, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Πρέπει να επιτυχανθούν οι διαδικασίες ασύλου για τους πρόσφυγες»

ΑΘΗΝΑ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Επιτάχυνση των ρυθμών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου επιδιώκει η κυβέρνηση με την ενίσχυση του προσωπικού και των επιτροπών ώστε να προχωρήσει και η αποσυμφόρηση στα νησιά, τόνισε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου με πιο γρήγορους ρυθμούς, αλλά σημείωσε πως πρόκειται για μια περίπλοκη, σκληρή νομική διαδικασία. Υπενθύμισε ότι οι χώρες της ΕΕ είχαν υποσχεθεί ότι θα στείλουν 400 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά δεν το έπραξαν όλες, παρά την πίεση που ασκούν η Κομισιόν και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την απορροφητικότητα των κονδυλίων από την ΕΕ, ενώ σημείωσε πως, καθώς δεν υπήρχαν διαδικασίες, πρωτόκολλα και προγράμματα στην ΕΕ για τους πρόσφυγες, γίνονται προσαρμογές σε υπάρχοντα προγράμματα βοήθειας και φύλαξης των συνόρων για να εκταμιευθούν κονδύλια.
Τόνισε πως, πέραν της αποσυμφόρησης των νησιών με τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων και όσων λαμβάνουν άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, προτεραιότητα είναι να πάνε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία -κάτι που θα γίνει από τη Δευτέρα- και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για την αντιμετώπιση του χειμώνα.
Ανέφερε, τέλος, πως οι αιτήσεις ασύλου που εγκρίνονται μέχρι τώρα αφορούν περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.