, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ανεπαρκής η φύλαξη των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας

SAMSUNG

SAMSUNG
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για πολλοστή φορά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας στη Χαλκιδική σχετικά με τα μέτρα φύλαξης του χώρου. Αφορμή στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό απόπειρας εισαγωγής εντός του Καταστήματος Κράτησης, ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων από έναν 32χρονο, τον οποίο συνέλαβαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου. Στην επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης,  το Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας η Ένωσης Υπαλλήλων Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Κασσάνδρας  αναφέρεται μεταξύ άλλων «Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να κινδυνέψουν ζωές συναδέλφων για να ακουστούμε. Ζητούμε άμεσα τις ενέργειες σας έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική εξωτερική φρούρηση του Καταστήματος»
Αναλυτικά η επιστολή
«Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Σας έχουμε γνωστοποιήσει με σωρεία εγγράφων το γεγονός ότι το Κατάστημα μας δεν φυλάσσεται επαρκώς από τη εξωτερική φρουρά. Όλες αυτές οι προειδοποιήσεις μας επιβεβαιώνονται από το πρόσφατο κρούσμα απόπειρας εισαγωγής μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών και κινητών τηλεφώνων στη Φυλακή μας. Κάτι το οποίο αποφεύχθηκε από την Ασφάλεια του Νομού Χαλκιδικής και όχι από αυτούς που θα έπρεπε, δηλαδή την εξωτερική φρουρά του Αγροτικού Κ. Κ. Κασσάνδρας.
Πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αντιληπτό από την εξωτερική φρουρά όταν βρίσκεται 500 μέτρα μακριά από την Φυλακή και η μόνη οπτική επαφή που έχει με αυτή είναι τα πεύκα;;;
Όταν δεν κάνει περιπολίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα γύρω από τα όρια της Φυλακής κατά την διάρκεια της νύχτας ώστε να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα.
Πρέπει επιτέλους να λυθεί το πρόβλημα ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε.
Η εξωτερική φρουρά επιβάλλεται να αναλάβει τα φυσικά της καθήκοντα, αυτά δηλαδή της εξωτερικής ασφάλειας του Καταστήματος και η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα διότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για ολιγωρία.
Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να κινδυνέψουν ζωές συναδέλφων για να ακουστούμε. Ζητούμε άμεσα τις ενέργειες σας έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική εξωτερική φρούρηση του Καταστήματος».
«Αλαλούμ» με τα καθήκοντα
Όπως εξηγεί στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Κασσάνδρας, Δημήτριος Νταλιάνης, το 2001 με ενέργειες της Ένωσης καθώς και της Διεύθυνσης του Καταστήματος, συγκροτήθηκε Τμήμα Εξωτερικής Φρούρησης με δύναμη σήμερα 21 Εξωτερικών Φρουρών.
Αποστολή του Τμήματος Εξωτερικής Φρούρησης ήταν:
Η εξωτερική φρούρηση του Καταστήματος.
Η φρούρηση των νοσηλευόμενων κρατουμένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής
Η εκτέλεση των μεταγωγών κρατουμένων (εντός των ορίων του Νομού Χαλκιδικής) για ανάκριση, παράσταση σε Δικαστήρια και Ιατρικές εξετάσεις.
Με το Π.Δ. 215/12-10-2006 «Κανονισμός οργάνωσης και Λειτουργίας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης» και ειδικότερα με το άρθρο 2 παρ.1 συστάθηκαν Τμήματα Εξωτερικής Φρούρησης σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης πλην των Αγροτικών Καταστημάτων. Και αυτό διότι στις Αγροτικές Φυλακές δεν λειτουργούν (κανονικά) κλειστά τμήματα και δεν απαιτείται η ύπαρξη εξωτερικής φρουράς.
«Όπως γνωρίζετε οι εσωτερικοί φύλακες δεν φέρουν όπλα σε αντίθεση με τους εξωτερικούς που είναι οπλισμένοι» σημειώνει ο κ. Νταλιάνης.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος καθορίστηκε, -φωτογραφικά για τη Αγροτική Φυλακή Κασσάνδρας- με το σχετικό ΠΔ ότι «με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι δυνατόν να αποσπώνται Εξωτερικοί Φρουροί σε Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης στις έδρες των οποίων δεν λειτουργεί άλλο Κατάστημα Κράτησης, για την εκτέλεση των μεταγωγών και την φρούρηση των νοσηλευόμενων κρατουμένων στα νοσοκομεία».
«Δηλαδή δημιούργησαν Εξωτερική Φρουρά στο Αγροτικό Κ.Κ. Κασσάνδρας μόνο για μεταγωγές και φρούρηση ασθενών, τη στιγμή που λειτουργεί κλειστό τμήμα με κατάδικους και υπόδικους» τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων του σωφρονιστικού ιδρύματος.
Αποτέλεσμα της τελευταίας παραγράφου είναι οι 21 Εξωτερικοί Φρουροί που υπηρετούν στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας να μην συμμετέχουν στον κύριο βασικό σκοπό και αποστολή της Υπηρεσίας τους που είναι η Εξωτερική Φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης.
«Αυτή η κατάσταση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας και λειτουργίας του Καταστήματος, καθώς είναι ευάλωτο σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια από όπου και αν αυτή προέρχεται» υποστηρίζει ο κ. Νταλιάνης.
«Επομένως στην Αγροτική Φυλακή Κασσάνδρας υπάρχουν 21 ένοπλοι εξωτερικοί φρουροί οι οποίοι περιμένουν πότε θα προκύψει μεταγωγή για να κινητοποιηθούν, χωρίς άλλη αρμοδιότητα, την ίδια στιγμή που το κλειστό τμήμα φυλάσσεται από άοπλους εσωτερικούς φύλακες» προσθέτει.
 
