, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Το πρώτο κατάστημα ληγμένων ή χτυπημένων τροφίμων

550_334_538997Το πρώτο κατάστημα αποβλήτων τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε στο Πάντσεϋ, κοντά στο Λιντς, με σκοπό να βοηθήσει ανθρώπους σε δυσμενή οικονομική κατάσταση που προσπαθούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των οικογενειών τους, αλλά και να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων.
Το κατάστημα, με ονομασία «Real Junk Food Project» διαθέτει πολλά από τα ίδια προϊόντα που βρίσκονται στα κανονικά σούπερ μάρκετ, με τη διαφορά ότι βρίσκονται πιο κοντά στην ημερομηνία λήξης τους ή έχουν χτυπηθεί τα ίδια ή η συσκευασία τους.
Οι πελάτες μπορούν να αποκτήσουν, για όποια τιμή θεωρούν οι ίδιοι ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά, φρέσκα ζυμαρικά, χυμούς, σάλτσες ζυμαρικών, φρούτα, λαχανικά, ακόμα και γλυκά.
Περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετάγονται ή χαλάνε κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ περίπου 795 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται τακτική πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα.
Η εξεύρεση τρόπων για να καταλήξουν κάποια από αυτά τα χαμένα τρόφιμα σε ανθρώπους που υποφέρουν από υποσιτισμό έχει οφέλη τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το περιβάλλον και αυτό προσπαθούν να επιτύχουν τέτοιου είδους σούπερ μάρκετ.
Η εταιρεία άνοιξε το κατάστημα μετά την επιτυχία μιας σειράς από καφετέριες και εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, που σερβίρουν φρέσκα γεύματα που παρασκευάζονται από τρόφιμα που προορίζονταν για τα σκουπίδια.
Το νέο κατάστημα άνοιξε στις 29 Αυγούστου, και το προσωπικό προσπαθεί να το λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, ώστε να διατίθενται τα περισσότερα δυνατά τρόφιμα στην τοπική κοινότητα.
Οι υπεύθυνοι συνεργάζονται με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να «διασώσουν» όσα περισσότερα τρόφιμα μπορούν από τα σκουπίδια.
Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο κατάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έχουν προηγηθεί άλλα παρόμοια στην Ευρώπη, όπως το WeFood της Δανίας, το οποίο ξεκίνησε να πουλά ληγμένα τρόφιμα νωρίτερα αυτό το χρόνο.
naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.