, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το δηλητήριο της αράχνης μπορεί να σκοτώσει βακτήρια

550_334_483113Ιρλανδοί επιστήμονες μελετούν τον τελευταίο καιρό το δηλητήριο 400 ειδών αράχνης, που υπάρχουν στην Ιρλανδία. Για την μελέτη αυτή, χρειάζεται να αποσπάσουν το δηλητήριο που διαθέτουν οι αράχνες. Όλα αυτά γίνονται, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ήδη έχουν, το δηλητήριο μπορεί να έχει φαρμακευτική χρήση.Για παράδειγμα, το δηλητήριο ενός είδους αράχνης που υπάρχει στη Βόρεια Ιρλανδία, μπορεί να είναι χρήσιμο στην εξολόθρευση διαφόρων βακτηριδίων.
Η ομάδα είναι από το Ιρλανδικό Πανεπιστήμιο Γκόλγουεϊ. Ο γιατρός Μισέλ Ντουγκόν, διδάκτωρ ζωολογίας στο Γκόλγουεϊ επισημαίνει:«Το δηλητήριο αυτής της αράχνης φαίνεται ότι εξολοθρεύει αποτελεσματικά τα βακτήρια. Ωστόσο, δεν καταστρέφει τα ανθρώπινα κύτταρα. Και φυσικά είναι ενδιαφέρον από αντιβακτηριακή άποψη, για πιθανή χρήση του ως βακτηριοκτόνο».
Η ομάδα μάλιστα δεν περιορίζεται μόνο στις αράχνες. Μελετά το δηλητήριο κι άλλων ειδών, όπως σκορπιών, σαυρών, μεδουσών, αλλά και το μελάνι των χταποδιών, τα θαλάσσια σφουγγάρια και διάφορα οστρακοειδή.«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ζώα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Ένα μέρος της δουλειάς που κάνουμε έχει να κάνει με τις πεταλίδες.
Οι πεταλίδες κολλούν σε πολλές διαφορετικές επιφάνειες και το κάνουν επίσης αυτό και υποβρύχια. Επειδή το κάνουν αυτό, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για νέες χειρουργικές κόλλες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αλατώδη περιβάλλοντα μέσα στο ανθρώπινο σώμα» τονίζει η Δρ. Αν-Μαρί Πάουερ από τη Σχολή Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστημίου του Γκόλγουεϊ.
Είναι σαφές ότι ανοίγουν νέοι ορίζοντες στην ιατρική, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι αυτή τη στιγμή οι ερευνητές εξετάζουν πώς το δηλητήριο της αράχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου.real.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.