, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Α. Χαρίτσης: Παρουσίασε τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία

img_8054
του Βαγγέλη Στολάκη
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας με αντικείμενο το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης και συμπλήρωσε ότι σκοπός είναι η έξοδος από την ύφεση.
Από το βήμα του Thessaloniki Summit 2016 ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων.
Όπως είπε Αλέξης Χαρίτσης οι βασικές στοχεύσεις του υπουργείου είναι:

  1. η αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού,
  2. οι επενδύσεις σε επιχειρηματικά εγχειρήματα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξεφύγουμε από μια λογική που επικράτησε πάρα πολύ καιρό. Πρέπει να στηρίξουμε τις αλυσίδες διαρκείας, να παρακολουθούμε και να παρεμβαίνουμε δηλαδή σε όλα τα στάδια που χρρειάζεται κάποια παρέμβαση» είπε ο κ. Χαρίτησς.

  1. Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως είναι το ΕΣΠΑ. Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ είπε ότι προχωράει με γοργούς ρυθμούς η απορρόφηση κονδυλίων.

«Το νέο ΕΣΠΑ έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό που αφορά το 40% και μεταφράζεται σε χρηματοδοτήσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά για το 2016 ο στόχος που έχει τεθεί από την αρχή της χρονιάς θα επιτευχθεί πλήρως μέχρι το τέλος του χρόνου». «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε και άλλους πόρους» συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτσης. Ο ίδιος έκνε λόγο για κρίση αποεπένδυσης της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια. Δήλωσε ότι ο στόχος νέων εργαλείν που σχεδιάζονται είναι η προσέλκυση νέων πόρων απαραίτητων για την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού ταμείου συμμετοχών με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών πόρων. Μίλησε επίσης για το νέο ταμείο επιχειρηματικότητας που δημιουργήθηκε. Τρίτο εργαλείο, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης είναι το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».
«Συστήνεται το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ (60 εκατ. €) και την ΕΤΕπ (άλλα 180 εκατ. €), συνολικά δηλαδή 240 εκατ. € για την τριετία 2016-2018, θα δώσει σημαντική ώθηση στην έρευνα και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Επιδιώκουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια οικονομία έντασης γνώσης, που να επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία» σημείωσε ο υφυπουργός.
Μίλησε αναλυτικά για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε λέγοντας πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε καινοτομία/εξωστρέφεια, σε συνέργειες και δικτυώσεις.

#Tags: ΕΣΠΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.