, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αυξήθηκαν ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις φέτος στη Θεσσαλονίκη!

Δημοσιεύτηκαν τα στατιστικά στοιχεία και η αποτίμηση της συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το α’ εξάμηνο του 2016. Αφορούν σε στατιστικά στοιχεία και δείκτες εγκληματικότητας αδικημάτων του κοινού εγκλήματος, κατά της Οικονομίας, παράνομης διακίνησης μεταναστών, συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων, καθώς και απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης. Στις βασικές κατηγορίες αδικημάτων (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες), καταγράφονται διακυμάνσεις που σχετίζονται με «ποιοτικές» διαφοροποιήσεις. Από την ανάλυση των στοιχείων εξακολουθεί να παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά. Ειδικότερα, σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε Τράπεζες, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. και καταστήματα, ενώ περισσότερες καταγράφονται σε ΕΛ.ΤΑ., αρπαγές τσαντών, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών, πρατήρια υγρών καυσίμων, οικίες και ταξί. Αντίστοιχα, στις κλοπές – διαρρήξεις, λιγότερες καταγράφονται σε ιερούς ναούς και συγκοινωνιακά μέσα, ενώ περισσότερες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, με αρπαγές τσαντών, σε οικίες και σε καταστήματα. Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 24,3% , αρχαιοκαπηλείας κατά 23,4%, πλαστογραφίας κατά 8,9% και οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 5,7%. Ως αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης, συνελήφθησαν συνολικά (203.397) άτομα, για διάφορα αδικήματα, έναντι (137.148), το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αστυνομία, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη, δημοσιεύει στατιστικά, απολογιστικά στοιχεία του Α΄ εξαμήνου του έτους 2016, σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας, καθώς και τη συνολική αστυνομική ανταπόκριση, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line.
Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.
Στον απολογισμό που δημοσιοποιείται, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά και ανά κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων).
Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της Οικονομίας και της Δημόσιας Περιουσίας, για την παράνομη μετανάστευση, την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις, πορείες και λοιπές εκδηλώσεις (αριθμός αστυνομικών που διατέθηκαν κ.λπ.).

Α. Γενική αξιολόγηση δεικτών εγκληματικότητας – περιβάλλοντος ασφάλειας

Σε γενικές γραμμές, το Α’ εξάμηνο του 2016, καταγράφονται διακυμάνσεις στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, που παρουσιάζουν επιμέρους αυξομειώσεις, με βάση τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας.
Από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων, στις κατηγορίες των αδικημάτων των ληστειών και των κλοπών – διαρρήξεων, συνεχίζεται η μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές – διαρρήξεις σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά.    
Ειδικότερα, σε όλη την Επικράτεια, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε Υποκαταστήματα Τραπεζών, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. και καταστήματα, ενώ περισσότερες καταγράφονται σε σούπερ μάρκετ, αρπαγές τσαντών, καταστήματα ψιλικών, πρατήρια υγρών καυσίμων, οικίες και ταξί. Αντίστοιχα, στις κλοπές – διαρρήξεις, λιγότερες καταγράφονται σε συγκοινωνιακά μέσα και ιερούς ναούς, ενώ περισσότερες σε οικίες, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, με αρπαγές τσαντών και σε καταστήματα.
Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το χρονικό διάστημα του Α’ εξάμηνου του 2016 συνελήφθησαν συνολικά (203.397) άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες, (28.294) ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.
Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν (157) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή άλλες σοβαρές μορφές αδικημάτων. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (17.277) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.
Επίσης, το περασμένο εξάμηνο, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα (154) άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης.
Αξιοσημείωτη είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.
Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, επισημαίνεται η μείωση των σοβαρών ατυχημάτων στην Επικράτεια, ενώ παρατηρείται συνολική αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2015, κατά ποσοστό 5,8%.
Επίσης το Α’ εξάμηνο 2016, συνελήφθησαν (173.034)  άτομα να εισέρχονται παράνομα στα σύνορα της χώρας μας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν (9.454) επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους.
Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (80.710) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (4.222) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα.
Β. Στατιστικά Στοιχεία Εγκληματικότητας
Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί στατιστική απεικόνιση των αδικημάτων και αξιόποινων συμπεριφορών, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις) με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2015.
Ανθρωποκτονίες
Το Α΄ εξάμηνο του 2016 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (46) ανθρωποκτονίες με πρόθεση, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί (50) ανθρωποκτονίες. Επίσης, διαπράχθηκαν (58) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (101) που είχαν καταγραφεί το Α’ εξάμηνο του 2015.
Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν (90) περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου (104) περιπτώσεων, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 82,5%.
%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82
Ληστείες
Το Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (2.456) ληστείες, έναντι (2.203) για το αντίστοιχο του 2015. Επίσης διαπράχθηκαν (177) απόπειρες ληστείας, έναντι (163), που είχαν καταγραφεί το Α’ εξάμηνο του 2015.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται ο κύριος όγκος των ληστειών, στη σύγκριση του Α΄ εξαμήνου του 2015 με το αντίστοιχο του 2014, καταγράφονται:

