, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η πόλη των χαμένων ευκαιριών»

 
%ce%a3%ce%ac%ce%b2%ce%b2%ce%b1%cf%82-%ce%91%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82
του Σάββα Αναστασιάδη*
Δεν είναι εύκολο να γράφεις άρθρο για την  πόλη σου με αυτόν τον τίτλο. Και μάλιστα όταν γνωρίζεις ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων έξη ετών πρωταγωνιστεί  και έχει εισχωρήσει σε όλα τα  επίπεδα της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων. Επειδή όμως τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλονίκης δεν μπορούμε να τα φορτώσουμε στην κρίση,  χρονολογούνται εδώ και πολλά χρόνια  και κυρίως αυτό οφείλεται στην έλλειψη βούλησης,  και  στην ανυπαρξία ενός ενιαίου σχεδίου και μίας συλλογικής  προσπάθειας, τολμώ να αναφερθώ σε Ιστορικά πλέον γεγονότα που επιβεβαιώνουν τον τίτλο.
Στις 30 Ιουνίου του 1999, με την απόφαση του Ρίο, η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε ως έδρα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Τότε όλοι θεωρήσαμε ότι αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία της Θεσσαλονίκης. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2001, δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» με τον ενδεικτικό τίτλο « Η Κωνσταντινούπολη σε ρόλο… Θεσσαλονίκης», μας επανέφερε στην πραγματικότητα και μας υπέδειξε τη θέση στην οποία βρισκόταν το 2001 η «μητρόπολη των Βαλκανίων».
Το σχετικό άρθρο, τότε, ανέφερε ότι μελέτη της Ε.Ε. προέβλεπε την ανάδειξη της Κωνταντινούπολης σε οικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επειδή η Θεσσαλονίκη απείχε αρκετά από το να ολοκληρώσει βασικές υποδομές, ενώ υστερούσε απελπιστικά και σε επίπεδο θεσμών.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2001, ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, από τη Θεσσαλονίκη δήλωνε κυνικά, ότι τα βασικά έργα της Θεσσαλονίκης χρειάζονται δεκαετή και πλέον ωρίμανση για να πραγματοποιηθούν διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό και προηγούμενες δεσμεύσεις του.
Αυτή η σκληρή πραγματικότητα δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα και χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα κατά καιρούς από διάφορους παράγοντες για να κρατήσουν την Θεσσαλονίκη καθηλωμένη, όπως από τον τότε Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρο Κουνιάκη, για να δικαιολογήσει την εγκατάσταση και την λειτουργία του Παμβαλκανικού Χρηματιστηρίου στην Αθήνα. Τα προαναφερόμενα είναι ενδεικτικά «των χαμένων ευκαιριών της πόλης».
Έχουμε όλοι ευθύνη.
*Ο κ. Αναστασιάδης είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.