, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ε.Α.Ν.Δι.Θ.: Επαναφορά προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

φωτο αρχείου

dikastiria
Με αφορμή την επαναλαμβανόμενη παρεμπόδιση των πλειστηριασμών στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης από ομάδες πολιτών η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι ζητά από την πολιτική ηγεσία νομοθετική πρωτοβουλία για την επαναφορά της πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση:
Με αφορμή την επαναλαμβανόμενη παρεμπόδιση των πλειστηριασμών στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης από ομάδες πολιτών, το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ κρίνει ότι όλος ο νομικός κόσμος οφείλει να πάρει θέση για ένα ζήτημα που δεν είναι μόνο νομικό, αλλά πρωτίστως κοινωνικό.
Η διευκόλυνση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ) ήταν σταθερή παράμετρος του κυβερνητικού προγράμματος όλων των κυβερνήσεων από το 2012. Η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για την οποία σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος απείχε επί σειρά μηνών, και η αναθεώρηση του ν. 3869/2010 (νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά) είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική περιστολή της προστασίας της κύριας κατοικίας των οφειλετών. Ήδη πλέον η κύρια κατοικία μπορεί να προστατευθεί μόνο σε περίπτωση που ο οφειλέτης παρουσιάζει σχέδιο αποπληρωμής των δανειστών με το οποίο διασφαλίζεται ότι δεν θα περιέλθουν σε δυσμενέστερη θέση απ’ ότι αν πλειστηρίαζαν το ακίνητο. Το αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ασφαλώς ότι ακόμα και ακίνητα που χρησιμεύουν ως οικογενειακή στέγη καταλήγουν να κινδυνεύουν με κατάσχεση και να πλειστηριάζονται.
Είναι σαφές ότι προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των οικονομικών συναλλαγών, κάθε ιδιώτης (όπως οι τράπεζες) που έχει οικονομική απαίτηση έναντι άλλου, πρέπει να έχει την δυνατότητα να την εισπράξει κάνοντας χρήση όλων των νόμιμων μέσων, όπως η αναγκαστική εκτέλεση. Είναι ωστόσο επίσης σαφές ότι η είσπραξη απαιτήσεων οφείλει να σέβεται το κοινωνικό δικαίωμα στην στέγη, το οποίο άλλωστε διασφαλίζεται από το α. 21 παρ. 4 του Συντάγματος, από το α. 25 παρ. 1 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και από πλήθος άλλων διεθνών συμβάσεων. Άλλωστε, η διασφάλιση αξιοπρεπούς κατοικίας για όλο τον πληθυσμό, εκτός από νομική επιταγή είναι και αυτονόητη κοινωνική αναγκαιότητα.
Ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων πιστεύουμε ότι η κύρια κατοικία οφείλει να είναι αντικείμενο ιδιαίτερης προστασίας. Κρίνουμε ότι η, ατομική ή συλλογική, αυτοδικία για την προστασία της κατοικίας από πλειστηριασμούς, αν και αναμενόμενη, δεν αποτελεί πρόσφορο και επαρκές μέσο. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του τόπου να λάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την επαναφορά της πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, όπως προβλέπονταν από το προ του 2015 καθεστώς.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.