, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Οι αντιδράσεις των γονιών είναι εν μέρει δικαιολογημένες"

 
σχολείο
«Διαπιστώθηκε παντελής έλλειψη καθαριότητας, ύπαρξη ανθρώπινων περιττωμάτων τόσο στις χημικές τουαλέτες όσο και στα ντους. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι κίνδυνοι εμφάνισης μεταδοτικών νοσημάτων», επισημαίνει στον Alpha και η Γερακίνα Μπισμπινά, αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τα ευρήματα της αυτοψίας των υγειονομικών στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς. «Από τις 28/7 είχε πραγματοποιηθεί αυτοψία από τους υπαλλήλους μας και είχανε διαπιστώσει ότι οι συγκεκριμένες τουαλέτες δεν ήταν καθαρές. Δεν βρέθηκε υπάλληλος της εταιρείας και δόθηκαν συστάσεις στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Μετά από δύο επόμενους ελέγχους διαπιστώθηκε συμμόρφωση. Αρχές Σεπτέμβρη διαπιστώθηκε ότι έχουμε εξίσου σοβαρό ζήτημα», περιγράφει η αντιπεριφερειάρχης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του εμβολιασμού των προσφύγων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, η κα. Μπισμπινά ξεκαθαρίζει ότι «εμείς έχουμε ενημερώσει και από ‘κει και πέρα περιμένουμε από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Προς στιγμήν δεν έχουμε ενημέρωση ακόμη». Προκειμένου, δε, να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης μεταδοτικών νοσημάτων η αντιπεριφέρεια ζητάει την ύπαρξη μόνιμου προσωπικού καθαρισμού, λέγοντας ωστόσο πως «δεν είναι μόνο αυτό. Είναι το πλύσιμο χεριών, η κατανάλωση τροφής. Τους δίνουμε οδηγίες.» Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΚΜ διαμηνύει πως οι υπηρεσίες παροχής νερού υπό την ευθύνη του δήμου διεξάγονται άψογα, τονίζοντας οι τοπικές αρχές εκτελούν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, γεγονός το οποίο δεν συμβαίνει στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται οι ιδιώτες εργολάβοι. «Η Ύπατη Αρμοστεία» έχει την ευθύνη να συμμορφώσει τον εργολάβο να εκτελέσει το έργο του με τρόπο άρτιο.
Τέλος, ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις γονέων του Ωραιοκάστρου στην έλευση προσφυγόπουλων στις υπάρχουσες σχολικές εγκαταστάσεις τις απογευματινές ώρες, η κα. Μπισμπινά υποστηρίζει: «Θεωρώ ότι είναι εν μέρει δικαιολογημένες. Από ‘κει και πέρα πρέπει το υπουργείο Υγείας πρέπει να λάβει τα μέτρα του ως προς τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στα κέντρα φιλοξενίας, δεδομένου ότι θα ‘ρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Δεν μπορούν να γκετοποιηθούν. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην Παιδεία. Θα πρέπει να γίνει άμεση συνεργασία όλων των υπουργείων», ενώ διατρανώνει πως εφόσον υλοποιηθεί ο εμβολιασμός και εξεταστούν τα παιδιά των προσφύγων, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το σχέδιο της κυβέρνησης για τα παιδιά μπορεί να προχωρήσει.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Τι λέει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης…
«Πρώτον λειτουργούν ολοήμερα όλα και δεύτερον υπάρχει το θέμα της υγιεινής» επισημαίνει στον Alpha 96,5 ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, αναφορικά με την απόφαση του δήμου να προτείνει τη δημιουργία αιθουσών διδασκαλίας για τα προσφυγόπουλα σε άλλα κτήρια από τα υπάρχοντα σχολεία.
Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης, ο κ. Γαβότσης σημειώνει πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή τη στιγμή, με τη διαμορφούμενη κατάσταση, στα δημοτικά μας σχολεία διότι λειτουργούν ολοήμερα μέχρι τις 4 η ώρα όλα, και δεύτερον υπάρχει το θέμα της υγιεινής. 15 άτομα είναι στο ΑΧΕΠΑ με φυματίωση.» Επιπροσθέτως ο δήμαρχος κρίνει άσκοπη την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία του Ωραιοκάστρου, δεδομένης της εξαγγελίας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής περί μεταφοράς των ανθρώπων οι οποίοι διαβιούν στα κέντρα εντός του δήμου Ωραιοκάστρου.
«Στα δύο κέντρα του δήμου είναι πάνω από 2.500. Μιλάμε για 1.000 παιδιά. Πρέπει να γίνει καινούργιο σχολείο. Οι αποφάσεις του συλλόγου γονέων θα ρωτήσετε αυτούς. Αν τις υιοθετώ, θα ξαναγίνει δημόσια διαβούλευση και θα συναποφασίσουμε», προσθέτει ο ίδιος. Παράλληλα, ερωτηθείς εάν εμβολιαστούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ τα προσφυγόπουλα κατά πόσον θα αλλάξει η στάση του δήμου, ο κος Γαβότσης απαντάει πως «εδώ και τρία χρόνια δεν έχει γίνει το εμβόλιο της φυματίωσης στα Ελληνόπουλα. Η ηπατίτιδα A, B και C είναι η κύρια αιτία δημιουργίας καρκίνου του ήπατος. Μακριά από μας οι ταμπέλες των φασιστών. Η τοπική κοινωνία αυτή τη στιγμή συμμερίζεται τις απόψεις του δημοτικού συμβουλίου. Εμείς δε λέμε να φύγουν τα παιδιά, να μη μορφωθούν τα παιδιά. Ας γίνουν μες τα όρια τα δικά μας.»
Εξάλλου, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου εκτιμάει πως το κράτος δεν προλαβαίνει να εμβολιάσει τα παιδιά, ενώ υπογραμμίζει πως ακόμη και να γίνει αυτό τα προσφυγόπουλα δεν θα μπορούν να ενταχθούν το απόγευμα στα σχολεία μεταξύ 2 και 6, καθώς τα ολοήμερα ολοκληρώνουν το πρόγραμμα στις 4 το απόγευμα. Τέλος, ο ίδιος ζητεί να δοθεί ένας χρόνος προσαρμογής των προσφυγόπουλων στις τοπικές κοινωνίες, παραπέμποντας στο παράδειγμα των διαπολιτισμικών σχολείων, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανύπαρκτη ενημέρωση προς τις τοπικές κοινωνίες και αρχές. «Η φυματίωση μεταδίδεται με το βήχα, με τη σίελο, με την επαφή, με τα ποτήρια. Δεν είναι εύκολο το θέμα. Άντε και εμβολιάστηκαν. Μεταξύ μας τώρα, ας εμβολιάσουμε και τα Ελληνόπουλα. Ας ξεκινήσουμε από ‘κει πέρα», λέει χαρακτηριστικά ο κος Γαβότσης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.