, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Στην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν»

6a49deb6e732ad52ff30cb3f93b6cfb0a5d2f1ceΣτην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν σε σχέση με την παροχή βοήθειας για το προσφυγικό, παραδέχθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, σε δηλωσεις του μετά τη μίνι Σύνοδο που διεξήχθη στη Βιέννη, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να υποστηριχθεί στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.
Όπως είπε, στη Σύνοδο συζητήθηκε η περαιτέρω διαχείριση της Συμφωνίας με την Τουρκία και υπήρξε η εκτίμηση ότι η Τουρκία τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά θα πρέπει να αποφευχθούν εξαρτήσεις και κανείς να είναι προετοιμασμένος.
Ειδικότερα ανέφερε πως έγινε συγκεκριμένη συζήτηση σε ό,τι αφορά την αύξηση των δυνάμεων της Frontex, γιατί τα 1.500 στελέχη δεν επαρκούν για έναν αποτελεσματικό έλεγχο και προστασία των εξωτερικών συνόρων και για να μην καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από συντεταγμένη διαδικασία.
Συζήτηση έγινε επισης για την ανάγκη εξασφάλισης της Συμφωνίας με την Τουρκία που συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας αλλά και με τεχνικά προβλήματα που, όπως παρατήρησε, συζητήθηκαν με ειλικρίνεια.
Πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί αφενός πώς μπορεί να ενεργήσει κανείς στο θέμα επαναπροώθησης στην Τουρκία, και αφετέρου πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, σημαντική αιτία για την καθήλωση τόσο πολλών ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.
Ως τρίτο σημείο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε την κοινή διαπίστωση πως η προσφυγική κρίση διαρκεί, πως οι αιτίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πως χρειάζονται και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατά το πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.
Ανέφερε ακόμη πως τα αποτελέσματα της Συνόδου θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης θα ενημερωθούν και οι επί μέρους χώρες για σχετικές ενέργειες, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε επόμενες συναντήσεις και ειδικότερα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο ίδιος επανέλαβε εκ νέου πως θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πως τα σύνορα θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να γνωρίζει κανείς ποιος έρχεται στην Ευρώπη, η οποία η ίδια θα πρέπει να αποφασίζει ποιος θα έρχεται και ποιος όχι.naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.