swfronistikoi
 
Όπως περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων,halkidikifocus.gr  από το 2001 έως και το 2009 η Εξωτερική Φρουρά είχε την φύλαξη του κλειστού τμήματος.
Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από τους υπαλλήλους της Εξωτερικής Φρουράς για την υπερυψωμένη σκοπιά που βρίσκεται εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος, οι οποίοι επικαλούνταν λόγους ασφαλείας λόγω της παρουσίας των κρατούμενων σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο φύλαξης.
«Η δικαιολογία που προβάλει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη μη επίλυση του ζητήματος (τη στιγμή που προφορικά δικαιώνει το Σωματείο των Υπαλλήλων Φύλαξης) είναι το άρθρο 2 παρ. 1 του Π.Δ. 215/12-10-2006, το οποίο αναφέραμε αποδίδει αποκλειστικά καθήκοντα μεταγωγής στην Εξωτερική Φρουρά» υπογραμμίζει ο κ. Νταλιάνης.
Επιπλέον, γνωστοποιεί ότι αποτέλεσμα των παραπάνω -λόγω και του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εσωτερικών υπαλλήλων της φυλακής μειώθηκε κατά 30 άτομα- είναι η ελλιπής φύλαξη του Καταστήματος, αφού δεν είναι εξαιτίας του νομικού κωλύματος δυνατή η αξιοποίηση των 21 Εξωτερικών Φρουρών.
Τέλος, σημειώνει πως οι 21 Εξωτερικοί Φρουροί ως αποσπασμένοι εκμεταλλεύονται τη σχετική διάταξη και εκτελούν μόνο μεταγωγές και όχι φύλαξη, πλην όμως, πλέον δεν αποτελούν αποσπασμένο προσωπικό αλλά υπαλλήλους με οργανική θέση στη φυλακή σύμφωνα και με το οργανόγραμμα αυτής.
«Επομένως δεν πρέπει να εκτελούν καθήκοντα αποσπασμένου αλλά οργανικού Εξωτερικού Φρουρού, δηλαδή να εκτελούν εξωτερική φύλαξη»,υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων.
«Όταν μιλάμε για εξωτερική φύλαξη στις Αγροτικό Κ. Κ. Κασσάνδρας, εννοούμε μία και μοναδική σκοπιά πίσω από το κλειστό τμήμα, η οποία τώρα φυλάσσεται από άοπλο φρουρό, με μηδενικές δυνατότητες αντίδρασης σε στιγμή κρίσης» τονίζει ο κ. Νταλιάνης.
Οι κίνδυνοι
Οι Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας «απλώνονται» σε μία έκταση αρκετών στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει εγκαταστάσεις και αγροτεμάχια.
«Το φυλάκιο των συναδέλφων της Εξωτερικής Φρουράς βρίσκεται σε μία απόσταση 500 μέτρων από την κεντρική πύλη των Φυλακών ενώ μεσολαβεί ο οικισμός διαμονής του προσωπικού» εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων.
«Δεν υπάρχει καμία οπτική επαφή και σε περίπτωση που συμβεί κάποιο περιστατικό επίθεσης ή συμπλοκής με κρατούμενους υπάρχει σοβαρός κίνδυνος» προσθέτει με έμφαση.
«Το τελευταίο περιστατικό με την απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών ήταν χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί. Σε περίπτωση που η Εξωτερική Φρουρά εκτελούσε περιπολίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχει περίπτωση ο δράστης να εντοπιζόταν. Βέβαια, ήταν ευνοϊκή η συγκυρία ότι είχε σχετικές πληροφορίες η Ασφάλεια, επενέβη και συνέλαβε τον διακινητή» σημειώνει.
Οι προτάσεις
Πέρα από τα απανωτά έγγραφα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ένωση Υπαλλήλων έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη σωστή φύλαξη του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης.
Οι λύσεις την οποία προτείνει η Ένωση Υπαλλήλων του Αγροτικού Καταστήματος είναι:
1) Η τροποποίηση του άρθρου 2 παρ. 1 του Π.Δ. 215/12-10-2006 ώστε να συσταθεί Τμήμα Εξωτερικής Φρούρησης στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας με βασικό σκοπό και αποστολή ότι προβλέπεται και για τα υπόλοιπα Τμήματα Εξωτερικής Φρούρησης που λειτουργούν στα Καταστήματα Κράτησης όλης της χώρας.
2) Να απαλειφθεί η παράγραφος του συγκεκριμένου ΠΔ που κάνει λόγο μόνο για μεταγωγές και φύλαξη σε νοσοκομεία.
3) Να θεωρηθεί, ως εξωτερική φύλαξη, η υπερυψωμένη σκοπιά που βρίσκεται έξω από το χώρο κράτησης των κρατουμένων ,πλην όμως εντός των εγκαταστάσεων της Αγροτικής Φυλακής (μη λησμονούμε ότι η φυλακή έχει έκταση χιλιάδων στρεμμάτων και ότι υπάρχουν εντός της εγκαταστάσεις εργασίας).
«Μόνο υποσχέσεις έχουμε λάβει από τους αρμόδιους, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν» καταλήγει ο κ. Νταλιάνης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.