, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εξωστρεφής αθλητική Θεσσαλονίκη

%ce%9c%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82
του Αλέξανδρου Μπαρμπουνάκη*
Το κείμενο αυτό γράφεται, λίγες ώρες μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η φετινή διοργάνωση του 5ου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου, μιας λαμπρής γιορτής για τους περισσοτέρους, που πραγματοποιήθηκε σε μια «μαγική» διαδρομή στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και έκρυβε μια έκπληξη σε μας τους διοργανωτές. Ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών! Αν ψάξουμε τα αίτια της θετικής αυτής έκβασης, του συνεχόμενου δηλαδή αυξητικού αριθμού των δρομέων, ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνης φέρει η τουριστική προβολή που τυγχάνει πλέον μέσα από τις συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Θεσσαλονίκης, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.
Το αποτέλεσμα, άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όλων των ηλικιών να επισκέπτονται την πόλη μας, συνδυάζοντας τη διασκέδαση με την άσκηση, ενισχύοντας παράλληλα και την οικονομία της. Και αν ψάξει κανείς το ποια είναι η εναλλακτική μορφή τουρισμού με τον πλέον γοργό ρυθμό ανάπτυξης με ανοδική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο, η απάντηση βρίσκεται στη λέξη Αθλητισμός. Στο χέρι μας επομένως είναι, με τη συνεργασία όλων εμπλεκόμενων φορέων της πόλης, να τη διαχειριστούμε με τέτοιο τρόπο για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Είναι σαφές πως πρέπει να ξεχωρίσουμε τους λόγους και τις αιτίες που κάποιος θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη προορισμό, σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδος και της Ευρώπης. Προτεραιότητα αυτού αποτελεί φυσικά η διεκδίκηση και ο ερχομός μεγάλων διοργανώσεων παγκοσμίου, ευρωπαϊκού ή πανελληνίου επιπέδου, έχοντας σαν αντικείμενο κυριολεκτικά το οτιδήποτε περιλαμβάνει ο ατελείωτος κατάλογος των αθλητικών δραστηριοτήτων. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς και διαθέτει εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν σχεδόν τα πάντα και κατέχει το αβαντάζ ενός μοναδικού παραλιακού μετώπου, ικανό να αφήσει ατελείωτη τη φαντασία μας για το τι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εκεί. Αρχικά, σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο έχει ήδη προγραμματισθεί για το επόμενο έτος η ανάληψη ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας κατηγορίας 470, ανδρών γυναικών, με τη συμμετοχή 150 σκαφών και περίπου 500 επισκεπτών καθώς και του παγκόσμιου πρωταθλήματος Tornado με 50 σκάφη και 200 επισκέπτες, όπου συνολικά το μέγεθος της προβολής χαρακτηρίζεται ανυπολόγιστο. Επίσης, το τελευταίο διάστημα τα ξενοδοχεία της πόλης μας, ενημερώνουν με έντυπο υλικό το τουριστικό κοινό πως με αφετηρία τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο προσφέρεται η δυνατότητα μιας διαφορετικής ξενάγησης της Νέας Παραλίας, αυτής με σανίδες όρθιας κωπηλασίας (SUP).
Πολλές οι ιδέες, πολλά τα εμπόδια στο οτιδήποτε πρωτοποριακό που συναντά κανείς, όμως ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε μια μέρα να κάνουμε τον Θερμαϊκό κόλπο σε καθημερινή βάση ενεργό, έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενεί γιατί όχι… ακόμα και κολυμβητικούς αγώνες ανοιχτής θαλάσσης.
*Ο κ. Μπαρμπουνάκης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.