  • 2.456 έναντι 2.203 σε όλη την Επικράτεια
  • 1.867 έναντι 1.648 στην Αττική
  • 336 έναντι  265 στη Θεσσαλονίκη

%ce%bb%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b5%cf%82
Ως προς τα είδη των ληστειών που τελέστηκαν στην Επικράτεια κατά το Α’ εξάμηνο του 2016, παρατηρούνται επιμέρους διακυμάνσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ως εξής:

  •  15 λιγότερες σε καταστήματα                                 (110 έναντι 125)
  •  6 λιγότερες σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π.                        (17 έναντι   23)
  •  5 λιγότερες σε Τράπεζες                                         (5  έναντι 10)
  • 132 περισσότερες αρπαγές τσαντών     (274 έναντι 142)
  • 54 περισσότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών    (127 έναντι 73)
  • 30 περισσότερες σε ταξί                                            (86 έναντι  56)
  • 19 περισσότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων          (51 έναντι 32)
  • 19 περισσότερες σε οικίες                                        (484 έναντι 465)
  •   9 περισσότερες σε ΕΛ.ΤΑ                                          (13 έναντι 4)

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b7-%ce%bb%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1
Στη Θεσσαλονίκη, σε ορισμένες κατηγορίες ληστειών καταγράφηκαν: 

  •  3 λιγότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων                     (4 έναντι 7)
  • 1  λιγότερη εντός καταστημάτων                                 (17 έναντι 18)
  • 14 περισσότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών   (22 έναντι 8)
  •  7 περισσότερες αρπαγές τσαντών                               (13 έναντι 6)
  • 6 περισσότερες εντός οικιών                                       (50 έναντι 44)
  •  5 περισσότερες σε ταξί                                                 (6 έναντι 1)

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b7-%ce%bb%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%98%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7
Κλοπές – Διαρρήξεις
Το Α’ εξάμηνο του 2016 καταγράφονται περισσότερες κλοπές – διαρρήξεις  σε όλη την Επικράτεια, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2015.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών και των διαρρήξεων, στη σύγκριση των πρώτων εξαμήνων του 2016 και 2015, καταγράφονται τα εξής: 

  • 37.454 έναντι 36.329 στην Επικράτεια
  • 21.876 έναντι 21.227 στην Αττική
  •  5.875 έναντι   5.259 στη Θεσσαλονίκη

%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%81%ce%ae%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82
Ως προς τα είδη κλοπών – διαρρήξεων που τελέστηκαν στην Επικράτεια, παρατηρούνται επιμέρους διακυμάνσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ως εξής:

  • 892 περισσότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα           (8.307 έναντι  415)
  • 380 περισσότερες σε οικίες (11.643 έναντι263)
  • 221 περισσότερες σε καταστήματα (4.770 έναντι  549)
  • 117 λιγότερες σε συγκοινωνιακά μέσα (1.917 έναντι 2.034)
  • 64 λιγότερες σε Ιερούς Ναούς                        (128 έναντι 192)

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b7-%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%80%cf%8e%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%81%ce%ae%ce%be%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται:

  •  285 λιγότερες σε συγκοινωνιακά μέσα                (510 έναντι 795)
  • 228 λιγότερες μικροκλοπές σε δημόσιο χώρο     (847 έναντι 1.075)
  • 449 περισσότερες σε οικίες                          (1.543 έναντι  094)
  • 326 περισσότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα             (1.200 έναντι  874)   
  •  279 περισσότερες σε καταστήματα                    (911 έναντι  632)
  • 89 περισσότερες με αρπαγές τσαντών                (128 έναντι 39)
  • 16 περισσότερες σε Ιερούς Ναούς                        (24 έναντι  8)

