, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από τον Οβίδιο στον… Φάουστ!

%ce%92%cf%8c%ce%b6%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ba
της Ελίζας Βόζεμπεργκ*
Τον Ιανουάριο του 2015 ένας “ριζοσπάστης αριστερός”, αφού υποσχέθηκε αφειδώς στους πάντες τα πάντα, ανέλαβε τις τύχες της χώρας. Στόχος του υποτίθεται ότι ήταν να καταργήσει τα μνημόνια και να συγκρουστεί με τους “κακούς δανειστές”, που οδηγούσαν σε φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό. Η συνέχεια είναι γνωστή. Όταν τελείωσαν οι αυταπάτες και στέρεψαν τα ταμεία, ακολούθησε η ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα. Τότε ήταν που προσέτρεξε εκλιπαρώντας για δανεικά στους ίδιους “εκβιαστές” και “οικονομικούς δολοφόνους” που μέχρι χθες καθύβριζε, υπογράφοντας ένα τρίτο ακόμη πιο επώδυνο μνημόνιο.
Ακόμη και ο ρωμαίος ποιητής Οβίδιος θα ζήλευε την  παροιμιώδη μεταμόρφωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι μέσα σε λίγες ημέρες κυριολεκτικά μεταλλάχθηκε από τον αριστερό επαναστάτη που θα άλλαζε ολόκληρη την Ευρώπη, στον πιο πιστό και βολικό συνεργάτη των δανειστών.
Γιατί ποια άλλη κυβέρνηση θα τολμούσε να εκχωρήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια χωρίς αντιδράσεις; Ποια “ανάλγητη δεξιά” κυβέρνηση θα καταργούσε το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων και θα έκοβε ακόμη και τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας;  Ποια κυβέρνηση θα ψήφιζε ένα ασφαλιστικό – λαιμητόμο, που φθάνει στα όρια της δήμευσης των εισοδημάτων των εργαζομένων; Ποια κυβέρνηση θα πουλούσε τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια των αγορών και θα καταργούσε την προστασία ακόμη και της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών;
Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη παίχτηκε στη Βουλή άλλη μία πράξη της παράστασης «πρώτη φορά αριστερά» με τους υπουργούς του κ. Τσίπρα να κόπτονται υπέρ της ανάγκης ένταξης ακόμη έξι Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας στο υπερταμείο, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ακολουθεί σύντομα η ψήφιση των μέτρων για τη δεύτερη αξιολόγηση με κορυφαίο ζήτημα αυτό των εργασιακών σχέσεων.  Ο μύθος που ήθελε την αριστερά πολέμιο των ιδιωτικοποιήσεων, εγγυήτρια των εργασιακών δικαιωμάτων και προστάτιδα των οικονομικά ασθενέστερων καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.
Η οβιδιακή μεταμόρφωση του κ. Τσίπρα ήταν αρκετή για να ανατρέψει ταμπού και στερεότυπα δεκαετιών περί κοινωνικής ευαισθησίας και ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς. Βέβαια η μετάλλαξη του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να έχει και θετικές επιπτώσεις για τη χώρα, εάν τόσο αυτός όσο και οι υπουργοί του είχαν εθνική στρατηγική και πίστευαν στις μεταρρυθμίσεις. Όμως ο κ. Τσίπρας έδωσε τα πάντα χωρίς να πάρει τίποτε για τη χώρα. Προσέφερε γη και ύδωρ στους δανειστές με μοναδικό σκοπό να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Κάπως έτσι η ελπίδα των πολιτών από την πρώτη φορά αριστερά δικαιολογημένα μετατράπηκε σε οργή, απογοήτευση και εθνική κατάθλιψη. Ίσως ο κ. Τσίπρας να ζήλεψε τη δόξα του Φάουστ, με αντάλλαγμα την παραμονή του στην πρωθυπουργία…
*Η κ. Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.