, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συνεργασία στην Τοπική αυτοδιοίκηση: Το μεγάλο μας στοίχημα

Μπακογιάννης 2016
του Κώστα Μπακογιάννη*
Περιφέρειες και Δήμοι έχουν αναλάβει σήμερα πολλές ευθύνες. Ενδεχομένως πολύ περισσότερες από όσες τους αναλογούν. Τόσο ο Καλλικράτης, όσο και οι ανάγκες των καιρών λειτούργησαν καταλυτικά στη δημιουργία ενός νέου σκηνικού για τους κοντινότερους στον πολίτη πολιτικούς θεσμούς, γεμάτο με υποχρεώσεις και ρόλους πολύ πιο απαιτητικούς. Μονόδρομος για εμάς είναι η άμεση ανταπόκριση, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Γιατί στο δικό μας πεδίο, συναντά κανείς την πραγματική ζωή, όπου το απτό και το μετρήσιμο είναι ο στόχος. Γιατί ο πολίτης και τα προβλήματά του φτάνουν μέχρι τη δική μας πόρτα και δεν έχουν καμία σχέση με την «υψηλή» πολιτική που ξεκινά από τη Βουλή και φτάνει μέχρι την Πλατεία Συντάγματος.
Τώρα λοιπόν, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, η συνεργασία και η συνεννόηση των δυο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Έχουν ούτως ή άλλως και οι δύο καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους, αποδεικνύοντας ότι κόντρα στον καιρό, μπορούν να πάνε τις κοινωνίες τους μπροστά. Στη Στερεάς Ελλάδα, εμείς το εφαρμόζουμε. Έχουμε ανοιχτό και καθημερινό διάλογο και με τους 25 Δήμους μας. Είμαστε συνεργάτες. Διεκδικούμε από κοινού και συναποφασίζουμε. Αναπτύξαμε πέρα από τα προβλεπόμενα, μία άτυπη μορφή συνεργασίας που προτάσσει τις κοινές μας επιδιώξεις, ανταποκρίνεται άμεσα σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, απαντά με αποτελεσματικότητα στις αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε περιοχής, προάγει στοχευμένα τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας και φυσικά δρομολογεί και υλοποιεί σημαντικά έργα υποδομής.
Και για να μιλήσουμε στην πράξη. Αυτές τις μέρες, επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά τις ανοιχτές διαβουλεύσεις, μέσα από Δημοτικά Συμβούλια σε κάθε Δήμο, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει την διευρυμένη αποκέντρωση των συνεδριάσεων του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, με την πραγματοποίηση τους κάθε φορά και σε διαφορετικό Δήμο. Την ίδια ώρα, στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών μας Ενοτήτων, στελέχη της Περιφέρειας πραγματοποιούν ενημερώσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο και ημερίδες για την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και την αγροτική οικονομία.
Επιπρόσθετα, έχουμε άψογη συνεργασία με την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, ενώ για κάθε έναν από τους Δήμους μας μπορώ να σας απαριθμήσω μία σειρά από έργα και κοινές δράσεις. Στη δική μας φιλοσοφία, ο πολίτης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι δημότης ενός εκ των δήμων που βρίσκονται σε αυτή. Κι έτσι σιγά σιγά χτίζουμε μία ιδιότυπη περιφερειακή συνείδηση που αναγνωρίζει και σέβεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής μας. Με εγγυητή την Περιφέρεια, οικοδομήσαμε μία ισότιμη σχέση μεταξύ των Δήμων μας μου εδράζεται στην αρχή της αλληλοβοήθειας και της αλληλοεκτίμησης.
Μόνο μέσω ενός ενιαίου αυτοδιοικητικού μετώπου μπορούμε άλλωστε να διαμορφώσουμε πολιτικές από τη βάση. Πολιτικές από κάτω προς τα πάνω. Μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε μέρος της απόφασης και όχι απλοί διεκπεραιωτές . Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερη αυτονομία και περισσότερες χρηματοδοτήσεις. Ανάλογες με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έχουμε επωμισθεί. Αντίστοιχες με τη δράση και το έργο μας.
*Ο κ. Μπακογιάννης είναι περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.