, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στις Βρυξέλλες μας ρωτούν για τους πρόσφυγες και τους… ακροδεξιούς

img_0088
 
Πως η κατάσταση και η εικόνα της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και τα μάτια των δανειστών μας έχει αλλάξει ισχυρίζεται σε συνέντευξή του στην KARFITSA ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μιλά για τα «πεσμένα» ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη στις δημοσκοπήσεις, τον πρόσφατο νόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών αλλά και τον «γάμο» με το ΠΟΤΑΜΙ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αναβλήθηκε ο… αρραβώνας.

 
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
 
Tι συζητιέται στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα; Είναι ικανοποιημένοι οι εταίροι μας για την πορεία της χώρας;
Προφανώς, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την πορεία της Ελλάδας και ιδιαίτερα ο Ελληνικός λαός. Όσον αφόρα την εικόνα που υπάρχει στο ευρωκοινοβούλιο αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από την αρχή της κρίσης η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσοχής. Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά. Το ελληνικό οικονομικό ζήτημα είναι πια χαμηλά στις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Το μοναδικό θέμα για το οποίο δεχόμαστε συνεχώς ερωτήματα είναι το προσφυγικό και αυτό γιατί δημιουργεί παρενέργειες σε όλα τα πολιτικά συστήματα (πχ.: Γαλλία,  Γερμανία, Αυστρία) με την άνοδο της ακροδεξιάς.
Υπήρξατε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Πως κρίνετε από… απόσταση πλέον την αντιπολιτευτική τακτική που χαράσει η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά;
Το ΠΑΣΟΚ κάνει μια συνεπή και συνετή αντιπολίτευση χωρίς φαυλότητες και πλειοδοσίες. Το μεγάλο όμως στοίχημα και ζητούμενο είναι η ολοκληρωμένη πρόταση ενός εναλλακτικού δρόμου ανάπτυξης της οικονομίας και εκσυγχρονισμού του κράτους προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων και των νεώτερων γενιών που είναι και τα βασικά θύματα της οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Τσίπρας σε όλες τις παρεμβάσεις του κάνει λόγο για αναδιάρθρωση του χρέους. Το βλέπετε πιθανό να συμβεί και εάν ναι, πότε;
Στην υπόθεση του χρέους, ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται για να επαναδιατυπωθεί αυτό που κέρδισε η κυβέρνηση του 2012. Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που έχουμε περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων, η πραγματική οικονομία είναι στην κατάψυξη και οι νέοι μας δεν βρίσκουν δουλειές. Αυτά είναι τα σημαντικά ζητήματα για τον Ελληνικό λαό.  Το χρέος είναι σημαντικό αλλά δεν φτάνει για να ανατάξει την πραγματική οικονομία. Οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση θα φανούν μετά το 2022 όπου οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, θα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις σημερινές. Σημαντικό είναι εξίσου και το ζήτημα με την σημερινή συμφωνία για την διατήρηση υψηλών, και μη ρεαλιστικών, πρωτογενών πλεονασμάτων σε βάθος χρόνου. Η χώρα χρειάζεται πλεονάσματα χαμηλότερα του 2%.  Το πραγματικό ζητούμενο όμως σήμερα είναι να δημιουργήσουμε μια νέα οικονομία σε σταθερές βάσεις. Με μείωση των δυσβάστακτων  ασφαλιστικών εισφορών, με σταθερό φορολογικό σύστημα, με άρση των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) ώστε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Τι λένε οι Ευρωπαίοι για το τον νόμο Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες; Πρέπει να καταργηθεί ο εν λόγω νόμος;
