, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έπιασαν τα… σκοινιά για καλό σκοπό

img_0748
Μία αρχιτέκτονας- μηχανικός, μία οικονομολόγος και μία σχεδιάστρια ένωσαν τη φαντασία, το μεράκι και τη δημιουργικότητά τους με σκοπό να μετατρέψουν τα σκουπίδια σε… ανακυκλώσιμα έργα τέχνης.  Οι Θεσσαλονικιές Μάγδα Κυριαφίνη, Αναστασία Πραντσίδου και Γιάννα Νάνου αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερό τους χρόνου και να παράγουν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Όπως περιγράφει στην εφημερίδα Karfitsa η κ. Κυριαφίνη, «όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2016, όπου φτιάξαμε κοσμήματα χρησιμοποιώντας ιστιοπλοϊκά υλικά που καταλήγουν στα σκουπίδια. Τα αντικείμενα αυτά διατέθηκαν προς πώληση υπέρ του Ν.Ο.Θ. κατά τη διάρκεια του Κυπέλου Βορείου Αιγαίου και του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ORC, όπου μάλιστα είχαν πολύ καλή απήχηση στον κόσμο».
Της Έλενας Καραβασίλη
Πρόκειται για μία πρωτότυπη και καινοτόμα ιδέα που κύριο στόχο έχει τη μείωση των ρύπων της θάλασσας και του περιβάλλοντος. Πανιά, καραβόπανα, σχοινιά, μεταλλικά αντικείμενα, ντίζες και τιμονάκια που θα κατέληγαν στους κάδους απορριμμάτων αποτελούν τα βασικά υλικά για τη δημιουργία μιας σειράς κοσμημάτων- που ονομάζεται Re_SAIL καθώς επαναχρησιμοποιούν ιστιοπλοϊκό υλικό για τις δημιουργίες τους – και σύντομα αναμένεται να κοσμήσουν βιτρίνες καταστημάτων της πόλης αλλά και να φτάσουν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου, μέσω του διαδικτύου. «Ειδικά οι μηχανικοί, αυτή την περίοδο όπως ξέρετε… δεν έχουμε και πολύ δουλειά. Έτσι αποφάσισα να αξιοποιήσω τον ελεύθερό μου χρόνο. Όλα ξεκίνησαν από την Γιάννα, είχε κατάστημα με χειροποίητα φωτιστικά που λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκε να το κλείσει. Τότε λοιπόν σκέφτηκε να κατασκευάσουμε κοσμήματα με οικολογικό χαρακτήρα. Η παρέα μας έδεσε και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε», λέει η κ. Κυριαφίνη. Η ίδια εξηγεί πως τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι: «ότι θα πετούσαν οι ιστιοπλόοι. Μεταλλικά δεσίματα, σκισμένα πανιά, πλαστικά κομμάτια από τιμόνι και λαγουδέρα, τα πήραμε, τα καθαρίσαμε και… δημιουργήσαμε. Η κεντρική μας ιδέα είναι η ανακύκλωση και η μείωση των απορριμμάτων. Άλλωστε διεθνώς στην ιστιοπλοΐα επικρατεί η τάση για μειωμένο ενεργειακό αποτέλεσμα, κοιτάνε για παράδειγμα να μη χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια, να μη καταναλώνουν πολλά καύσιμα κ.ο.κ.».
f4
Από τις βιτρίνες στο διαδίκτυο
Όπως σημειώνει η κ. Κυριαφίνη, τα σχόλια που έχουν λάβει για τα κοσμήματά τους είναι ιδιαίτερα θετικά κι έτσι πήραν την απόφαση να κάνουν το επόμενο βήμα. «Είναι ιδιαίτερα κοσμήματα που απευθύνονται μάλλον σε συγκεκριμένο κοινό. Ήδη έχουμε κάνει επαφές με κάποια καταστήματα, ενώ σκεφτόμαστε να κάνουμε δική μας σελίδα για να τα πουλάμε μέσω διαδικτύου. Επίσης θα ενταχθούμε και στο “etsy”, ένα site που πουλάνε τα αντικείμενά τους οι χειροτέχνες και έχει παγκόσμια αναγνώριση. Σίγουρα θα απευθυνθούμε και σε καταστήματα που έχουν ιστιοπλοϊκό εξοπλισμό. Δε ξέρω αν θα καταφέρουμε να βιοποριστούμε από αυτό, σίγουρα όμως είναι κάτι που το αγαπάμε πολύ»,  τονίζει η ίδια. Η Αναστασία Πραντσίδου είναι οικονομολόγος, όμως όπως λέει τον τελευταίο ένα χρόνο έχει μείνει άνεργη και απασχολείται ανά διαστήματα σε περιστασιακές δουλειές. «Με αφορμή το διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στο δεύτερο πόδι Χαλκιδικής και είχε οικολογικό χαρακτήρα, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε κι εμείς με το δικό μας τρόπο. Έτσι αξιοποιήσαμε το μη χρησιμοποιούμενο ιστιοπλοϊκό υλικό και το μετατρέψαμε σε περίτεχνα κοσμήματα. Μετά την ανταπόκριση που είδαμε ότι έχουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό επαγγελματικά και να δημιουργήσουμε τη δική μας εταιρία προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να φτάσουμε ακόμη και στις αγορές του εξωτερικού», λέει η κ. Πραντσίδου. Η ίδια σημειώνει πως: «στόχος μας είναι να καταφέρουμε να βιοποριστούμε από αυτό μας το χόμπι. Θεωρώ πως έχουμε βρει μία έξυπνη ιδέα και μπορούμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο μέσα στην οικονομική κρίση που βιώνουμε», καταλήγει.
f2
«Η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής»
Η Γιάννα Νάνου εργαζόταν για χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση με χειροποίητα φωτιστικά επί της Δελφών. Παρότι η ιστορία του συγκεκριμένου καταστήματος ήταν μεγάλη, η οικονομική κρίση τους ανάγκασε να βάλουν λουκέτο το 2014. Η κ. Νάνου σπούδασε κατασκευή και σχέδιο κοσμημάτων, χωρίς να βρεθεί η ευκαιρία να ασχοληθεί ποτέ με αυτό επαγγελματικά. Όντας ιστιοπλόος για χρόνια, σκέφτηκε λοιπόν με κύριο γνώμονα την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος, πως θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα «σκουπίδια» από τα σκάφη και να φτιάξει κάτι όμορφο. «Τα εξαρτήματα της ιστιοπλοΐας είναι από ακριβά και καλά μέταλλα, με ωραία σχήματα. Εμείς τους δώσαμε εντελώς διαφορετική μορφή, ενώ επειδή σχεδιάζουμε και οι τρεις οι διαφορές στο στυλ είναι διακριτές. Πραγματικά δε περίμενα να έχουν τέτοια απήχηση στον κόσμο τα κοσμήματά μας. Έχουμε πολύ κέφι και με τη νεανικότητα των άλλων δύο κοριτσιών πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε». Η ίδια εξηγεί πως η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών δεν είναι μόδα αλλά «τρόπος ζωής. Πρέπει να κάνουμε οικονομία στα υλικά και να έχουν δεύτερη και τρίτη χρήση». Τέλος η κ. Νάνου εξηγεί πως επειδή τα υλικά της ιστιοπλοΐας που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι πολλά, «ενδεχομένως στο μέλλον να φτιάξουμε και άλλα όμορφα αντικείμενα, πέρα από κοσμήματα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.