την καταβάλετε μόνο αν νοικιάσετε το σπίτι που σας πρότεινε.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
-Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
-Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
-Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.
-Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
-Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
-Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει από το νόμο αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
– Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
-Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα κατά τη μίσθωση.
-Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
– Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός έκανε στο ακίνητο.
-Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται, στη συμφωνημένη χρήση. Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές, στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο, για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες, που θα προξενούνται, στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης, από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές, που εμείς προκαλούμε, λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.
-Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
-Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία, στην κατάσταση, που την παρέλαβε.
-Προσοχή: Από 01.01.2008 το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.