Όταν ένας επιχειρηματίας αποφασίζει να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, πρώτος στόχος του είναι η κερδοφορία. Με τις τιμές απόκτησης των άδειων όπως αυτές διαμορφωθήκαν και με δεδομένη την σημερινή κατάσταση στη διαφημιστική αγορά, οι περισσότεροι κάτοχοι άδειων θα πρέπει να περιμένουν 100 χρόνια για να κάνουν απόσβεση. Άρα, αποσκοπούν σε κάτι άλλο όπως είναι η απόκτηση πολιτικής επιρροής. Γιατί η Κυβέρνηση δεν καθόρισε ένα χαμηλότερο αντίτιμο ώστε να μην κλείσει κανείς και να πάρουν άδεια όσοι θέλουν και το τελικό ξεκαθάρισμα να γίνει με ορούς της αγοράς; Άλλωστε με αυτό τον τρόπο θα έπαιρνε λιγότερα χρήματα από περισσότερους αντί να πάρει περισσότερα από λιγότερους. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα και αφορά την μη δημοπράτηση των τοπικών και θεματικών καναλιών. Ο μοναδικός λόγος που η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει την θέση της για αυτά είναι για να κρατά σε ομηρία όσους εμπλέκονται σε αυτό τον χώρο και ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους και να μπορεί να τους εκβιάζει. Είναι επιβεβλημένο να βρεθεί λύση μέσω του δημοσίου διάλογου με την απαραίτητη διαφάνεια. Έχουμε ανάγκη από ποιοτικά μέσα ενημέρωσης και ποιοτικά προγράμματα. Είναι λάθος η αντίληψη ότι κανάλι πρέπει να πάρει όποιος έχει λεφτά. Αυτή η λογική δεν εξυπηρετεί τον στόχο της ποιοτικής ενημέρωσης. Αυτή είναι η πραγματική ανάγκη και δυστυχώς κανένας δεν μιλαεί για αυτό. Κάνεις δεν λέει να γυρίσουμε στο χθεσινό καθεστώς αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα θα χειροτερέψει τα πράγματα.
Αν και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί δεν… τραβάει, τουλάχιστον όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σήμερα υπάρχει μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων η οποία έχει απογοητευτεί από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και αναζητά πολιτική στέγη. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς φαίνεται να απορρίπτουν το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του. Αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο για την δημοκρατία μας.  Οι πολίτες παραμένουν καχύποπτοι προς τους πολιτικούς όχι, μόνο γιατί δεν έχουν λύσεις στα σημερινά προβλήματα αλλά και επειδή τους θεωρούν υπευθύνους για την δημιουργία αυτών καθαυτών των προβλημάτων. Για αυτό άλλωστε το αίτημα της ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων και νοοτροπίας αποκτάει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, για πολλούς λόγους να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε με αυτό τον κόσμο. Το στοίχημα για εμάς, είναι να απευθυνθούμε σε αυτούς τους ψηφοφόρους  με την γλώσσα της αλήθειας. Να τους κερδίσουμε με την συγκρότηση και την στιβαρότητα των επιχειρημάτων μας και όχι, με κούφια λόγια όπως έκανε ο κ. Τσίπρας εξαπατώντας τους.
Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση των PES ACTIVISTS είδαμε το ΠΑΣΟΚ να συζητά στο ίδιο τραπέζι διαλόγου με εκπροσώπους του Ποταμιού. Τι δεν πήγε καλα σε επίπεδο αρχηγών; «Σχόλασε» ο γάμος; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την δημιουργία ενός ισχυρού πόλου στο Κέντρο;
Ο γάμος δεν «σχόλασε», αυτό που έγινε ήταν ότι αναβλήθηκε ο αρραβώνας. Η σχέση όμως εξακολουθεί να υπάρχει. Ταιριάζουμε, μένουμε στην ίδια γειτονιά, έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα και κοινούς στόχους στη ζωή. Τα λέω αυτά γιατί συμμετέχουμε στην ίδια ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στην Ελληνική Βουλή ψηφίζουμε συνήθως προς την ίδια κατεύθυνση. Πως πρέπει να προχωρήσουμε; Να αρχίσουμε από τα κάτω: να συναντηθούμε στη βάση σε επίπεδο προγραμματικής πρότασης. Στη συνέχεια, να υπάρξει η θεσμική συγκρότηση της παράταξης, με την έννοια ενός σύγχρονου κόμματος, με κυρίαρχο ρόλο των μελών και χωρίς τους αρχηγισμούς του παρελθόντος. Τελευταίο θα πρέπει να είναι το στάδιο εκλογής της ηγεσίας γιατί όπως αποδείχθηκε πρόσφατα όταν το βάζεις πρώτο, χωρίς να ξεκινήσεις από τα βασικά στάδια που αφορούν την κοινωνία, τότε οδηγείσαι σε αδιέξοδο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.