, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ελπίζουμε ότι το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει στα εργασιακά όπως με το Ασφαλιστικό»

Katrougkalos1-660x300
Την προσδοκία ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα επιμείνει στα εργασιακά όπως με το Ασφαλιστικό, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Ευελπιστούμε ότι το Ταμείο δεν θα επιμείνει στις θέσεις του, μετά και το πόρισμα της επιτροπής σοφών» είπε ο υπουργός μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον Σκάι, ενώ υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το Ταμείο να απομονωθεί. Ο κ. Κατρούγκαλος το χαρακτήρισε «ακραίο παίκτη, που δεν μπορούμε να πείσουμε, η λογική μας είναι να το απομονώσουμε και στα εργασιακά».
Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα, παρά τις ενστάσεις του ΔΝΤ. «Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, αυτό έχει κλείσει, στο πλαίσιο της α’ αξιολόγησης» συμπλήρωσε. Οι αξιώσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό δεν υποστηρίζονται ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι δεν ζητούν επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Το ΔΝΤ θα χτυπιέται κάτω γιατί δεν του αρέσει αλλά δεν αλλάζει», είπε.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε παράλληλα, ότι ο αντίκτυπος των νέων μέτρων στο ασφαλιστικό σύστημα δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί, καθώς πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες θα κριθούν στο τέλος. «Προσπαθούμε να κάνουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα βελτιώνει τη θέση του 90% των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα δουν μείωση των εισφορών τους».
Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να συζητούν για το επίπεδό του, ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι κοινωνικοί εταίροι να συμφωνήσουν σε μια αύξηση σε επίπεδο εθνικής συλλογικής σύμβασης. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το όριο του κατώτερου μισθού θα αυξηθεί ή θα μειωθεί, ο υπουργός δήλωσε ότι «μόνο επάνω μπορεί να πάει» με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προτείνει η Επιτροπή Σοφών. Η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που θα μειώνουν τα εργασιακά δικαιώματα, δήλωσε και διερωτήθηκε «είναι δυνατόν να συμφωνήσουν ποτέ τα συνδικάτα να κατέβει ο μισθός;».
Για τις ομαδικές απολύσεις, ο υπουργός Εργασίας επαναβεβαίωσε ότι η Αθήνα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το σημερινό μοντέλο και θα πράξει ανάλογα.
Για την  πορεία των εσόδων του ΙΚΑ είπε ότι είναι καλύτερη από πέρυσι, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να βαίνει προς μείωση.
Για τις καθυστερήσεις στις συντάξεις είπε ότι αυτές οφείλονται στην υπερφόρτωση των υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.