, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Κακή η σχέση των Ελλήνων με τον οδοντίατρο-Τι δείχνει νέα έρευνα

φωτο eurokinissi.gr

(φωτογραφία eurokinissi.gr)
(φωτογραφία eurokinissi.gr)

Οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές αμελούν την υγιεινή του στόματός τους, πολλοί δίνουν μεγάλη σημασία στην λευκότητα των δοντιών, ενώ για ζητήματα υγείας που αφορούν το στόμα και το φάρυγγα καταφεύγουν πρωτίστως στον φαρμακοποιό, ο οποίος επηρεάζει τις αποφάσεις τους.
Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα της ΑΚΟΣ για τις αντιλήψεις και συμπεριφορές ενηλίκων, αναφορικά με την υγιεινή και τα νοσήματα του στοματοφάρυγγα.
Η βραχνάδα, η δυσκολία στην κατάποση, η πληγή στο στόμα και η διόγκωση στο λαιμό είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα που «αφουγκράζονται» όσοι ακολουθούν ισορροπημένο τρόπο ζωής, μακριά από βλαβερές συνήθειες και κάνουν πρόληψη.
Πάντως, όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος, τόσο καθυστερεί να ανησυχήσει, αν εμφανίσει βραχνάδα.
Οι πιο πολλοί γνωρίζουμε, ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα, αλλά δεν λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης με σταθερό σεξουαλικό σύντροφο, ενώ το μέλι πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις ως γλυκαντικό του στοματοφάρυγγα.
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΑΚΟΣ, ογκολόγος, ακτινοθεραπευτής, Δέσποινα Κατσώχη «το βασικότερο συμπέρασμα της νέας έρευνάς μας, είναι ότι ο ισορροπημένος τρόπος ζωής και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, συνοδοιπορούν με την ευαισθητοποίηση του πολίτη σε θέματα υγείας. Να σημειώσω ότι διεθνή επιδημιολογικά στοιχεία για τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, τον κατατάσσουν στην έκτη θέση με αυξητική τάση, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Οι ασθενείς κινητοποιούνται σε προχωρημένα στάδια, ίσως επειδή δεν κατανοούν τους παράγοντες κινδύνου και δεν είναι ευαισθητοποιημένοι να αναγνωρίσουν το πρόβλημα στην αρχή του».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κάπνισμα και το αλκοόλ, ενοχοποιούνται σαν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο στο στόμα, όπως και η μόλυνση με τον ιό HPV.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε πάνω από τους μισούς, ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα αποβαίνει μοιραίος, γιατί διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια. Και είναι μια μορφή καρκίνου που επηρεάζει σοβαρά και άμεσα την ποιότητα της ζωής.
Αν και μεγάλο ποσοστό (78%) γνωρίζει ότι ο ιός HPV μεταδίδεται και μέσω του στοματικού έρωτα, το 45% δεν λαμβάνει μέτρα προφύλαξης αν έχει σταθερό σεξουαλικό σύντροφο. Η γνώση αυτής της πληροφορίας επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση των γυναικών αρνητικά, σε διπλάσιο βαθμό (65%) απ’ ό,τι τους άνδρες (38%).
Η κακή σχέση με τον οδοντίατρο
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες χαρακτηρίζει τον εαυτό του αμελή σε θέματα υγιεινής του στόματος και μόνο ένας στους δύο επισκέπτεται τον οδοντίατρο μία φορά το χρόνο για προληπτικούς λόγους. Οι υπόλοιποι περνούν το κατώφλι του οδοντιατρείου μόνο όταν υπάρχει λόγος.
Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της υγιεινής των δοντιών μας, το βασικότερο είναι η λευκότητα (42%) και ακολουθούν η έλλειψη τερηδόνας (28%), η έλλειψη κενών ανάμεσα στα δόντια (13%), η καθαρότητα (11%), η υγεία των ούλων (8%) και η έλλειψη πλάκας (4%).
Για ενημέρωση σε θέματα υγείας καταφεύγουν πρωτίστως στο φαρμακοποιό (45%) και ακολουθούν διαδίκτυο (25%), τηλεόραση (12%) και γιατρός (8%).
Ο φαρμακοποιός επηρεάζει και τη λήψη αποφάσεων τους σε θέματα υγείας (50%) και ακολουθούν ο γιατρός (20%) και το διαδίκτυο (18%). Οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες και ανησυχούν σε διπλάσιο βαθμό από τους άνδρες.
Η επιλογή οδοντόκρεμας και το μέλι
Ο βαθμός σκληρότητας είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό με βάση το οποίο επιλέγουν οδοντόβουρτσα (55%), ενώ μόνο ένας στους πέντε κάνει την αγορά της τυχαία.
Ένας στους τρεις επιλέγει οδοντόκρεμα ανάλογα με τα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά. Το 65% των ερωτηθέντων βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του, ενώ ένας στους τέσσερις τα βουρτσίζει μετά από κάθε γεύμα. Μόνο ένα 4% χρησιμοποιεί στοματικά διαλύματα και ένα αντίστοιχο ποσοστό οδοντικό νήμα.
Το μέλι ως γλυκαντικό είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στις προτιμήσεις (40%) και ακολουθούν η λευκή ζάχαρη (18%), η καστανή ζάχαρη (16%), η στέβια (12%) και η ασπαρτάμη(4%).
Πηγή onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.