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b7-%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%80%cf%8e%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%81%ce%ae%ce%be%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%98%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7
Κλοπές Τροχοφόρων
Οι κλοπές τροχοφόρων αυξήθηκαν σε επίπεδο Επικράτειας σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Έτσι, καταγράφηκαν φέτος (13.190) κλοπές τροχοφόρων, ενώ το Α’ εξάμηνο πέρσι είχαν καταγραφεί (12.041) κλοπές.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών τροχοφόρων, στη σύγκριση του Α’ εξαμήνου του 2016 με το Α’ εξάμηνο του 2015, καταγράφονται τα εξής:

  • 13.190 έναντι 12.041 στην Επικράτεια
  • 8.265  έναντι  7.543 στην Αττική
  • 1. 351 έναντι  1.104  στη Θεσσαλονίκη

%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%ad%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%cf%89%ce%bd
Ως προς τα είδη κλοπών τροχοφόρων που τελέστηκαν στην Επικράτεια, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, σημειώνονται:

  • 108 λιγότερες κλοπές φορτηγών-λεωφορείων (1.388 έναντι 446)
  • 643 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων (5.654 έναντι 011)
  • 302 περισσότερες κλοπές μοτοσυκλετών   (4.482 έναντι 180)
  • 171 περισσότερες κλοπές μοτοποδηλάτων    (1.319 έναντι 148)
  •  91 περισσότερες κλοπές λοιπών οχημάτων       (347 έναντι 256)

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b7-%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%80%cf%8e%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1
Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται:

  • 119 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων (618 έναντι 499)
  • 76 περισσότερες κλοπές φορτηγών-λεωφορείων    (265 έναντι 189)
  • 18 περισσότερες κλοπές μοτοσυκλετών                 (336 έναντι 318)
  • 24 περισσότερες κλοπές μοτοποδηλάτων               (116 έναντι 92)
  • 10 περισσότερες κλοπές λοιπών οχημάτων               (16 έναντι  6)

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b7-%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%80%cf%8e%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%bf%cf%86%cf%8c%cf%81%cf%89%ce%bd-%ce%98%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7
Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, κλιμακούμενες μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 24,3% (115 έναντι 152), οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλείας κατά 23,4% (36 έναντι 47), οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 8,9% (1.148 έναντι 1.250), οι υποθέσεις ζωοκλοπής κατά 19% (307 έναντι 382) και οι υποθέσεις παραχάραξης κατά 5,7% (33 έναντι 35). Επισημαίνεται η αύξηση στα περιστατικά επαιτείας κατά 10,8% (1.502 έναντι 1.355).
Επιπλέον, λόγω της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης των αστυνομικών Υπηρεσιών, παρατηρείται αύξηση στις υποθέσεις – εξιχνιάσεις απάτης 16,4% (1.919 από 1.648), λαθρεμπορίου 14.1% (684 έναντι 600) και Ν. περί όπλων 2,5% (2.414 έναντι 2.349).
Ε. Παρεμπόριο
Στο τομέα αντιμετώπισης του παρεμπορίου, η Ελληνική Αστυνομία το Α’ εξάμηνο του 2016 σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, διενεργήθηκαν σε όλη την Επικράτεια (41.152) έλεγχοι, που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και βεβαιώθηκαν (2.250) παραβάσεις (στέρηση άδειας πλανόδιου πωλητή, στέρηση άδειας λαϊκής αγοράς, παραβάσεις της νομοθεσίας περί παρεμπορίου και σημάτων κ.α.).
Στο πλαίσιο των ελέγχων κατασχέθηκαν 1.532.025 είδη παρεμπορίου (ρουχισμός, οπτικά, CD – DVDs, κ.λπ.), με τα προϊόντα καπνού να ανέρχονται σε 1.317.525 πακέτα καπνού και 99.970,25 κιλά.
Επισημαίνεται ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου διατέθηκαν συνολικά (20.242) αστυνομικοί, σε όλη την Επικράτεια, ενώ ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής, ο αριθμός ανέρχεται στους (7.635) αστυνομικούς ετησίως και στους (45) σε καθημερινή βάση.
Ζ. Διαδηλώσεις, Πορείες, Συγκεντρώσεις
Κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου του 2016 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Επικράτεια (4.222) διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις πολιτών, και για την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, διατέθηκαν (80.710) αστυνομικοί.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.