, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αστέριος Γαβότσης: «Δεν πειράζει θα το αντέξω το… bullying»

Prosfyges«Αποφασίστηκε ομόφωνα η μη ένταξη-τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στο χώρο του σχολείου μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε σε κατάληψη του σχολικού κτιρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου στις 8 Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ενώ η  προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε στον αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας.
«Δεν πειράζει θα το αντέξω το bullying» απάντησε στην KARFITSA o Αστέριος Γαβότσης, δήμαρχος Ωραιοκάστρου, μετα την θύελλα αντιδράσεων που δέχτηκε λόγω δηλώσεων του στις οποίες υποστήριζε την απόφαση των γονέων. «Η θέση του δήμου θα ταυτιστεί με όποια απόφαση πάρουν οι γονείς από εδώ  και πέρα», είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι «η όλη πορεία του θέματος θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι επιμέρους σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων μας και το εκτελεστικό τους όργανο η ένωση Γονέων και βάση αυτού θα πορευτούμε».
Οι προτάσεις  του δήμου για τις εγκαταστάσεις που θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα των προσφυγόπουλων είναι  δυο, όπως είπε ο δήμαρχος: «να κάνουν τα μαθήματα σε χώρους μέσα στα κέντρα φιλοξενίας ή να ενοικιαστεί ένας  νέος χώρος και να διαμορφωθεί κατάλληλα για να γίνουν εκεί τα μαθήματα, τουλάχιστον για ένα-δυο χρόνια, όπως γινόταν παλιότερα με τα παιδιά από την πρώην Σοβιετική Ένωση».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο «Το υπουργείο Παιδείας δεν ήρθε σε καμία επικοινωνία μαζί μας ποτέ.  Όταν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε η  απάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας ήταν ότι όταν αποφασιστεί πότε και που θα πάνε τα παιδιά τότε θα μας ενημερώσουν».
Από την άλλη πλευρά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, σχολιάζοντας στην KARFITSA την αντίδραση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείο Ωραιοκάστρου είπε «Πιστεύω ακράδαντα ότι οι γονείς είναι θύματα  παραπληροφόρησης  στο ζήτημα τούτο, καθώς διάφοροι εκμεταλλευόμενοι το θέμα των προσφύγων δημιουργούν στρεβλές εντυπώσεις για πολιτικά οφέλη. Θεωρώ ότι οι γονείς ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους με αγνό και άδολο τρόπο, αλλά ταυτόχρονα είμαι βέβαιος ότι ενδιαφέρονται για όλα τα παιδιά μεταξύ των οποίων και τα προσφυγόπουλα. Η μόνη τους ευθύνη, αν μπορώ να το πω αυτό, είναι η κακή πληροφόρηση που υιοθετούν άκριτα από πολιτικά γεράκια που διαχέουν την  παραπληροφόρηση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγκαλιάζει όλους τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, καθώς και οι ίδιοι οι πολίτες της έχουν βιώσει τον πόνο της προσφυγιάς».
Επιπλέον, ο κ. Ανανιαδης γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία δεν έχει ολοκληρωθεί. «Μέχρι στιγμής δεν έχει συσταθεί η τριμελής συντονιστική επιτροπή, οπότε δεν έχουν ενταχθεί ακόμα τα προσφυγόπουλα συστηματικά σε κανένα σχολείο. Μεμονωμένες περιπτώσεις παιδιών που έχουν γραφτεί από δική τους πρωτοβουλία και φυσικά τα σχολεία τα δέχονται, είναι ελάχιστες».
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Διευθυντής ο ακριβής αριθμός των προσφυγόπουλων που θα φοιτήσουν στα σχολεία δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί. «Ο αριθμός αλλάζει συνεχώς, καθώς υπάρχουν μετακινήσεις των προσφύγων εσωτερικές, αλλά ταυτόχρονα κάθε μήνα ένας μεγάλος αριθμός προωθείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο ίδιος και τόνισε ότι τα κριτήρια που  έχουν τα προσφυγόπουλα για να επιλέξουν το σχολείο που θα φοιτήσουν : « θα καθοριστούν επακριβώς όταν συσταθεί η τριμελής συντονιστική επιτροπή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και οι συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων σε κάθε δομή». Το διδακτικό ωράριο των προσφυγόπουλων θα είναι από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, ανέφερε ο κ. Ανανιάδης και τα μαθήματα που θα διδάσκονται είναι η ελληνική γλώσσα, τα μαθηματικά, τα καλλιτεχνικά, μια δεύτερη γλώσσα, κυρίως αγγλικά, η φυσική αγωγή και η πληροφορική.
«Δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο από το Υπουργείο»
Η ομοσπονδία συλλόγων γονέων και κηδεμόνων κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωση της αναφέρει ότι: « Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί δεν υλοποιεί το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που με πανηγυρισμούς είχε ανακοινώσει, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την έκφραση ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων, που η μεγάλη πλειοψηφία των γονιών και των οργάνων τους καταδικάζει στα λόγια αλλά και στην πράξη».
Σε δηλώσεις του στην KARFITSA o πρόεδρος της ομοσπονδίας Κώστας Τουλής πρόσθεσε ότι όσον αφορά την άρνηση των γονέων και κηδεμόνων 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει το Υπουργείο Παιδείας. «Η αντίδραση των γονέων έχει να κάνει με ξενοφοβικά στοιχεία και για να δημιουργηθούν αυτές οι αντιλήψεις συμβάλανε κάποιοι παράγοντες. Οι πράξεις του Υπουργείου όλο αυτό τον καιρό και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο έχει προκαλέσει ανασφάλεια στους γονείς . Όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας».
Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι η μόρφωση των προσφυγόπουλων είναι απαραίτητη και πως: «πρέπει να μάθουν ελληνικά, την μητρική τους γλώσσα και μια ακόμη ξένη γλώσσα γιατί πολλά από αυτά δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα». Παράλληλα, ο κ. Τουλής θεωρεί ότι τα μαθήματα θα πρέπει να διεξαχθούν εντός σχολικών μονάδων διότι : «μέσα στα camp δεν υπάρχουν και δεν γίνετε να δοθούν οι υποδομές για να γίνουν σωστά τα μαθήματα. Δεν υπάρχει άλλη λύση».
Ωστόσο, στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία τονίζει την αντίθεση της στην εμπλοκή των ΜΚΟ στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. «Είναι ανάγκη σήμερα, εδώ και τώρα να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Επί αυτού ο κ. Τουλής εξήγησε ότι «η εκπαίδευση των ανήλικων προσφύγων θα πρέπει να γίνεται από ένα ειδικευμένο προσωπικό, εκπαιδευτικό και βοηθητικό που περιλαμβάνει καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες και ασφαλή μέσα μεταφοράς. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν από μια ΜΚΟ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.